Doğum: | Cahide Üçok, 1909 Selanik |
Ölüm: | 2004 İstanbul |
Meslek: | Hikaye ve roman yazarı |
Cahit Uçuk Kimdir?
Babası son Osmanlı Meclisinde Siverek Milletvekili ve Kaymakam olan İbrahim Vehbi Üçok, annesi ise aslen Selanikli olan Hadiye Hanım’dır. Üçok ailesinin ilk çocuğudur. Babası ve aile üyeleri ona Cahide diye hitap etmek yerine Cahit diye hitap etmiştir. Sebebi; babasının Hüseyin Cahit Yalçın ile yakın dostluğu ve ona olan sevgisinden dolayıdır. Bu gelişmeden sonra Cahit Hanım hiçbir zaman Cahide Seher adını kullanmadı. Hayatının ilerleyen dönemlerinde mahkeme kararı doğrultusunda kendi başvurusuyla soyadı Herpes olarak değiştirilmiştir[2]. Çocukluğunda babasının görevi nedeniyle Hekimhan’da üç buçuk yıl geçirdikten sonra Alanya’ya yerleşti. Cahit de çocukluğunda caz şarkıları söylemeyi severdi.
Pek çok deneme yapan Cahit’in ilk peri masalı, 1935’te Nâzım Hikmet’in çıkardığı Half Moon dergisinde yayımlandı. Herpes, eserlerinin çoğunu çocuklar için yazdı. Daha önce şiir de yazan Cahit Hanım, Abdülhak Hamit Tarhan’ın kendini nesre yöneltme çabaları sonucunda şiire olan ilgisini yitirmiş, roman ve öykü alanlarında çalışmaya başlamıştır. Bu durumdan sonra tamamen öykü ve roman yazmaya yöneldi. Çalışmalarında sıcak ve samimi bir dil kullanarak, daha çok kadın hakları ve kadının toplumdaki yerini işliyor, bazen de tasavvufi temaları işliyor. Roman konuları ve kullandığı sıcak dil ile sevilen Uçuk, Babıali ve Anadolu’da yayınlanan günlük gazete ve dergilerde; Oyunlar, masallar, öyküler ve romanlar dizileri yazmıştır. Açıklamaları gerçekçi. Onun romanlarında Hekimhan, Alanya gibi yaşadığı yerlerin izleri görülmektedir.
Hikâyelerinin konuları iki genel çerçevede incelenebilir. Bunlardan ilki sevgi, annelik ve annelik gibi kişisel meseleler, ebeveyn ayrılığının çocuk üzerindeki etkileri, ikincisi ise yoksulluk, çevreye karşı ilgisizlik ve hırsızlık gibi sosyal meselelerden oluşmaktadır. Farklı yazarlardan etkilenmesi sonucunda Anadolu’ya yönelen öyküler de yazmıştır. Eserlerinde hayat verdiği kadın karakterler monoton değildir ve birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Bazıları ekonomik olarak alt sınıflarda bulunurken, bazıları üst sınıflarda, bazıları gençken bazıları daha yaşlıdır.
Yazdığı 240 öykü daha sonra kendisi tarafından 9 farklı kitapta toplanmıştır. Uçuk’un öyküleri dışında 16 romanı vardır. Dikenli Çit ve Kırmızı Balıklar romanları Cahit Uçuk’un psikolojisinin derin izlerini taşır. Eserlerinin çoğunda hayal gücünü etkin bir şekilde kullanmıştır. Siyah Dantelli Şemsiye, Değirmen Taşı, Gecenin Bu Saatinde, Daima Yarın, Hasretin Şarkısı ve Bir İmparatorluk Çöküyor romanları Cahit Uçuk’un edebî kişiliği hakkında ipuçları vermesi bakımından yazarın önemli eserleri arasındadır.
Ödüller
- Dünyanın ünlü çocuk klasikleri İkizler serisinin yirmi sekizinci kitabı olan Türk İkizleri ile Hans Christian Andersen armağanını kazandı ve bu kitabı, İngilizce dâhil olmak üzere birkaç dünya diline çevrilmiştir.
- Uluslararası Çocuk Kitapları Birliği tarafından şeref madalyası kazanmıştır.
- 2001 senesinde Türkiye Yazarlar Birliği’nin Üstün Hizmet Ödülü’nü aldı.
Cahit Uçuk Eserleri
Roman
- Küçük Ev
- Kanlı Düğün
- Siyah Dantelli Şemsiye
- Uçan Su
- Değirmentaşı
- Hep Yarın
- Güneş Kokusu
- Kirazlı Pınar
- Sürü Çıngırakları
- Dikenli Çit
- Kırmızı Balıklar
- Gecenin Bu Saatinde
- Özlem Şarkısı
- Yalçın Kayalar
- Bıraktığın Yerden
Hikaye - Öykü
- Cennet Bahçesi
- Işıklı Pencere
- Kurtların Saygısı
- Değişen Sensin
- Altın Pabuçlar
- Artık Geçti
- Saman arabası
Çocuk kitapları
- Gümüş Kanat
- Türk İkizleri
- İran İkizleri
- Yalçın Kayalar
- Mavi Ok
- Kırmızı Mantarlar
- Üç Masal
- Ateş Gözlü Dev
- Cepteki Yavrular
- Kurnaz Tilki
- Eve Giren Güneş
- Açılan Pencereler
- Esrarengiz Yalı
- Mavi Derinliklerdeki Sır
- Sırrını Vermeyen Tabak
- Dünyamız Tehlikede Uzaydaki Mavi Bilye 5
- Çiğdem’in Düşleri
- Ormanın Küçük Meleği
- Türk Çocuğuna Masallar
- Bir Köy Masalı
- Emrindeyiz
- Sihirli Bilezik
Oyun
- Yaşamak İstiyoruz
- Gök Korsan
- Bileziklerin Sesi
Günlük - Anı
- Bir İmparatorluk Çökerken
- Erkekler Dünyasında Bir Kadın Yazar
Cahit Uçuk’un Sözleri ve Alıntılarına Bakmanızı Öneririz.
Sayfamızda Cahit Uçuk’un sözleri ve alıntıları yer alır.