Ana SayfaMisafir YazılarıYüksek Fırınlar

Yüksek Fırınlar

Yüksek Fırınlar – Fakir Baykurt

Tür:Roman
Yazar:Fakir Baykurt
Yayınlanma Tarihi:2018
Yayınevi:Literatür Yayınları
Karakterler

İbrahim Mutlu: Romanın başkahramanıdır. Maddi sıkıntıdan kurtulup iş bulup çalışmak için Almanya’ya gider.

Elif: İbrahim Mutlu’nun karısıdır. Saygılı, efendi ve ahlaklı bir kızdır.

Oma Gerda: İbrahim Mutlu’nun komşusudur.

Konusu

Fakir Baykurt bu romanda Almanya’da bir grup işçi ailesinin hikâyesini anlatır. Çalışma koşullarından uyum sorununa, geleneksel aile hayatından namus anlayışına kadar uzanan geniş bir yelpazede hem Almanya’yı hem de orada yaşayan Türk ailelerinin genel yapısını yine ustalığına yakışır bir şekilde hikâyesine ekliyor.

Yüksek Fırınlar Özeti

Maddi sıkıntılar içinde yaşayan ve bu durumdan kurtulmak için Almanya’ya gider. İlk eşini kaybeder ve yengesiyle evlenir. Yengesi kendini aldatınca onu da boşar. Son eşi köylü kızı Elif’tir. Ondan bir oğlu var ama çocuk on gün erken doğduğundan dolayı ona karşıda bir şüphelidir. Aldatıldığını hisseden İbrahim Mutlu, Elife’nin hayatını perişan eder. Ancak yapılan analizler çocuğun İbrahim Mutlu’dan olduğunu ortaya koyar.

Almanya’da geçirdiği yıllarda İbrahim Mutlu ve ailesinin en büyük yardımcısı komşuları Alman Oma Gerda’dır. Bu aile onlara her konuda yardımcı olur. Almanya’da işçilerin sendikal eylemleri de vardır. Bu eylemlere de katılan İbrahim Mutlu hala çok mutlu değildir. Romanın sonunda herkes harekete geçerken bir ormanda ve arabalarında derin düşüncelere dalarlar.

Duisburg Üçlemesi

Fakir Baykurt’un siyasi sebeplerle göç ettiği ve ömrünü tamamlandığı Almanya’da yazdığı, Almanya’ya göç edenlerin hikâyelerini anlatan ve alman endüstri birliği yazın ödülü sahibi yapan üçleme:

1. Yüksek Fırınlar2. Koca Ren3. Yarım Ekmek

Yüksek Fırınlar – Kitap Açıklaması

Gurbette bir garip işçidir Koca İbrahim. Karısı Elif ve kızı Gülten’le, Almanya’nın Duisburg şehrinde yaşar ve zorlu ekmek kavgasında, çalışır yüksek fırınların karşısında. Yalımlar vurdukça yüzüne, tez zamanda para biriktirip ana vatana dönmeyi hayal eder; ama bilir, gelmek kadar gitmek de zordur bu topraklardan. Hem çekip gitse ne olacak’ Memlekette ekmek aslanın ağzında; üstelik durumlar da bir hayli karışık: Tükenmekte gencecik hayatlar mapushanelerde…

Bağrı ne kadar yanıksa, gönlü o kadar kırıktır İbrahim’in. İlk karısını hastalık almıştır elinden, ikincisini ise eller. Biraz buruk, biraz onuru ayaklar altına alınmış bir halde kalakalmışken öyle, Elif’i, Türkmen Kızı’nı, yepyeni bir umutla eş diye seçer kendine. Koca İbrahim bir namuslu olmasını ister ondan, bir de erkek çocuk doğurmasını. İlk bebekleri kız olur, ikincisi ise yoldadır. Bu kez muradına erer İbrahim; Deniz Bebek dünyaya merhaba der. Ama şimdide öyle bir kuşku düşmüştür ki yüreğine, gözü ne karısını ne bebeği görür…

Fakir Baykurt bu romanında, Almanya’daki bir grup işçi ailesinin öyküsünü anlatıyor. Çalışma koşullarından uyum sorununa, geleneksel aile yaşantısından namus anlayışına yayılan geniş yelpazede, hem Almanya’yı hem de orada yaşayan Türk ailelerin genel yapısını yine ustalığına yakışır bir biçimde öyküsüne katıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

Gönderen: Sevgi Kesici

Bizi Takip Edin! @kitapdiyaricomtr

Misafir Yazıları
Misafir Yazıları
Bir kitabın ne kadar okuyucusu varsa o kadar değişik çeşidi var demektir.

Bilgilendirme
“Sitemiz, kitaplara dair bilgiler sunarak hafızanızı yenilemenize ve yeni okuma deneyimlerine adım atmanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır.”

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

Sosyal Medya

779BeğenenlerBeğen
4,844TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
26TakipçilerTakip Et
127AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular