Ana SayfaPsikolojiDinlenmek Bir Sanattır - Mükemmel Dinlenmenin On Kuralı

Dinlenmek Bir Sanattır – Mükemmel Dinlenmenin On Kuralı

Dinlenmek Bir Sanattır – Mükemmel Dinlenmenin On Kuralı – Claudia Hammond

Tür:Psikoloji
Yazar:Claudia Hammond
Yayınlanma Tarihi:2025
Yayınevi:Sahi Kitap
ISBN:9786259559209
Konusu

Kitapta modern yaşam uyaranlarına daha fazla maruz kaldığımız bu dönemde dinlenmenin önemine vurgu yapılmaktadır. 135 ülkeden 18.000 kişinin katıldığı “Dinlenme Testi” adlı geniş bir aktiviteye dayanarak, insanların en çok dinlendirici bulduğu 10 aktiviteden sırasıyla bahsedilir. Bu aktiviteler arasında doğada vakit geçirmek, müzik dinlemek, yalnız kalmak ve kitap okumak gibi eylemler yer alır. Tüm bu aktivitelerin bir lüks değil, sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürebilmek için gerekli olduğu anlatılır.

Dinlenmek Bir Sanattır – Mükemmel Dinlenmenin On Kuralı Özeti

Yazarın dinlenme hakkkındaki bu çalışması onun Durham Üniversitesi’ndeki farklı disiplinlerden gelen gelen bir takımın parçası olarak dinlenme konusunu araştırdığı iki yılın bir ürünü olduğunu söyler. Dinlenme Testi anketi yaklaşık kırk dakika süren bir anket olduğundan anketin ne kadar ilgi uyandırabileceği hakkında şüphelidirler. Ancak sonuçlardan anlaşıldı ki dinlenme konusu aslında tüm dünya için önemli bir konuydu. Bu anket sonuçlarına göre de yazar en dinlendirici bulunan on aktiviteyi araştırma yoluna gider. Bu noktada bazı aktivitelerin özellikle de aile ve arkadaşlarla vakit geçirme konusunun ilk ona girememiş olması da yazarın dikkatini çeker. Pozitif psikoloji alanında yıllardır yapılmış araştırmalara göre insanları en mutlu kılan para,iş vs. değil başka insanlarla kurmuş oldukları sağlıklı ilişkilerdir. Ancak bu ankette insanı en mutlu eden değil, en çok dinlendiren aktiviteler araştırıldığı için sonucu bu bağlamda değerlendirmek gerekir. Çünkü en dinlendirici bulunan ilk beş aktivite tek başına yapılan aktivitelerdir. Buradan hareketle, dinlenirken yalnız kalmak istediğimiz sonucuna ulaşabiliriz. Dinlenmemizi sağlayan aktivitelerin ruhsal sağlığımız üzerindeki etkisinin ne kadar önemli olduğunu bilirsek bu aktiviteleri gerçekleştirip kendimize zaman ayırırken daha az suçluluk hissedebiliriz. Sondan başa10 aktivite şu şekildedir:

10 – Bilinçli Farkındalık

The Ladybird Book of Mindfulness kitabında bilinçli farkındalık “hiçbir şey yapmıyorken bir şey yaptığınızı düşünme becerisi” olarak tanımlanmıştır ve aynı zamanda özel bir şekilde düşüncelerimizi yargılamadan ânın farkında olmak anlamına gelir. Hiçbir şey yapmıyorken düşüncelerimizin savrulduğunu farkedebiliriz ancak bilinçli farkındalık sayesinde bu konuda ne kadar çok egzersiz yaparsak anda kalma haline o kadar çabuk ulaşabiliriz. Richard Davidson’ın ekibi 27.000 saat meditasyon yapmış yogiler üzerinde çalışmış ve olağandışı bir şey farketmiştir. Bu insanlar meditasyon yapmadığı sırada bile beyinleri meditasyon yapan biriyle aynı aktiviteyi göstermiştir. Yani bilinçli farkındalık zamanla çaba gerektirmeye bir duruma dönüşmüştür. Bilinçli farkındalık için illa ki meditasyon yapmak gerekmez, küçük farkındalık anları yaşamak bile zamanla iyi oluş seviyemizi arttırabilir.

