Ana SayfaHikayelerOğlumuz - Yarın Diye Bir Şey Yoktur

Oğlumuz – Yarın Diye Bir Şey Yoktur

Oğlumuz – Yarın Diye Bir Şey Yoktur – Tarık Buğra

Tür:Hikayeler
Yazar:Tarık Buğra
Yayınlanma Tarihi:2019
Yayınevi:İletişim Yayınları
Karakterler

Tıp öğrencisi: yirmi üç yaşında yatılı bir tıp öğrencisidir.

İclal: On altı yaşında iri yeşil gözlü, kahverengi saçlı çok cana yakın bir kız.

Konusu

Öykülerinde daha çok “sıradan” bir insanın başına gelenleri veya başına gelebilecekleri kendine has bir duyguyla anlatan Buğra, bazen bir hastalığın hüznünü, bazen bir aşkın tutkusunu, bazen de sevincini konu ediniyor.

Oğlumuz – Yarın Diye Bir Şey Yoktur Özeti

Oğlumuz

Fakülteden mezun olmuş ve zamanla çocukluk alışkanlıkları değişen, kendi tercihleri ​​olan ve anne babasından bağımsız yaşayan bir bireyi konu alıyor.

087956’nın Sıfırı

Hikâyenin kahramanı yirmi üç yaşında yatılı bir tıp öğrencisidir. Sık sık Fatih yakınlarında yaşayan uzak bir akrabayı ziyarete giden bu öğrenci, akrabasının on altı ve on yedi yaşındaki kızı İclâl ile ilgilenir. İclâl, iri yeşil gözlü, kahverengi saçlı, çok cana yakın ve sevecen bir kızdır. Bir gün tıp öğrencisi ve İclâl birbirlerine ne kadar şanssız olduklarını anlatırken, İclâl’in annesi söze girer ve bu kadar şanssız olamayacaklarını, ortak bir piyango bileti alıp denemelerini söyler. Bir hafta sonra yılbaşı. İclâl hemen odasına çıkar, bir on lira getirir tıp öğrencisine verir. Hikâyenin kahramanı parayı alır ve cebine koyar. Görevi bu paraya bir on lira daha ekleyip bir piyango bileti almaktır. Ancak cebinde parası yoktur. Bir âşığın resmi gibi olan on liraya uzun uzun bakar. Sonra yarım bilet almayı düşünür. Bunu da yapamaz çünkü borcu var ve paraya ihtiyacı var. Bunun üzerine parayı harcamaya ve biletin amorti olduğunu söyleyerek İclâl’in on lirasını geri vermeye karar verir. Böylece İclâl’den borç almış gibi olur.

Elbette bu planı başarıyla gerçekleştirmek için yılbaşına kadar İclâl’e gitmeyecektir. Hatta bir gün bir arkadaşıyla Beyazıt’ta havuz başında otururken İclâl ve annesi yiğidi görürler, neden uzun zamandır gelmediğini sorarlar ve onu akşam için eve davet ederler. İclâl hemen piyango biletinin numarasını sorar. Tıp öğrencisi hemen aklına bir numara kurar: 087956. İclâl hemen bir kâğıda yazar. Akşam radyoda İclâl ile kura sonucunu bekleyen tıp öğrencisinin içine kurt düşer: Ya kura bu rakamı kazanırsa? Rakam da öyle güzel, öyle ahenkli ki… Daha sonra bu rakamla kuranın kazanacağına canı gönülden inanıyor ve numarayı değiştirmek ister. Örneğin; Bu sayının sonuna on üç gelseydi çok iyi olurdu. Numarayı yanlış yazdığını İclâl’e söyler ama İclâl buna kanmaz. Tıp öğrencisi de konuyu bulandırmaz; yoksa İclâl piyango biletini görmek isteyebilir. Vakti gelince radyonun başına otururlar. Spiker rakamları alçak sesle okur ve her numaradan sonra uzun uzun konuşur. Tıp öğrencisinin yüreği burkuluyor çünkü söylediği rakamlar bir bir çıkar. İclâl, hep istediği üç odalı, mutfaklı, doğalgazlı ve bahçeli bir ev hayal eder. Tıp öğrencisi gerçeği biliyor ve İclâl’in yüzüne haykırmak istiyor. Kuranın son rakamı 0’dan farklı bir rakam çıkınca İclâl ve anne babasının hayalleri yıkılır. Tıp öğrencisi ise içten içe bu duruma sevinir. İclâl’e talih, kader, çok çalışma ve hak etme konusunda uzun nasihatler verir. Zamanla sadece İclâl değil, tıpkı hikâyenin kahramanı gibi annesi ve babası da bu teselli ve nasihatlerin bal gibi bir aşk ilanı olduğunu anlayacaktır.

Havuçlu Pilav Meselesi

Evlilikleri sıradanlaşmaya başlayan bir ailede kocanın pirince havuç eklemek istemesini ve bunu yapmasını, karısının buna şiddetle karşı çıkmasını ve kocasının onu mutfaktan çıkarmasını anlatır.

Martı

Sahipleri Yunan olan bir sahil meyhanesini anlatır.

Küllük

Beyazıt Camii civarındaki bir kahvehanenin öyküsüdür.

Ömer

Hastalanan, yatağa düşen ve ölecek kadar kötüleşen bir çocuğun hikâyesidir.

Çok Sonra

Bir eczanende içki içen bir grup arkadaşın bir hikâye yaratma sürecini anlatır.

Hiçbir Şey Bilmiyormuşum

Âşık olduğu kızın kendisini nasıl değiştirdiğini anlatan bir gencin hikâyesidir.

Coğrafya Dersi

Aslında gidilecek yerlerin sürekli değiştiğini, dolayısıyla bir yere gidildiğinde ancak o zaman için bilinmesinin mümkün olduğunu anlatır.

Borç

Bir simitçiye borç para veren ve bu borç üzerinden nefsini tatmin etmeye çalışan birini konu alıyor.

Oğlumuz-Yarın Diye Bir Şey Yoktur – Kitap Açıklaması

Tarık Buğra, Kurtuluş Savaşı’nı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sorunsalını konu alan siyasal roman geleneğimizin Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Kemal Tahir ile birlikte önde gelen yazarlarından biri olmasının yanı sıra öykücülüğüyle de dikkat çeker. Öykülerinde çoğu zaman “sıradan” insanın başından geçenleri ya da geçmesi ihtimal dâhilinde olanları kendine has bir duyuş ile anlatan Buğra, bazen bir hastalığın hüznünü, bazen bir aşkın tutkusunu, bazen de bir sohbetin neşesini kendimiz yaşıyormuşçasına içimizde hissettirir. Romanlarında olduğu gibi öykülerinde de taşrada olmayı, taşra insanıyla bir arada bulunmayı, sözün özü “taşranın ruhunu” anlatmayı ihmâl etmez.

Tarık Buğra’nın kaleme aldığı öykülerin ilk kısmını bir araya getiren bu kitap, daha önce Buğra’yı sadece romanlarından bilen okurları

“öykü de yazmış bir romancı” ile değil, her cümlesiyle başlı başına bir öykücüyle bir araya getirirken, aynı zamanda Buğra’nın metinleriyle

İlk kez karşılaşacak okurların Tarık Buğra edebiyatının büyük “giriş kapısını” aralamalarına bir imkân sağlıyor. “Buğra’nın, hikâyeciliğini belirgin iki çizgi üzerinde geliştirerek dönemin edebi tartışmalarına teoriyle değil, pratikle yanıt verdiğini düşünebiliriz. Buğra öykücülüğünün bir çizgisi Proust ve Tanpınar’la buluştuğu ‘zaman’ çizgisidir. Bu elbette Bergson sonrası modernist yazının da çizgisidir.

(…) Buğra öykücülüğünün başta sözünü ettiğim ikinci çizgisi hümanizmdir. Zamana ilişkin öykülerinde nasıl Tanpınar’la aynı yerdeyse, insancıl ve insancı öykülerinde de Sait Faik çizgisindedir.”

Jale Parla’nın Önsöz’ünden…

(Tanıtım Bülteninden)

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
En eski
En yeni En çok oy alan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

778BeğenenlerBeğen
4,886TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
60AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular