Ana SayfaRomanKöyün Kamburu

Köyün Kamburu

Köyün Kamburu – Kemal Tahir 

Tür:Roman
Yazar:Kemal Tahir 
Yayınlanma Tairhi:1959
Yayınevi:İthaki Yayınları
Karakterler

Çalık Kerim Ağa: Kitabın ana karakteridir. Köyün kamburu durumundayken, ağası olmuştur. Çalışma hırsı olan, inatçı ve gaddar bir adamdır.

Parpar Ahmet: Çalık Kerim Ağa’nın babasıdır. Eşini sürekli döven bir adamdır. Ölümü de başkaları tarafından dövülmesi ile olmuştur.

Konusu

Romanın kahramanı Çalık Kerim, haksızlıklar karşısında dimdik duran diğer köy roman kahramanları gibi köyde yaşadığı haksızlığa karşı durmamış, aldatma ve üçkâğıtçılık yolunu seçmiştir. Ayrıca romanda cinsel sapıklıklar da işlenir.

Köyün Kamburu Özeti

Çorum’un Narlıca köyüne bakımlı bir yabancı gelir. Köylüler bu yabancıyı ilk başta tanıyamazlar. Yabancı kendini tanıtınca onun hiç de yabancı olmadığını, tütün kaçakçısı Gâvur Ali tarafından Bafra’ya hizmetçi olarak götürülen Ahmet olduğunu anlarlar. Ahmet köye yerleşmek istediğini söyleyince köylüler babasının evini onarır ve ona bakması için hayvanlar vererek yardım ederler. Ahmet çalışkanlığı sayesinde köylülerin sevgisini kazanır. Ancak tarladaki taş kesme işleminden sonra Ahmet çok değişir, bitmeyen öfkesi ortaya çıkar ve köylüler ona Parpar Ahmet der.

Uzun İmam ve kâhya, muhtar, Parpar’ı garip bir Topal Ayşe ile evlendirir. Parpar başta toparlandı ama sonra Lame her gün Ayşe’yi dövmeye başlar. Köyde Parpar Ahmet’in cinten kurtulduğuna dair bir söylenti vardır. Yine bir gün evden bağırmalar yükselir. 7 aylık hamile Topal Ayşe’nin sesi kesilince köyün cesur kadını Şayeste Abla muhtara haber verir ve Ayşe’nin yanına gider. Uzun İmam, yanındakileri alıp Parpar Ahmet’in kendisini döverek çıkacağını söyleyince, onu bir ahıra bağlayıp ölünceye kadar döverler. Bu arada Topal Ayşe doğum yapar ve bir oğlu olur. Çocuk tuhaf, hem kambur hem de gür. Şayeste Abla, çocuğu Uzun İmam’a götürür ve İmam çocuğa Karim adını verir. Bu yüzden köylü ona Çalık Kerim lakabını verir. Her şeyden korkan Kerim bir gece tüm korkularını yener. Sadece bu değil, kolu komşudan her şeyi çalmaya başlar.

Annesi artık dayanamayınca Uzun İmam’ı hafızlığa gönderir. Çalık burada da rahat etmeyecektir. Bu sefer oldukça sinirlenen Hanefi’ye verirler. Çalık Kerim, Hanefi’nin yanında çok çalışır. Bir süre sonra yaylada kızlarla uğraşmaya başlar ve insanları gözetlemeyi alışkanlık haline getirir. Daha sonra medreseye gönderilir. Medreseye gittiğinde savaş başlamıştır. Orada cimriliği öğrenen Çalık, paranın gözünü kör etmiş, ticareti öğrenmiş. Hocalar ve hafızlar savaştan muaf tutulunca herkes medreselere akın eder. Ancak bir süre sonra öğretmenler askere çağrılmaya başlar. Bu süreçte hem kamburluğundan hem de çalılıklardan muaf tutulan Çalık Kerim, 10 yıl sonra köyüne geri döner. Çalık Kerim yerine medresede eğitim gördüğü için köylüler ona Çalık hafız demeye başlar. Köyün bütün erkekleri seferberliğe gider ve geri kalanlar yaşlı ya da hastadır. Bu olaylar yaşanırken, bir zamanlar yaylaya çoban olarak gelen Kara Abuzar, köyün beyi olmaya niyetlenir.

Çalık Kerim bulduğu tüfekle talim yaparken iyi bir nişancı olduğu ortaya çıkar. Musa Çavuş isimli haydut Kara Abuzar ile planlar yapıp köylülerden haraç istemeye başlayınca, Çalık Hafız direnerek köyü şantaj ve haydutların belasından kurtarır. Çalık sonunda Petek Hanım’a ortak olur, bir seyyar satıcı dükkânı açar ve onunla evlenir. Çok zengin olup ve köyün sahibi olurlar.

Kısa Bilgiler
  • Türk edebiyatında köy romanları geleneğini yıkmış bir romandır.
  • Köy romanlarında yüceltilen köy ve köylü ilk kez Köyün Kamburu romanında gerçekçi bir bakış açısıyla değerlendirilmekte ve onları yüceltmek yerine insani yönleri yani hem iyi ve kötü ve çelişkili yönleri tartışılır.

Köyün Kamburu – Kitap Açıklaması

“Memleketin gerçeklerini yazmak isteyen bir realist romancı bugünkü tarih devresinde köyü, köylüyü yanlışsız tanımak, fantezilerini kullanmadan tanıtmak zorundadır… Gerek işçi, gerek esnaf, gerekse memur, tüccar, devlet adamı olarak hepimiz hâlâ biraz köylüyüz. Köyün, köylülüğün özellikleri gözden kaçırılırsa şehirlilerin Türk milletini damgalayan özellikleri ya hiç aydınlatılmaz, ya da işe yaramayacak şekilde yarım yırtık aydınlatılmış olur,” diyen Kemal Tahir, “Köyün Kamburu”nda Narlıca Köyü’nde yaşananları Çalık Hafız’ın gözünden ve dilinden son derece çarpıcı bir biçimde anlatır. “Köyün Kamburu”; geleneksel düşünme biçimlerine ve inançlara ve köylülüğe tutulmuş güçlü, sarsıcı ve traji-komik bir ayna…

1958’de Yeni Gazete’de tefrika edilen “Köyün Kamburu”, Les Tors du Vilage adıyla

Fransızcaya çevrilmiştir.

KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
En eski
En yeni En çok oy alan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

774BeğenenlerBeğen
4,853TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
62AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular