Baba Evi – Orhan Kemal
Tür: | Roman |
Yazar: | Orhan Kemal |
Yayınlanma Tarihi: | 1949 |
Yayınevi: | Everest Yayınları |
Karakterler
Baba: Evi’nin merkezinde, roman boyunca ismi okuyucuyla paylaşılmayan ve aynı zamanda romanın anlatıcısı olan bir ana karakterdir.
Konusu
İnsanoğlunun yaşadığı en büyük sorunlardan biri maalesef ki açlıktır. Küçük yaşlarda aile içinde bizleri yakalayan açlık maalesef, eğitimsizlik ve bununla beraber gelen kötü davranışlara da yol açmaktadır. Bu yüzden açlık; Kötü alışkanlıkların ve eğitimsizliğin kaynağıdır.
Roman; Yokluklar içindeki bir ailenin Beyrut’tan Adana’ya uzanan öyküsü ve Kurtuluş Savaşı’na gönüllü olarak katılmış olan hukukçu bir babanın yaşamış olduğu dramlar anlatılmaktadır.
Yazar bu romanında çocukluk yıllarında yaşadığı anılarını dile getirmiştir. Baba Evi romanında anlatılan olaylar yazarın ve ailesinin başından geçen yaşanmış olaylardır.
Baba Evi Özeti
Çocuklarıyla iş kurarak geçimini sağlamayı planlayan baba, bir lokanta açarak iki oğluyla birlikte işletmeye başlar. Ancak işler babanın istediği gibi gitmez ve Babanın işi daha da kötüleşmeye başlar. Aile maddi sıkıntılar yaşamaya başlar. Bütün bu sıkıntılar yetmiyormuş gibi, baba ciddi bir hastalığa yakalanınca işler karışır; baba, çocuklarının kazandığı üç ya da beş kuruş ile yaşamak zorunda kalır. Yaşadığı sıkıntılı durumların bedelini oğullarına ödetmeye başlayan baba, çocuklarına psikolojik baskı uygulamaya başlar. Bu baskılara dayanamayan büyük oğul depresif davranışlar sergilemeye başlayarak işinden kovulur.
Büyük oğlu işinden kovulduğu ve yeni bir iş bulamadığı için evdeki tüm sıkıntılar küçük çocuğun omuzlarına düşmüştür. Küçük oğlu bu ağır yük altında ezilmeye başlar. Ve bu olumsuzluklardan dolayı ağabeyiyle çatışmaya başlar ve bu durumda evin huzurunu bozmaya başlar. Bu baskılara dayanamayan küçük oğlu, memleketine dönmeye karar verir. Babası başta bu durumu kabul etmese de oğlunun ısrarına dayanamaz ve gitmesine müsaade eder.
Babasının rızasını alarak memleketine dönmeyi başaran küçük oğul Adana’da çok mutlu olmaya başlamıştır. Adana’da yoksulluk içinde yaşasa da Beyrut’ta yaşadığı baskılardan kurtulmuştur. Avukat babanın oğlu memlekette mutluluğu nihayet bulmuştur. Burada sosyal ve sportif faaliyetlerle ilgilenir, futbolda başarı kazanmaya ve Çok iyi bir arkadaş çevresi olmaya başlamış, hatta kızlarla arkadaş olmuştur. Genç adam, yaşadığı tüm zorluklardan sonra nihayet nefes almaya başladığını hissetmiştir.
Küçük Adamın Notları Serisi
Baba Evi | Avare Yıllar | Cemile | Dünya Evi |
Kısa Bilgiler
- Yazar ilk romanı olan Baba Evi adlı romanında çocukluk yıllarında ve kendi ailesi içinde yaşadığı olayları “Küçük Adamın Notları” başlığı altında dile getirmiştir.
- Bu romanındaki anlatılanların neredeyse tamamı yazarın çocukluk günlerini babası, annesi ve ailenin diğer fertlerinin yaşamlarını konu edinmektedir.
- Baba Evi adlı roman yazarın “ Küçük Adamın Notları “ adını verdiği roman serisinin ilk kitabı olmaktadır.
Baba Evi – Kitap Açıklaması
Yazdıklarında kimi zaman biyografik öğelerden de yararlanan Orhan Kemal’in en sevilen kitaplarından biri olan Baba Evi, “Küçük Adamın Romanı” dizisinin ilk kitabı. Çocukluktan gençliğe geçişi edebiyatımızda en iyi anlatan metinlerden biri olan Baba Evi, yine yazarın çok sevilen romanı Avare Yıllar’ın öncesini oluşturuyor.
Avare Yıllar, halkına inanan bir yazarın dilinden, bireyin, zorlu bir çocukluğun ardından yetişkinliğe geçişte yaşadığı doğruları bulma mücadelesindeki korkularının, kaçışlarının ve geri dönüşlerinin romanıdır.
Orhan Kemal’in kitapları bir okurun hayatta rastlayabileceği o çok nadir hazineler arasında yer alır. Çok az yazar okurunun dünyasında onun kadar iz bırak, okurunu onun kadar biçimlendirir.
Orhan Kemal umudu ve iyimserliği yeniden kazanmamız için yol gösterir bize.
(Tanıtım Bülteninden)
Edebiyatımızın en değerli ustalarından biri olan Orhan Kemal’in bu eserine de yer verdiğiniz için teşekkürler.
Hikayeyi okumuyor , yaşıyoruz bende okunmasını tavsiye ederim.