9 – Televizyon Seyretmek

Bu aktivite fiziksel çaba gerektirmediği gibi çoğunlukla zihinsel çaba da gerektirmediğinden katılımcılar tarafından oldukça dinlendirici bulunmuştur. Birleşik Devletler’de yapılan bir çalışmaya göre bir insan yetmiş beş yaşına geldiğinde ömrünün dokuz yılını televizyon seyretmiş olarak geçirir. Ayrıca televizyon sevdiklerimizle birlikte konuşmak zorunda olmadan yapabildiğimiz ucuz bir aktivite olduğundan da çokça tercih ediliyor olabilir.

8- Hayal Kurmak

Hayal kurmak dinlendirici olabilir ama zihnimizin savrulup gitmesine izin verdiğimiz noktada daha stresli hissetmemiz mümkündür. Burada ana tema “işimize ne yarıyorsa” kısmıdır. Bu aktivite kimi insana çok iyi gelirken kimi insana stres oluşturabilir. Harvard Tıp Fakültesi’nden Moshe Bar’ın bu konuda ilginç bir teorisi vardır. Hayal kurmamızın nedeninin gelecekte gerçekleşmesi olası olayların anılarını yaratmak olduğunu söyler. Sahiden bu olaylar yaşanacak olursa bu anılardan yararlanabileceğimizi savunur.

7 – Güzel Sıcak Bir Banyo

Her ne kadar çabucak duş almak banyo yapma aktivitesinin önüne geçmiş olsa da banyo zaman kaybı olarak görülmez, çünkü aynı zamanda temizleniyoruzdur. Tarih öncesinde banyo yapmak kişisel temizliğin ötesinde sağlık, sosyalleşme ve dini zorunluluk gibi nedenlerle de yapılıyor olup binlerce kişiyle aynı anda yıkanıldığı bir dönemdir. Banyo köpüklü olsun ya da olmasın anketi cevaplayan katılımcılar banyonun kendilerinin kaslarını rahatlattığını belirtmişlerdir.

6 – İyi Bir Yürüyüş

Yürüyüşe çıkmak için zaman hariç başka bir şeye ihtiyaç yoktur. Yürümenin basit oluşunun yanı sıra onu dinlendirici yapan nedenlerinden biri de yürümenin bizde hiçbir şey yapmama suçluluğu yaratmamasıdır. Yürümenin zihni dinlendirdiği açıktır ve bacakları çalıştırıyor olmak onları hiç kullanmamaktan daha rahatlatıcıdır. Ayrıca bir çok düşünür uzun yürüyüşlerden onları düşünme fırsatı verdiği için çok hoşlanırdı. Rousseayu yürümenin odaklanabilmesini sağladığını şu sözle ifade etmiştir: “Durduğumda düşünmem de duruyor. Zihnim sadece bacaklarımla beraber işliyor.”

5 – Hiçbir Şey Yapmamak

Yazarın dediği gibi “Aktivitenin yokluğuyla aramızda sevgi/nefret ilişkisi var. Meşgulken aradığımız bu ama boş durabileceğimiz an geldiğinde bunu yapmaya yanaşmayız.” Hepimiz hiçbir şey yapmamayı çok istesek de boş kaldığımızda hiçbir şey yapmama endişesi içimizi kaplayabilir. Bunun bir sebebi olarak toplumun meşguliyeti bir statü sembolü olarak görmesi de vardır. Dinlenmeyi çalışmanın zıttı olarak tanımladığımız için boş duruyor olmak suçluluk hissi yaratıyor olabilir. İdeali çalışma ve hiçbir şey yapmama vaktini dengelemekyir. Can sıkıntısına dalmadan kaldırabileceğimiz ideal bir dinlenme zamanı var gibi görülmektedir.

4 – Müzik Dinlemek

İnsanlar, müziği isteyerek ruh hallerini değiştirme amaçlı kullanabilirler. Eğer ruh halimiz kötüyse kendimize iyi gelen müzikler dinleyebiliriz. Ayrıca başkalarıyla müzik dinlemek müziğin bizde oluşturduğu duyguları pekiştirir. Ancak modern dünyada müzik eskisinden daha ulaşılabilir bir durumda olduğu için de sessizlik artık satın almak istediğimiz bir duruma dönüştü.

3 – Yalnız Kalmak İstiyorum

İsteyerek yalnız kalmayı dinlendirici bulurken belli sebeplerden ötürü mecburen yalnız kalmayı acı verici buluruz. Hepimiz biraz yalnızlık isteriz, hem fazla olmayacak hem de belirli zamanlarda olacak şekilde. Nobel ödüllü Fransız romanca Colette bu konuyla ilgili olarak “Yalnızlık gün gelir sarhoş edici bir şarap, gün gelir acı bir tonik olur.” demiştir. Yalnızlığın zıddı biraz tek başına vakit geçirmeyi istemek olabilir. Dinlenme Testi’ndeki kişilik faktörleri incelendiğinde yalnızlığa çok yatkın olmasalar da dışa dönük kişiler de içe dönük kişiler kadar yalnız kalmayı dinlendirici bulmuştur.

2 – Doğada Zaman Geçirmek

Bilinçli farkındalık gibi yöntemler bazı insanlar çok disiplin gerektirdiğinden bezdirici olabilir. Yazara göre bu yüzden doğada vakit geçirmeye bu kadar değer vermektedir. Bazı araştırmacılar eskiden ataqlarımız yabanda yaşadığında buna en çok uyum sağlayanlar hayatta kaldığı için doğayı sevecek şekilde evrim geçirdiğimizi düşünür. Ayrıca doğada yürüyüş yapan katılımcılara ruminasyon testi yapıldığında doğada yürüyüş yapmayanlara göre beynin ruminasyon, içe kapanmayla ilişkilendirilen kısmı olan subgenual prefontal korteksinde aktivitenin azaldığı görülmüştür. Doğa bize ayrıca zamanın geçişinin farkındalığını da sağlar. Çürümüş çalıların yanından geçerken ölümü, kışlar sona erip bahar görülmeye başladığında yeniden doğuşun belirtilerini görürüz.

1 – Kitap Okumak

Birçok insan kitap okumanın zihinlerini sessizleştirmeye yardımcı olduğunu düşünerek bu aktiviteyi yapar. Ancak kitapları içimizden okurken zihnimizdeki sesleri bir tür iç konuşma olarak dile getirdiğimize dair kanıtlar vardır. Bunun yanında kitabın bizde uyandırdığı duyguların da zihnimize hatta vücudumuza da etki ettiği görülmüştür. Bu da okuduğumuz kurgu olaylara kendimizi çok derinden kaptırabildiğimizi göstermektedir. Hem kurgu hem de kurgu dışı eserler bizi başka insanların dünyalarına götürerek kendi dünyamızdan uzaklaştırır. Ayrıca bir araştırmaya göre düzenli kitap, dergi, gazete okuyan insanların ortalama iki yıl daha uzun yaşadığı tespit edildi.

Dinlenmek Bir Sanattır – Mükemmel Dinlenmenin On Kuralı – Kitap Açıklaması

Bugünlerde meşguliyet bir onur nişanı hâline geldi. Meşgul olduğumuzu söylemek istiyoruz ancak aynı zamanda kendimizi bitkin hissediyoruz. Bunun yerine, dinlenmeyi bir öz bakım yöntemi olarak ciddiye almaya başlamalıyız ve Dinlenmek Bir Sanattır bunun için rehberiniz olacak.

Dinlenmek Bir Sanattır, Claudia Hammond’ın işbirliği yaptığı çığır açıcı araştırmadan yararlanıyor: 135 farklı ülkeden 18.000 kişinin katıldığı, dinlenmeye dair şimdiye kadar yapılmış en büyük küresel anket olan “Dinlenme Testi”. Dinlenme nasıl rahatladığımız, zihnimizi nasıl sakinleştirdiğimiz ve vücudumuzu nasıl şarj ettiğimizle ilgilidir. Ve anketin ortaya koyduğu gibi, ne kadar dinlendiğiniz doğrudan iyi olma hâlinizle bağlantılıdır.

İnsanların en dinlendirici bulduğu ilk on aktiviteyi size sunan Dinlenmek Bir Sanattır, dinlenmenin neden önemli olduğunu açıklıyor, sonuçların ardındaki bilimi inceleyerek gerçekten neyin işe yaradığını belirliyor ve yeni, daha dinlendirici ve dengeli bir yaşam için bir yol haritası sunuyor.

(Tanıtım Bülteninden)

Bizi Takip Edin! @kitapdiyaricomtr

Sinem Ezgi Akbulut
Sinem Ezgi Akbulut
Okur - Yazar - Çizer

Bilgilendirme
“Sitemiz, kitaplara dair bilgiler sunarak hafızanızı yenilemenize ve yeni okuma deneyimlerine adım atmanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır.”

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

Sosyal Medya

769BeğenenlerBeğen
4,874TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
28TakipçilerTakip Et
204AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular