Yokuşa Akan Sular – Mustafa Kutlu
Tür: | Hikayeler |
Yazar: | Mustafa Kutlu |
Yayınlanma Tarihi: | 1979 |
Yayınevi: | Dergah Yayınları |
Karakterler
Cevher Bican: On yedi yaşında köyden şehre çalışmak için gelen korkuları, ümitleri, hayalleri, hayal kırıklıklarına dönüşmüş bir gençtir. Büyük umutlarla geldiği şehirde grevle hakkını ararken hayatını kaybetmiştir.
Konusu
Tarım toplumundan sanayileşmeye giden yolda insanların ve doğanın adapte olmaları anlatılırken, sanayileşmenin getirdiği olumsuzluklar ve insanların hayat koşturmacası içinde manevi değerlerini de yitirdikleri konu edilmiş.1980 öncesi dönemi anlatan hikayede, siyasal hareketlerin başladığı, sendikaların kurulması ve grevlerin yaşandığı olaylar resmedilmiştir.
Yokuşa Akan Sular Özeti
Cevher Bican, Kars’ın Sarıkamış ilçesinden dayısının ona iş bulmasıyla İstanbul’a gelir. Bican, daha 17 yaşındadır. Kalıcı olmak için geldiği şehirde tuttuğu işin, bastığı toprağın acemisidir. Burada hiçbir şeyin asıl rengi belli değildir. Ne yeşilin rengi yeşil, ne mavinin rengi mavidir. İnsanlar geçim derdinden, iş koşturmacasından ibadetlerini, manevi değerlerini dahi unutur hale gelmişlerdir. Bican alışamadığı toplumun yeni alışkanlıklarını yadırgarken bir yandan da hayata tutunmaya çalışır. Hayatında ilk defa duyduğu referandum kelimesiyle siyasi hareketlerin anlamını, sendikaların kurulmasıyla grevlerle, iş ve işçi haklarını öğrenir. Bican ve onun gibi işçi arkadaşları, alın terlerini toprağın üzerinde bırakarak çalışmaya geldikleri fabrikaların tozu, isi ciğerlerine dolduğu için hasta oluyor hatta ölüyorlardır. Makinaların sesini ancak kendi sesleriyle hak arayarak bastırabileceklerdir. Bican ve arkadaşlarının başarmak istedikleri şey, suyun yokuşa akmasını sağlamak kadar zordur. Bir gün yine yaptıkları bir grev esnasında Bican kör kurşunun hedefi olur ve ölür.
Yorum
Kompozisyon olarak ta aranan Yokuşa Akan Sular, Eski bir kitap ve dönemin gerçeklerine ait bir hikayeden bahsediyor diyebiliriz. İşçi sorunları, köyden kente göç, dini inanışlar, toplumun 1974 yılındaki resmi, Kır-kent, emek-sermaye çatışmalarının arasında kalan insanların anlamlandırma ve mücadele ve etme çabası ele alınmıştır. Yaklaşık 80 sayfalık bu hikaye küçük bölümler halinde anlatılmıştır.
Yokuşa Akan Sular – Kitap Açıklaması
Tarım toplumundan sanayii toplumuna geçiş sürecinde olduğu söylenen ülkemizde maddi manevi toplumsal değişim görülmektedir. Yokuşa akan sular bu değişimi belli bir yönde yaşamaya itilen insanımızın düştüğü açmazları ele alıyor. Kitabı oluşturan hikâyeler temelde sanayileşme olgusunuda irdeleyen bir bütün teşkil ediyor.
Harika Bir hikayedi Begendim uzun sıkıcı romanlardansa kısa hikaye okumayı tercih edenlerdenim:) sağolun kolay gelsin.
Öğretmenim bize ZORLA okutmaya çalışıyor. Ama kitap benim tarzım olmadığı için bende buradan özet almak zorunda kaldım. Sevmediğim bir türde kitap okumayı istemiyorum.
merhaba sevgiler,kitabın özeti budur fakat bu özet tahminimden daha kısadır yani kitap kısa kısa hikayelerden oluşmaktadır ve bu özet bu anlatılan kısa bir hikayenin de daha kısasıdır bu özet size fayda sağlamayabilir ve bence de sıkıcı bir kitap ama 80 sayfalık bir kitabı okumak için vakit ayırabilirsiniz.
Ben her türlü kitap okudum yaklaşık 823 tane 3. Sınıfta sadece 1.dönem 63 2.dönem 50 tane kitap okudum baya ağır roman okudum bu kitap ödevdi bende kitap yoktu buradan baktım mecburen lise 1 im
Tamam kardeşim en çok sen kitap okuyorsun en zeki sensin tamam sakin ol. 😀
Harbi ya 😊
Benimde bu kitap ödev kitap inceleme planı diye sorular verdi sınıf hocası sizinki de mi öyle yaptı
Kompozisyon yarışması için verdiler sınıfa
Bizde kompozisyon zorunlu, yarışmaya katılmadım ama.
hangi okuldasın
bana da edebiyat hocası verdi. özetini yazıp vericem ve bunlardan elemeler olacak. güzelleri ilçe milli eğitime vereceklermiş.
öf