Hayır – Adalet Ağaoğlu
Tür: | Roman |
Yazar: | Adalet Ağaoğlu |
Yayınlanma Tarihi: | 2014 |
Yayınevi: | Everest Yayınları |
Karakterler
Aysel: Hayır…’ın en önemli karakteri, tüm olayların etrafında şekillendiği Aysel Dereli’dir. Dar Zamanlar Serisinin ilk kitabı Ölmeye Yatmak’ın ana karakteri olan öğrencisi Engin’le yattığı için bir otel odasında ‘ölmek için’ uyuyan Aysel, Hayır… Neredeyse serinin ikinci kitabında görünmedikten sonra Hayır… İle bir kez daha merkeze döner.
Engin: Ölmeye Yatmak’ta Aysel’in eşi Ömer’i aldattığı öğrencisi olarak karşımıza çıkan Engin, Hayır’ın Akşamüstü’nün en uzun ikinci bölümünde daha kapsamlı bir şekilde değerlendiriliyor. Siyasi görüşleri nedeniyle vatandaşlığından çıkarılan Engin, Avrupa’da Danimarka’nın Gentofte kentinde yaşıyor. Bir ruh sağlığı merkezinde gece bekçisi olarak çalışır.
Konusu
“Sabah – Akşam – Gece – Gün Doğumu – An” başlıklı beş bölümden oluşan romanın çoğunluğu Sabah ve Öğleden sonra bölümleridir. Birinci bölüm doğrudan romanın ana karakterine odaklanırken, Aysel, ikinci bölümde anlatıyı Engin üzerinde yoğunlaştırıyor. Üçüncü bölümde Aysel’in yazar arkadaşı merkeze alınır ve roman sadece birkaç sayfalık Gündoğumu ve An bölümleriyle sona erer.
Hayır… Özeti
Hayır…’ın ana karakteri Aysel, ilk olarak Adalet Ağaoğlu’nun Dar Zamanlar’ın ilk romanı olan Ölmeye Yatmak romanında yer alır. Aysel, kocası Ömer’i öğrencilerden Engin ile aldattır. Bunun etkisiyle bir otel odasında intihar etmeye karar verir, ancak aldığı ilaçları kusarak “başarısız olur”. Hayır… Bu olaylardan yıllar sonra Aysel’i yine yaşlı bir kadın olarak merkeze alır.
Romanın ikinci bölümü olan “Akşamüstü’’nde ana karakter Engin’dir. Engin’in hayatının üzerinden yıllar geçmesine rağmen Aysel’i unutamamış ve onu derin duygularla sevmeye devam etmiştir. Engin’e ayrılan bölüm, Aysel ve Engin’in yıllar sonra Avrupa’da tanıştığı gün ve Engin’in Aysel’i telefonla arama çabası hakkındadır.
Bu romanda önemli bir rol oynamasalar da Ömer, Tezel ve Ayşen Bir Düğün Gecesi’nin ana karakterleridir. Bu roman, Aysel’in yeğeni Ayşen’in düğünü hakkındadır, ancak Aysel romanda fazla yer almaz. Ailesinden ağır bir şekilde ayrılan Aysel, Ayşen’in düğününe gitmeyi reddeder.
Bir Düğün Gecesi’nin merkezinde Aysel’in kocası Ömer ve ablası Tezel vardır. Ömer, Aysel ile evli olmasına rağmen gelin Ayşen’e karşı duygularını saklamaz. Hayatta hiçbir şeye inanmayan, her şeyi boş ve anlamsız gören Tezel, bu korkunç düğün macerasını alkol alarak atlatmaya çalışır.
Tezel, Ayşen ve Ömer, Hayır…’da doğrudan yer almıyor. Ancak Aysel bu karakterlerle ilgili düşüncelerini sık sık paylaştığı için onların akıbetleri dolaylı olarak okuyucuya aktarılır. Ömer ve Aysel, Hayır…’ın başladığı noktada boşanır. Ömer’in, kocası Ercan’dan ayrılan Ayşen ile bir ilişkisi oldu ve ondan bir çocuğu olur. Romanın başındaki mektuplardan anladığımız kadarıyla Tezel İspanya’ya yerleşmiş ve burada yeni bir hayat kurmuştur.
Dar Zamanlar Serisi
1. Ölmeye Yatmak | 2. Bir Düğün Gecesi | 3. Hayır… |
Hayır… – Kitap Açıklaması
“İnsanın düşünsel faaliyeti derinleştikçe, başkaldırı sesinin de derinlerden, boğuklaşmış olarak gelmesinden daha doğal ne var? Haykırmalar, savsözler ancak yüzeyden yüzenlerin kulak yırtan gürültüsünden başka bir şey değil.”
“Adalet Ağaoğlu, yalnızca Hayır’ın son halkasını oluşturduğu üçlemesiyle, bütün romanlarıyla kimi sorunsalların peşinde bir yazar kimliğindedir. Romanlarında en öne çıkan yan, düşünsel içeriktir. Hayır onun bu özelliğinin belki de en yoğun biçimde alımlanabileceği bir roman…”
-Füsun Akatlı-
“Hayır, baştan sona, bir yazarın nasıl kendine özgü bir dil yaratabileceğinin serüvenidir. Hayır’ın, bütün öbür olumlu özelliklerinin yanı sıra, yazınsal Türkçenin çağcıl başyapıtlarından biri olduğunu düşünüyorum.”
-Semih Gümüş-
(Tanıtım Bülteninden)