Doğum: | 1958, Uşak |
Ölüm: | |
Meslek: | Edebiyatçı, Akademisyen, Yazar ve Asker |
İskender Pala Kimdir?
İskender Pala 1958 yılında Uşak’ta dünyaya geldi. İlkokulu Uşak Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda okudu. Lise öğrenim hayatını Kütahya Lisesi ve Kütahya İmam Hatip Liselerinde bitirdi. Ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümünü kazandı. Bu fakültede lisans tez çalışması olan Câmiu’n-Nezâir’i yazdı ve Doktora çalışmasını “Aşkî, Hayatı, Edebî Şahsiyeti ve Divânı” çalışma ile yine İstanbul Üniversitesinde tamamladı. İskender Pala 1983 yılında Divan edebiyatı dalında doktor unvanı aldı, 1993 yılında İstanbul Üniversitesinde doçent oldu ve 1998 yılında Kültür Üniversitesinde profesör oldu. Yazar, divan edebiyatı çalışmalarıyla dikkat çekerken, birçok ansiklopedi, bilimsel ve ebedi makalelere katkıda bulunurken bunların yanı sıra lise ve ortaokul müfredatı için hazırlamış olduğu ders kitapları da yer almaktadır. Ayrıca, Osmanlı Devleti’nin deniz tarihi hakkında yaptığı bir araştırmanın da bir kısmını kitaba çevirmiştir.
İskender Pala, ilk okuduğu eserlerin Türk Edebiyatına yön vermiş duayen yazarlardan olan Peyami Safa ile başladığını belirtirken, okuduğu ilk kitabın adının da 9. Hariciye Koğuşu ve Yalnızız olduğunu aktarıyor. Ek olarak Ömer Seyfeddin, Reşat Ekrem, Refik Hâlid gibi yazarları okuduktan sonra Erzurum ve İstanbul üniversitesi zamanlarında Osmanlı tarihi ve edebiyatına yöneldiğini belirtiyor.
Yazar, TRT 2’de Divance TRT’de Hilmi Yavuz ile Şairane ve Haluk Dursun ile İncir Çekirdeği adlı programları hazırlayıp sunmuştur. Ayrıca Haber Türk kanalında Bengisu Karaca ve Koray Çalışkan ile Üç Nokta, NTV’de Ahmet Ümit ve Mario Levi ile birlikte Önce Söz Vardı programında Diyanet TV’de Ayine-i Devran TRT 2’de Berceste adlı yapımlarda yer almıştır. Ayrıca Zaman gazetesinde 1998 yılından 2015 yılına kadar Kültür-Sanat yazıları da yayınlamıştır. İskender Pala, düzenli olarak Tarık Zafer Tunaya ve Altunizade Kültür Merkezlerinde Divan Şiiri Saati adlı programıyla sevenleriyle buluşup okur günleri düzenlemektedir. Kariyerinde Uşak Üniversitesi’nde öğretim üyeliği ve 2016 yılının Ocak ayından 2018 Temmuz ayına kadar Kültür ve Sanat gibi konularda TC Başbakanlık başdanışmanlığı görevinde yer almıştır. Yazar, Türkiye’nin önemli divan edebiyatı araştırmacıları arasında yer almaktadır. Araştırmalarının bir kısmı kitaplaştırılırken bir kısmı doğrudan kitap olarak basılmış ve Milli Eğitim Müdürlüğünün istekleri doğrultusunda hazırlanmıştır. Şuanda İstanbul Üniversitesinde öğrenim görevlisi olan Pala evli ve Alperen Ahmet, Hilye Banu, Elif Divasa adında üç çocuğu vardır.
Başlıca İskender Pala Eserleri
- Kervan
- Bülbülün Kırk Şarkısı
- Şah ve Sultan
- Ansiklopedik Divan şiirleri
- Kronolojik Divan Şiiri Antolojisi
- Akademik Divan Şiiri Araştırmaları
- Divan Edebiyatı
- Atasözleri Sözlüğü
- Müstesna Güzeller
- Şairlerin Dilinden
- Aşina GüzellerAh Mine’l-Aşk
- Efsane Güzeller
- Kudemanın Kırk Atlısı
- Kırklar Meclisi
- Şiirler Şairler Meclisler
- Şi’r-i Kadim
- …Ve Gazel Yeniden
- Perişan Gazeller
- Peri-şan Güzeller
- İki Dirhem Bir Çekirdek
- İki Darbe Arasında
- Ayine
- Türk Düğmeciliği ve Bahriye Düğmeleri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı
- İstanbul, 1995.
- Gözgü
- Tavan Arası
- Kahve Molası
- Güldeste
- Gül Şiirleri
- Hayriyye
- Hilye-i Saadet
- Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk
- Kadılar Kitabı
- Kırk Güzeller Çeşmesi
- Kitab-ı Aşk
- Kırk Ambar
- Mir’at
- Leyla ile Mecnun
- Dört Güzeller
- Katre-i Matem
- MevlidŞah ve Sultan
- Kurtların Efendisi
- Od (Bir Yunus romanı)
- Efsane Bir Barbaros Romanı
- Mihmandar (Bir Eyüp Sultan Romanı)
- Aşka Dair
- İstanbulcunun Sandığı
- Mesela
- Karun ve Anarşist
- İtiraf
- Akşam Yıldızı
- Abum Rabum
Ödüller
- Türkiye Yazarlar Birliği dil ödülü, 1989
- AKDTYK Türk Dil Kurumu ödülü, 1990
- Türkiye Yazarlar Birliği inceleme ödülü, 1996
- Aydınlar Ocağı Kayseri 2001 Yılın Edebiyat Adamı ödülü,
- YTB Uşak Halk Kahramanı ödülü, 2001
- Türk Patent ve Marka Kurumu Marka Ödülü
- Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü
İskender Pala’nın Sözleri ve Alıntılarına Bakmanızı Öneririz.
Sayfamızda İskender Pala’nın sözleri ve alıntıları yer alır.