Doğum: | 1919, Gürzuf |
Ölüm: | 2011, Londra – Birleşik Krallık |
Meslek: | Yazar |
Cengiz Dağcı Kimdir?
Çocukluğu Kızıltaş köyünde geçmiştir. İlk ve orta öğrenimini köyünde ve Akmescit’te tamamlamıştır. Kırım Pedagoji Enstitüsü’nün ikinci yılında iken, II. İkinci Dünya Savaşı patlak verir ve 1941’de Ukrayna cephesinde Almanlar tarafından yakalanır. Almanların yenilgisinden sonra esir kampından kaçarak müttefik devletlere sığınır.
Ekim 1946’da eşi ve kızıyla birlikte Edinburgh’a ilk kez gelir. 1947 yılının başında Londra’ya taşınır. 1953’te Fulham Road’da bir restoran açar. 1974’te Londra’da Wimbledon yakınlarındaki Southfields’e yerleşir ve yurdundan ayrıldığından beri Kırım’a gitmemiştir.
Cengiz Dağcı, Türkiye’ye hiç gitmemiş olmasına rağmen kitaplarını Türkiye Türkçesi’nde yazdı ve kitaplarının ilk redaksiyonunu şair Ziya Osman Saba yapmıştır. Türkiye’de yayınlanan eserleri sayesinde Türkiye’de birçok kişi Kırım’ı ve Kırım Tatarlarının hayatını öğrenir. Pek bilinmemekle birlikte Kırım Tatarca şiirleri de vardır. Eserlerinde Rusların zulmü altındaki Kırım Türklerinin hayatını anlatır. Hüzünlü bir tonu var. Öğrencilerin ders almaktan başka okullarda oyun oynamasından yanadır. Kendisi hakkında İbrahim Şahin tarafından doktora çalışması yapılmıştır.
Cengiz Dağcı Sauthfields’daki evinde vefat eder. 69 yıldır görmediği Yalta’nın Kızıltaş köyünde 2 Ekim 2011 Pazar günü Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun girişimleriyle Türkiye’den çok sayıda insan tarafından toprağa verildi. Böylece yazar, doğduğu topraklarda sonsuz uykusunu uyuma fırsatı bulmuştur.
Cengiz Dağcı Eserleri
- Onlar da İnsandı
- O Topraklar Bizimdi
- Korkunç Yıllar
- Yurdunu Kaybeden Adam
- Üşüyen Sokak
- Ölüm ve Korku Günleri
- Dönüş
- Genç Temuçin
- Badem Dalına Asılı Bebekler
- Anneme Mektuplar
- Benim Gibi Biri
- Yoldaşlar
- Biz Beraber Geçtik Bu Yolu
- Bay Markus Burton’un Köpeği
- Bay John Marple’ın Son Yolculuğu
- Oy Markus Oy
- Rüyalarda Ana ve Küçük Alimcan
- İhtiyar Savaşçı
Cengiz Dağcı’nın Sözleri ve Alıntılarına Bakmanızı Öneririz.
Sayfamızda Cengiz Dağcı’nın sözleri ve alıntıları yer alır.