Gör Beni

Gör Beni – Azra Kohen

Tür:Roman
Yazar:Azra Kohen
Yayınlanma Tarihi:2019
Yayınevi:Everest Yayınları
Karakterler

Ülkü: Savaşla donatılmış, tüm nimetlerden arınmış, tek varlığı ailesi ve atı Yakışıklı’dır. Sürekli erkek kıyafetleriyle gizlenmeye çalışan ama gözleri yaşanmışlıkla, bilgi ve zarafetle parıldayan bir karakterdir.

Selim: Sadrazamın oğludur. En iyi okullarda okumuş, dünyanın tüm nimetlerinden yararlanmış bir karakterdir.

Konusu

1930’ların Türkiye’si Gör Beni romanında geçer. Romanda Ülkü, Dudu ve İlmiye karakterleri öne çıkar. Azra Kohen, “Selim’in ikilemini çözeceğiz”

Romanda okuyucu, antik çağların günümüze benzerliklerini inceleyerek, dinler tarihinin şaşırtıcı gerçeklerinden ortaya çıkan bir devrimin hikâyesine tanık olacaktır.

Gör Beni Özeti

Yanlarında İstanbul’da yaşamış yani savaşı hiç yaşamamış insanlar var. Edebiyat dersinde anlatılan eski-yeni çatışmasının ötesinde bir çatışma vardır.

Sadece cumhuriyet kadınlarının mücadelesi gözlerimizin önünden geçmektedir. Birbirlerine tutunmalarını, kendi zamanlarında taş olmayan dünyalarında küllerinden nasıl doğduklarını, yaralarını nasıl iyileştirdiklerini ve iyileştireceklerini bir ‘cumhuriyet kadını’ olarak okuduk. Çünkü kitap bir serinin başlangıcıdır.

Kitap, en iyi eğitimin okullarda alınıp alınmadığını sormanızı sağlıyor. Çünkü önümüzde savaşın kızı var; Ülkü ve sadrazamın oğlu Selim diğer köşede durur. En iyi okullarda okumuş ve dünyanın bütün nimetlerinden istifade etmiş olarak karşımıza çıkmaktadır. Osmanlı’yı yeniden canlandırma düşüncesiyle yanıp tutuşsa da kitap boyunca düşünen insanın evrimini görüyoruz. Bu evrimin bir aşaması aşktır. Ancak kültürel farklılıklar, zenginlik ve fakirlik, savaşı yaşamanın hayat bilgisi ve öğretileri ve düşünce sistemi olsa bile, aşk bu aşk dansında birbirine karşı koyamamış, çünkü aşk birbirini daha iyiye götürmek için adımlar atmaktadır. Ülkü ise savaşla donanmış, her türlü nimetten arınmış, tek varlığı ailesi ve atı Yakışıklı’dır. Her zaman erkek giyimiyle kendini kamufle etmeye çalışan ama tecrübe, bilgi ve zarafetle gözleri parlayan Ülkü. Cumhuriyetin değerini en iyi bilendir. Bedel ödeyip can verenler ancak bunu bilebilir, tartıya değer vermiş bir insan kazandığını kaybedemez.

Kitapta her biri ayrı ayrı ele alınması gereken karakterler var. Her biri farklı bir fırtınayla mücadele eder. Zaman zaman birinin fırtınası diğerinin güneşidir. Ülkü ve Selim zıtlıkların ve farklılıkların yarattığı bir çekimdir. İlmiye ve Orhan’da bilginin de bir çekiciliği olduğunu keşfediyoruz. Aynı okula giden bu iki genç profesörün aktardığı bilgilerle dünyaları zenginleşirken, o güne kadar kendilerine anlatılan hikâyeleri yansıtan iki berrak zihin. Orhan bize bilginin savaşarak öğrenildiğini ve eski bilgiyi yendiğinizde gerçek bilginin anlam kazandığını öğretir. Aslında bu kitap o kadar çok şey öğretiyor ki beklenmedik bir performans sergiliyor. İnsanlara çok iyi araştırılmış ve yazılı bilgiler sağlar. Ancak yine de teyit etmek çok önemlidir. Tarih her zaman değiştirilebilir. Tarih değişirse kültür ve insani değerler değişir. Atalarınızın yaşanmış yargılarını unutmaya ve yeni yargılar için hata yapmaya eğilimlisiniz. Bir de tarihi değişen toplumlardan söz ediliyor. Bugün bu toplumların nasıl, nerede ve ne yaptığını aynı anda deneyimleyebiliriz.

Gör Beni – Kitap Açıklaması

Bedenimin içindeki canı gör, sadece etimi değil.

Gözlerimin içindeki hayatı gör, sadece bakışımı değil.

Hissettiklerimi gör, sadece tepkilerimi değil.

Beni gör.

Derinliğimden boğulmadan,

Sorularımda kaybolmadan,

Korkularında yok olmadan,

Gör beni.

Bir fısıltıya koydum kendimi.

Kalbine soruyorum yerimi:

Başarabilir misin beni görmeyi?

Cesaretin yeter mi?

Topla cesaretini ve gör beni.

Birileri bizden fırtına bekliyor, onlara gökkuşağı vermeye hazır mısınız?

(Tanıtım Bülteninden)

Bizi Takip Edin! @kitapdiyaricomtr

KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

Bilgilendirme
“Sitemiz, kitaplara dair bilgiler sunarak hafızanızı yenilemenize ve yeni okuma deneyimlerine adım atmanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır.”

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

Sosyal Medya

779BeğenenlerBeğen
4,844TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
26TakipçilerTakip Et
127AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular