Doğum: | 1914, Ceyhan – Adana |
Ölüm: | 1970, Sofya – Bulgaristan |
Meslek: | Romancı, Oyun ve Öykü yazarı ve Futbolcu |
Orhan Kemal Kimdir?
Adana’nın Ceyhan ilçesinde 15 Eylül 1914’te doğdu. Babası o dönemde Çanakkale’nin Dardanos ilçesinde topçu teğmeni olan avukat Abdülkadir Kemali Bey, annesi ise memleketinde liseden mezun olup ilkokul öğretmenliği yapan Adanalı Azime Hanım’dır.
Çocukluğunun ilk yılları Adana’da geçti. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Adana’yı Fransız işgalinden sonra önce Niğde’ye sonra ailesiyle Konya’ya yerleşti. Konya’da kaldığı süre boyunca Kuva-yi Milliye hareketine karşı Delibaş isyanına tanık oldu. Kuvay-ı Milliye güçlerine katılan babası; İsyan bastırıldıktan sonra Kastamonu milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine girdi. Aile Ankara’ya taşındı ve 1923’te Adana’ya döndü. Ceyhan’da çiftliğe başlayan babası Toksöz gazetesini çıkardı. Takrir-i Sükûn Yasası’nın ardından birçok gazete ve Toksöz kapatıldı, Abdülkadir Kemali Bey 11 ay tutuklu kaldı. 1930’da Adana’da Ahali Cumhuriyet Partisi’ni kuran Abdülkadir Bey, Ahali gazetesini çıkardı. Orhan Kemal, babası aktif bir siyasi hayat içinde olmasına rağmen bu yıllarda siyasetle ilgilenmedi. Abdülkadir Bey, Özgür Cumhuriyet Partisi’nin feshedilmesinin ardından partisini kapatarak Suriye’ye kaçtı. 1931’de bütün aile Beyrut’a yerleşti.
Orhan Kemal, Suriye’de babasının yanına gittiğinde orta öğrenimini gönüllü olarak bırakarak Beyrut’ta bulaşıkçı ve matbaa işçisi olarak çalıştı. Bir yıl sonra Türkiye’ye dönerek tek başına büyükannesinin yanına taşındı; Adana’da çırçır fabrikalarında işçi ve katip olarak çalıştı. Bu yıllardaki tecrübesi ileride Baba Evi ve Avare Yıllar romanlarına hayat verdi. 1937’de çırçır fabrikasında işçi olan Nuriye ile evlendi. Bir yıl sonra ilk çocuğu Yıldız doğdu.
Kısa Bilgiler
- Türk edebiyatının büyük ustaları arasında tanınan yazar, roman, öykü, oyun, şiir gibi farklı üsluplarda pek çok eser yazmış, ancak daha çok romancılık yönüyle tanınır.
- İlk öykü kitabı İlk öykü kitabı Ekmek Kavgası (1949) ve Küçük Adamın Notları adıyla yayınladığı otobiyografik roman dizisi ile yaygın ün kazandı.
- Edebiyat hayatı 1960’larda zirveye ulaştı.
- Adana’daki arazi ve fabrika işçilerinin, İstanbul’daki gecekondu mahallelerinin, fabrika çevrelerinin dünyasını eserlerine yansıttı.
- Murtaza, Hanımın Çiftliği, 72. Koğuş başyapıtları arasındadır. Adanaspor’da futbol oynadı. Forvet Raşit olarak bilinir.
Orhan Kemal Eserleri
Romanlar
- Eskici ve Oğulları
- Gurbet Kuşları
- Murtaza
- Baba Evi
- Avare Yıllar
- Cemile
- Devlet Kuşu
- Kanlı Topraklar
- Bereketli Topraklar Üzerinde
- Bir Filiz Vardı
- Evlerden Biri
- Tersine Dünya
- Kötü Yol
- El Kızı
- Müfettişler Müfettişi
- Arkadaş Islıkları
- Dünya Evi
- Gavurun Kızı
- Küçücük
- Yalancı Dünya
- Sokaklardan Bir Kız
- Üç Kağıtçı
- Dünya Dönüyor
- Neden Böyle
- Uçurum
Suçlu Serisi
- 1. Suçlu
- 2. Sokakların Çocuğu
Hanımın Çiftliği Serisi
- 1. Vukuat Var
- 2. Hanımın Çiftliği
- 3. Kaçak
Hikaye / Öyküler
- 72. Koğuş
- Çamaşırcının Kızı, Küçücük
- Kırmızı Küpeler Babil Kulesi
- İnci’nin Maceraları
- Duygu
- Menevşe
- Ekmek Kavgası
- Pezevenkler
- Sarhoşlar
- Grev
- Arka Sokak
- Kardeş Payı
- Dünya’da Harp Vardı
- Mahalle Kavgası
- İşsiz
- Önce Ekmek
- Küçükler ve Büyükler
- Yağmur Yüklü Bulutlar
- Oyuncu Kadın
- Grev
- Serseri Milyoner/İki Damla Gözyaşı
- Arslan Tomson
Oyunlar
- İspinozlar
- 72. Koğuş
- Murtaza
- Eskici Dükkanı
- Kardeş Payı
Orhan Kemal’in Sözleri ve Alıntılarına Bakmanızı Öneririz.
Sayfamızda Orhan Kemal’in sözleri ve alıntıları yer alır.