Ana SayfaÇocukBunun Adı Findel

Bunun Adı Findel

Bunun Adı Findel – Andrew Clements

Tür:Çocuk
Yazar:Andrew Clements
Yayınlanma Tarihi:1996
Yayınevi:Günışığı Kitaplığı
Karakterler

Mrs. Granger, Nicholas ( Nick), Allen, Bud Lawrence, Miss Deaver, Milo Sturgis, Janet Fisk, Alex Delaware

Konusu

Yazarın Türkçe’mdeki bu ilk; hep deneyim, kişiselleştirilmiş bir olgu olan dil konusu işliyor. Yazar, anadilin ihtiyaçtan faydalanmak için yenilenmiş bir şekilde zenginleşebileceğini bir kurguyla toplama, zekice yeniden değerlendirme da söz bir yeniden sorguluyor.

Bunun Adı Findel Özeti

Nicholas “Nick” Allen, ilkokul boyunca yaratıcı planlar formüle eden bir sınıf palyaçosudur. 1987’de beşinci sınıfın başında, İngilizce öğretmeni saçma sapan Bayan Granger olduğu için mutsuzdur. Bir gün, engel olmak için Nick, Granger’a sözlükteki her kelimenin nereden geldiğini sorgulamaya karar verir. Bayan Granger ona bu konuda bir makale verdiğinde bu geri teper. Bu deneyimden yola çıkan Nick, bireylerin kelimelerin ne anlama geldiğini belirlediklerini öğrenir ve sokakta altın renkli bir kalemle karşılaştığında, bir “kalem”e yeni bir isim vermeye karar verir.

Nick’in sınıf arkadaşları bu fikri gerçekten beğenir ve çok geçmeden beşinci sınıftaki her çocuk frindle kelimesini kullanmaya başlar. Bayan Granger, frindle derken yakalanan öğrencilerin okuldan sonra kalıp satırlar yazmasını sağlar, ancak bu bir sorun teşkil eder, çünkü bu hemen hemen her öğrencinin okuldan sonra kalmasına neden olur. Okul müdürü frindle kullanımına son vermek için Nick’in evini ziyaret etmeye karar verir, ancak durum Nick’in kişisel kontrolü dışındadır ve kelimenin kullanımı kısıtlanamaz. Frindle ulusal ilgi görmeye başlar ve bir aile dostu kelimenin ticari haklarını satın alır. Kelime frindletüm ülkeye yayılır ve Nick bu tek planın yol açtığı belayı düşünür.

Sonsözde Nick genç bir yetişkindir. Bayan Granger ona sözlüğün yeni bir kopyasını gönderir; bu, yakın zamanda frindle sözcüğü de dâhil olmak üzere yeni sözcükleri içerecek şekilde güncellenmiştir. Sözcüğü daha popüler hale getirmek için kasıtlı olarak karşı çıktığını açıkladığı bir mektup içeriyor. Nick geri bir hediye gönderir ve her şeyi başlatan kalem, kazınmış , “Bu nesne Bayan Lorelei Granger’a ait ve ona istediği herhangi bir isim verebilir.”

Kısa Bilgiler
  • ABD Ulusal Eğitim Derneği, 2007 yılında yapılan bir çevrimiçi ankete dayanarak Frindle’ı “Öğretmenlerin Çocuklar için En İyi 100 Kitabı” ndan biri seçti.
  • 2012 yılında, öncelikle ABD’li bir izleyici kitlesi olan School Library Journal tarafından yayınlanan bir ankette tüm zamanların çocuk romanları arasında 38. sırada yer aldı.
  • Kitap, diğer okul çocuklarının seçim ödülleri de dâhil olmak üzere 35’ten fazla ödül ve onur ödülü aldı.
Ödülleri
  • Judy Lopez Memorial Onur Kitabı (LA), Ödül 97
  • 1998–99 Maud Hart Lovelace Ödülü, MN Gençlik Rdg. Ödül
  • Ödül Cento, 1998, Cento, İtalya
  • 1999 Yılı Genç Hoosier Kitap Ödülü
  • 2016 Phoenix Ödülü

Bunun Adı Findel – Kitap Açıklaması

Çocuklar için yazdığı elliyi aşkın kitapla dünya çocuk edebiyatında önemli bir yere sahip olan Andrew Clements, özellikle okul yaşamına ilişkin temalar ve öğrenci-öğretmen iletişimi üzerine kurguladığı romanlarıyla tanınıyor. Yazarın Türkçe’deki bu ilk romanı; hep yaşayan, değişen ve gelişen bir olgu olan dil konusunu işliyor. Yazar, anadilin ihtiyaç duyulan kavramları tanımlamak için yeni sözcüklerle zenginleşebileceğini zekice bir kurguyla anlatırken, kuralların anlamını da gerçekçi bir gözle yeniden sorguluyor. Çocukta dil konusuna yeniden farkındalık yaratacak, onu araştırma yapmaya, proje geliştirmeye ve öğrendiği her yeni şeye eleştirel gözle bakmaya özendirecek, çok ödüllü bir roman.

Beşinci sınıfın en acar çocuklarından Nick, olmadık sorularla ders kaynatmada ustadır. Ancak, çetin ceviz dilbilgisi öğretmeni onun oyununa gelmez ve sözcüklerin nereden kaynaklandığı üzerine bir rapor hazırlamasını ister. Öğrendiklerinden çok etkilenen Nick bunları sınamak için parlak bir fikir bulur: Kalem yerine findel demeye başlar. Hiçbir anlamı olmayan sözcük önce okulda, sonra kasabada hızla yayılır, televizyonlara konu olur. Nick’in masum oyunu hiç ummadığı sonuçlara yol açacaktır…

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
3 Yorum
En eski
En yeni En çok oy alan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin
lucy
lucy
Ziyaretçi
6 ay önce

sen

En son 6 ay önce, lucy tarafından düzenlendi
ahmet mete
ahmet mete
Ziyaretçi
6 ay önce

bu kitabı çok beyendim başka kitapları varmı çünkü merak etim almak çok istiyorum bide şunu soruçam bu kitabı kaç çocuk okudu merak etim kitlarınız çok güzellllllllllllllll

??????
??????
Ziyaretçi
5 ay önce

bilmiom.

En son 5 ay önce, ?????? tarafından düzenlendi

Sosyal Medya

788BeğenenlerBeğen
4,156TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
55AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular