Doğum: | 1946, Ilgın – Konya |
Ölüm: | |
Meslek: | Türk Müzisyen, Senarist, Politikacı, Yazar ve Yönetmen |
Zülfü Livaneli Kimdir?
Ömer Zülfü Livanelioğlu, 20 Haziran 1946’da Konya’nın Ilgın ilçesinde doğdu. Livanelioğlu ailesinin büyük dedesi Ömer Efendi, Artvin’in 93 Harbi sırasında Ermeniler ve Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Erzurum’a gelerek Ahmet Muhtar Paşa’nın ordusuna katıldı.
Ömer Efendi, Harput Redif Taburu’na şanlı rütbesiyle atanır. Daha sonra burada çıkan çatışmada şehit olur. Ömer Efendi’nin tek oğlu Zülfü, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde sulh hakimi olarak görev yapmıştır. Soyadı Kanunu çıkarıldığında babasının geldiği Artvin / Yusufeli / Livane Sancağına atıfta bulunarak Livanelioğlu soyadını alır. Zülfü Efendi’nin oğullarından üçü de hakimdi. Zülfü Livaneli’nin babası ve en büyüğü Mustafa Sabri Livanelioğlu, Yargıtay Başkan Yardımcılığına kadar yükselmiştir.
Zaman zaman siyasi görüş ve inançları nedeniyle eleştirilen Livaneli, 1972’de İsveç’e yerleşti. İsveç’e yerleştiği ilk yıllarda bulaşık yıkama dahil çeşitli işlerde çalıştı. Livaneli’nin o yıllarda en büyük arzusu Türkan Şoray ile İsveç’te bir gün tanışma ve ardından davada suçlanan kişilerden Türkiye’ye musallat, gazeteci ya da şairle karşılaşmaktı.
Zülfü Livaneli’nin sinemaya ilgisi orijinal film müzikleri yapmakla başladı. Özgün yorumuyla uluslararası bir ün kazandı. Müzik kariyeri boyunca üç yüz şarkı, yaklaşık 30 film müziği, Londra Senfoni Orkestrası tarafından çalınan bir rapsodi ve bir bale için besteledi. Şarkıları Joan Baez, Maria del Mar Bonet, Udo Lindenberg, Maria Farandouri, Haris Alexiu, Kate Westbrook, Leman Sam gibi yerli ve yabancı sanatçılar tarafından seslendirilmiş ve yorumlanmıştır. Müzik yaptığı otuz film arasında Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülüne layık görülen ünlü film “Yol” ve “Sürü” yer alıyor. İspanya, Amerika, İsveç, Almanya, Hollanda ve Fransa’da albümleri çıkan Livaneli, birçok ülkede yüzlerce konser verdi. Ünlü Yunan besteci Mikis Theodorakis ve şarkıcı Maria Farandouri ile ortak albümler hazırladı ve konserler verdi. Manos Hacidakis, Giora Feidman, Chilean IntiIlimani ve Angel Para ile çalıştı. Kalabalıklar tarafından izlenen besteleri ve konserleriyle büyük ilgi gördü. Yaklaşık otuz müzik albümü çıkarmıştır.
Zülfü Livaneli Eserleri
- Kaplanın Sırtında
- Huzursuzluk
- Kardeşimin Hikayesi
- Elia ile Yolculuk
- Son Ada
- Son Ada’nın Çocukları
- Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm
- Balıkçı ve Oğlu
- Konstantiniyye Oteli
- Leyla’nın Evi
- Serenad
- Gölgeler
- Gökyüzü Herkesindir
- Şapka
- Rüzgârlar Hep Gençtir
- Edebiyat Mutluluktur
- Harem
- Sanat Uzun Hayat Kısa
- Sevdalım Hayat
- Gorbaçov´la Devrim Üstüne Konuşmalar
- Mutluluk
- Livaneli Besteleri
- Engereğin Gözü
- Sosyalizm Öldü Mü?
- Diktatör ile Palyaço
- Türkiye Orta Zekalılar Cenneti
- Sis
- Dünya Değişirken
- Geçmişten Geleceğe Türküler
- Arafat’ta Bir Çocuk
Ödülleri
- 1997 Balkan Edebiyat Ödülü
- 2001 Yunus Nadi Roman Ödülü
- 2006 Barnes & Noble Yeni Büyük Yazarları Keşif Ödülü
- 2009 Orhan Kemal Roman Armağanı
- 2015 Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü
- 2020 Kartal Edebiyat Günleri Onur Ödülü
Zülfü Livaneli’nin Sözleri ve Alıntılarına Bakmanızı Öneririz.
Sayfamızda Zülfü Livaneli’nin sözleri ve alıntıları yer alır.