Ana SayfaRomanHisli Kirpi

Hisli Kirpi

Hisli Kirpi – İlhami Algör

Tür:Roman
Yazar:İlhami Algör
Yayınlanma Tarihi:2021
Yayınevi:İletişim Yayıncılık
Karakterler

Abidin: Roman’ın anlatıcı ve ana karakteridir.

Nezihe Hanım: Kurgusu düşünülen kirpi saçlı adam Abidin’in çizgilerinde yaratılmaya çalışılan bir karakterdir.

Konusu

Nezihe Hanım’ın içinden geçtiği hayatın ve dünyasının kıyılarında dolaşan bir adam. İlhami Algör, Hisli Kirpi’de katman katman yükselen anlatımı ve kendine özgü muzip diliyle duygularla gerçeklerin, varoluşla yokluğun, şimdiyle geçmişin iç içe geçtiği bir hikâyeyi konu ediniyor.

Hisli Kirpi Özeti

Eser, okuyucunun metindeki bir karakterin yazma serüvenine ve yaratım sürecine tanıklık etmesini sağlaması bakımından üstkurmaca bir yapıya kavuşur. Nitekim Hisli Kirpi’deki Abidin adlı anlatıcı karakter, romanın ana karakteridir ve bir metin yazar; Bu nedenle üstkurmaca, okurlarını yazma ve karakter yaratma etkinlikleriyle ilişkilendirir. Aynı zamanda yaşadığı mahalleden “Aziz Bura” olarak adlandırılan kesitler/görüntüler sunan Abidin, gündelik hayatına da ayna tutuyor. Bu açıdan bakıldığında Sensual Hedgehog, katman katman açılan bir teknikle oluşturulmuştur. “Kirpi Saçlı Adam” romanının anlatıcı karakteri Abidin, hikâyesini nasıl şekillendireceği konusunda kafasında soru işaretleri olan, yazı ve edebi yaratımın sınırlarında kararsız dolaşan bir adamdır. Bu nedenle kurmaya çalıştığı evrenin merkezinde Nezihe Hanım adında bir kadın karakter vardır; Kirpi saçlı adam ya da Abidin, çeşitli varsayımlarla onu hayata geçirmeye çalışırken sürekli iç konuşmalar yapar. Böylece kurgunun büyüsü kirpi saçlı adam Abidin’in zihninden okuyucuya yayılır.

Roman boyunca Nezihe Hanım’ı yazarken kirpi saçlı adamın onunla konuşmalarını okuruz. Hatta bu eksende Nezihe Hanım ‘duyu kirpisi’ olan Abidin ile etten kemikten bir insanmış gibi sohbet etmeye başlar; ancak eser aslında kendisiyle bir hikâye yazan kirpi saçlı adamın konuşmalarından/monologlarından oluşmaktadır. Abidin’in Nezihe Hanım ile sohbet ettiği ilk satırlarda önceki sayfalarda belirttiği kendi düşüncelerine atıfta bulunması bu durumu kanıtlamaktadır.

Nezihe Hanım, kurgusu düşünülen kirpi saçlı adam Abidin’in çizgilerinde yaratılmaya çalışılan bir karakterdir. Nezihe Hanım hakkında kararsızlık ve gelgitler içinde olan Abidin, düşüncelerini ve kişisel anılarını “Nezihe Hanım” hitabıyla ortaya koyar. Bir süre sonra Nezihe Hanım ile diyaloga girer; Kirpi saçlı adam/yazar Abidin, kurduğu kadın karakterle kendini o kadar içselleştirir ki bir süre sonra Nezihe Hanım ona kadın hikâyeleri anlatmaya başlar.

Sonuç olarak Hisli Kirpi, kendi kendine konuşan ve bu sohbetlerde okuyucuyu hayata dair derin sorulara/yargılara iten bir metin olmasının yanı sıra incelikli hassasiyetlerin, hassas ilgilerin ve gündelik hayatta küçük gibi görünen önemli, zarif detayların bir romanıdır. Eser, Birhan Keskin’in Kargo şiirindeki mısralara atıfta bulunurken, bu roman ile söz konusu şiirin birbirine ne kadar paralel olduğunu fark ettiriyor. İlhami Algör, kendine özgü zeki, esprili ve canlı diliyle okurlarını bir duraktan başka diyarlara götürüyor.

Hisli Kirpi – Kitap Açıklaması

“Şuraya bir deniz yapalım. Dibine batıklar, demirden evler. Üzerine adalar, kenarlarına kıyılar, kıyılara farklı diller konuşan insanlar. Fakat herkesin bir omurgası, leğen kemiği ve mümkün ise aile fotoğraf albümü olsun. Eğer bir ailesi ve fotoğraf albümü yok ise canı sağ olsun.”

Hayatın kıyılarında dolaşan bir adam ve onun, içinden Nezihe Hanım geçen dünyası. İlhami Algör, Hisli Kirpi ‘de katman katman yükselen anlatımı ve kendine özgü muzip diliyle duyguların ve gerçeklerin, var olmanın ve yok oluşun, anın ve geçmişin iç içe geçtiği bir hikâye kuruyor. Hem hergün sokaklarında gezdiğimiz hem de caddelerini ilk kez gördüğümüz bir yerdeymiş gibi heyecanla adımladığımız “Aziz Bura”nın gündüz ve gecesinin kokusunu duyduğumuz, ismiyle müsemma hisli ve sorularla dolu bir roman.

(Tanıtım Bülteninden)

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

788BeğenenlerBeğen
4,122TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
55AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular