Ana SayfaRomanHenüz On Yedi Yaşında

Henüz On Yedi Yaşında

Henüz On Yedi Yaşında – Ahmet Mithat Efendi

Tür:Roman
Yazar:Ahmet Mithat Efendi
Yayınlanma Tarihi:1881
Yayınevi:Dergah Yayınları
Karakterler

Ahmet Efendi: iyi bir eğitim almış kişi. Randevu evlerine karşı ancak zorunlu kaldığı için gitmiş ve fuhuşla mücadele eden biri haline gelmiştir.

Kalyopi: Ailesi tarafından fuhşa zorlanan Rum kadındır.

Hulusi Efendi: Hayatın zevk tarafına bakan bir mirasyedi tipidir. Ahmet Efendi’nin arkadaşıdır.

Konusu

Roman, talihsizlik sonucu bir flörtevine düşen on yedi yaşındaki Kalyopi’nin mutlu sonla biten hikayesini anlatır.

Henüz On Yedi Yaşında Özeti

Romanın kahramanları arasında yer alan Ahmet Efendi ve Hulusi Efendi yakın arkadaşlardır. Bir gece birlikte tiyatroya giderler. Ancak tiyatrodan sonra şiddetli yağmur nedeniyle eve dönemezler ve yakınlardaki bir randevu evine giderler. Randevu evinde Ahmet Efendi’nin huzuruna on yedi yaşında bir kadın getirilir. Bu kadın Kalyopi’dir. Ahmet Efendi, Kalyopi’nin küçük yaşta randevu evine nasıl düştüğünü merak eder ve Kalyopi’nin hikayesini öğrenmek için günlerce normalde gitmeyeceği randevu evine gider. Ahmet Efendi bu sayede Kalyopi’nin güvenini kazanır. Kalyopi, Ahmet Efendi’ye ailesinin maddi sıkıntı içinde olduğunu ve ailesine yardım etmek için randevu evine düştüğünü ve borçları nedeniyle ayrılamayacağını söyler. Ahmet Efendi, onu bu hayattan kurtarıp topluma kazandıracağına söz verir. Kalyopi Ahmet Efendi sayesinde randevu evinden kurtulur. Kurtuluşundan 8 ay sonra Rum uşağıyla tel duvaklı gelin olarak evlenir.

Henüz On Yedi Yaşında – Kitap Açıklaması

Tercüman-ı Hakikat’te tefrika edildikten sonra 1881’de kitap hâlinde yayımlanan Henüz On Yedi Yaşında, fuhuş hanede çalışan 17 yaşında Kalyopi adlı Rum bir genç kızın hikâyesini anlatır. Ahmet ve Hulusi adında iki arkadaş beraber tiyatroya gittikleri bir akşam şiddetli yağmur dolayısıyla evlerine dönemezler. Bu vesileyle kalacak yer ararken biraz da zorunluluk gereği bir genelevde kalırlar. Buradaki hayat, burada yaşayan insanlar özellikle Kalyopi, Ahmet Efendi’nin ilgisini çeker ve sadece hikâyesini dinlemek amacıyla buraya gidip gelmeye başlar. Tek istediği onu buradan kurtarmaktır.

Ahmet Mithat Efendi, Kalyopi’nin hikâyesi özelinde Batılılaşmayla Avrupa’dan geldiğini düşündüğü fuhşu toplumsal bir mesele olarak değerlendirir ve eserde bu problem için çözüm yolları arar.

Önceki aktarmalardan farklı olarak bu yayında, romanın dili ve üslubunda herhangi bir sadeleştirme yoluna gidilmemiştir. Romanın önceki neşirlerinden farklı olarak günümüz okuru için yabancı sayılabilecek kelimelerin anlamları ile bazı özel isimlerle ilgili açıklamalar dipnotlarda verilmiştir.

(Tanıtım Bülteninden)

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
1 Yorum
En eski
En yeni En çok oy alan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin
Galip
Galip
Ziyaretçi
1 yıl önce

Müthiş kitap tavsiye ederim

Sosyal Medya

788BeğenenlerBeğen
4,132TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
55AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular