Doğum: | 1881, Viyana – Avusturya |
Ölüm: | 1942, Rio de Janeiro – Brezilya |
Meslek: | Yazar, Gazeteci ve Biyografikler |
Stefan Zweig Kimdir?
Stefan Zweig, 28 Kasım 1881’de Avusturya-Viyana’da doğdu. Zengin bir ailede büyüyen Zweig, genç yaşta ciddi bir eğitimle büyüdü. İngilizce, Latince, Yunanca ve Fransızca gibi dilleri konuşabilen Zweig, lise çağlarından itibaren şiirler yazmaya başlamıştır.
Zweig için Alman şair Rilke’nin gençliğinde önemi büyüktür. Zweig bu yıllarda kalemini Rainer Maria Rilke’nin şiirinin etkisi altında yönetti ve üniversitede felsefe okudu. Birinci Dünya Savaşı’na memur olarak katılan Zweig, savaştan sonra Salzburga’da yaşamaya başladı. Bir süre burada yaşadıktan sonra Zweig evlenir. Zweig, Salzburg’da bir villada yaşadığı uzun yıllar boyunca önde gelen şair ve yazarlarla yakın dostluklar kurdu. James Joyce, Paul Valery, Thomas Mann, Franz Werfel ve Romain Rolland bu arkadaşlıklardan sadece birkaçı. Edebiyat dünyasında büyük bir ağırlığı olan Stefan Zweig, 1928’de Lev Tolstoyun’un 100. Doğum Günü için düzenlenen kutlamalara katıldı.
Satranç, Zweig’in kitapları 1933’te Nazi zulmüne uğrayan eserler arasındadır. O yıllarda Nazilerin Yahudi kitaplarını toplayıp yakması ve Zweig’in Yahudi asıllı evine baskın yapılmıştır. Daha sonra ülkesini terk ederek Londra’ya yerleşir. 1939’da “Kalbin Sabırsızlığı” adlı romanını yayınlayan Zweig, o yıllarda ilk evliliğini bitirerek, başkasıyla evlenir. Bu nedenle Zweig de İngiliz vatandaşı olmuştur. Bir süre İngiltere’de yaşayan Zweig Brezilya’ya da yerleşmiş ve burada çeşitli eserler yazan Zweig, 22 Şubat 1942’de eşiyle birlikte intihar etmiştir. Stefan Zweig, ölümünden önce yazdığı mektupta, Hitler’in yarattığı kaos ve faşist düzenin intihar nedeni olduğuna inandığını ve bu inançtan dolayı büyük bir çaresizlik ve karamsarlık hissettiğini aktarmıştır.
Aynı zamanda bir entelektüel olarak da tanınan ve savaşa muhalefetiyle tanınan Stefan Zweig, “Çok büyük bir felakete sürüklendiğimizin farkında olduğunuzu sanıyorum. Edebiyat yaşamımız yok olacak…” Kitapların yakılıp yıkıldığı bir dönemde yazmayı bırakmayan Zweig, hayatı boyunca pek çok eser yazdı. Çok yönlü bir yazar ve şair olan Stefan Zweig, özellikle biyografi kitaplarıyla önemli bir noktada duruyor. Biyografileri arasında Stendhal, Romain Rolland, Erasmus ve Nietzsche gibi önemli isimler bulunmaktadır.
Stefan Zweig Eserleri
- Satranç
- Dünün Dünyası
- Yakıcı Sır
- Karmaşık Duygular
- Bir Kadının Yirmi Dört Saati
- Olağanüstü Bir Gece
- Yıldızın Parladığı Anlar
- Sabırsız Yürek
- Amok Koşucusu
- Gömülü Şamdan
- Mecburiyet
- Ay Işığı Sokağı
- Lyon’da Düğün
- Kızıl
- Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu
- Macellan
- O Muydu?
- Yürek Çöküntüsü
- Acımak
- Günlükler
- Herkesin Dostu Anton
- Yarının Tarihi
- Fouche, Bir Politikacının Portresi
- Tehlikeli Merhamet
- Amok
- Balzac, Bir Yaşam Öyküsü
- Freud ve Öğretisi
- Ruh Yoluyla Tedavi
- Amerigo
- Mektuplaşmalar
- Kendileri ile Savaşanlar: Kleist, Nietzsche, Hölderlin (1. Cilt)
- Üç Büyük Usta: Balzac, Dickens, Dostoyevski (2. Cilt)
- Kendi Hayatının Şiirini Yazanlar: Casanova, Stendhal, Tolstoy (3. Cilt)
- Değişim Rüzgârı
- Calvin’e Karşı Castellio ya da Köleliğe Karşı Özgür Düşünce
- Buluşmalar
- Rotterdamlı Erasmus,Zaferi Ve Trajedisi
- Clarissa
- Wondrak
Diğer Eserleri
- Die Welt von Gestern
- Brasilien. Ein Land der Zukunft
- Auf Reisen
Oyunları
- Tersites
- Das Haus am Meer
- Jeremias
Stefan Zweig Sözleri ve Alıntılarına Bakmanızı Öneririz.
Sayfamızda Stefan Zweig’in sözleri ve alıntıları yer alır.