Aziz Bey Hadisesi – Ayfer Tunç
Tür: | Roman |
Yazar: | Ayfer Tunç |
Yayınlanma Tarihi: | 2002 |
Yayınevi: | Can Yayınları |
Karakterler
Aziz Bey: Dik başlı, kibirli ve gaddar bir karakter tiptir. Meryem’e olan aşkı yüzünen Beyrut’a gider ve olaylar orda gelişir.
Meryem: Aziz Bey’in sevdiği kız uğruna şehri terk ettiği kızdır.
Vuslat: Aziz Bey’in eşidir.
Konusu
Kitap, Tunç’un boşa giden hayatlar üzerine kurduğu, insani zaaflar ve hatalardan yaralanan hikâye evreninin en hüzünlü ve en gerçek halini konu ediniyor.
Aziz Bey Hadisesi Özeti
Aziz Bey, karşılıklı olduğunu düşündüğü gençlik aşkı Meryem’in Beyrut’a gitmesiyle büyük bir yıkım yaşıyor. Meryem, gönderdiği mektuplarla Aziz Bey’i Beyrut’a davet eder. Bu davet üzerine Aziz Bey, dilini, kültürünü, sokaklarını hiç umursamadığı yabancı bir ülkeye doğru yola çıkar ve oradan ayrılır ayrılmaz tek istediği Meryem’in yüzünü görmektir. Meryem onu soğuk bir şekilde karşılar, bir iki defa görür ve daha sonra yanına bile gelmez, aralarındaki tüm iletişim bir anda kesilir. Meryem’in aslında onu yürekten sevmediği gerçeğiyle yüzleşmeye başlayan Aziz Bey büyük bir hayal kırıklığına uğrar. Ancak ne yazık ki bu bir kerelik basit bir terk etme olayı değil. Babası onu evlatlıktan reddetmiş ve evine almamış, Meryem ona umut vermiş ve bir umutsuzluk girdabına kaptırmış, karısı Vuslat onu içinde yaşayarak terk etmiş ve bir gün evinde hayatını kaybetmiştir ve patronu Zeki’dir. Meyhanede çalışan, onunla alay eden ve onu dışarı atan biridir.
Aziz Bey Beyrut’ta yaşam mücadelesi vermektedir; beş parasız, aç ve susuz, bilinmeyen sokaklarda dolaşır. Bu yabancı yerde filizlenmeye başlayan müzik tutkusunu keşfeder ve çoğu eğlence mekânlarında tef çalıp türküler söyleyerek geçimini sağlar. Tavernalarda, kumarhanelerde bateri çalarak para kazanmanın aşağılık bir iş olduğunu düşünür, ancak yaşam koşulları nedeniyle buna mecburdur. Hayatta olduğu gibi, maceralarının çoğu tercih dışında gelişir.
Aziz Bey hikâyede dik başlı, kibirli ve gaddar bir karakter tipi olarak tasvir edilir. Bu özelliklerinden dolayı terk edilebilir veya dışlanabilir. Onunki, yalnızlığa sürüklenen, bir yerden bir yere sürüklenen dramatik bir yolculuk. Eşi Vuslat’ı sevmesine rağmen onu görmezden gelir ve aynı evde birbirini hiç tanımayan iki yabancıya dönüşürler. Aziz Bey bu evlilik ilişkisinde kendini kaybetmek istemez çünkü terk edilme korkusu alevlenir. Ne kendisiyle ne de karanlık geçmişiyle yüzleşebilir. Dünyayı, tüm insanları terk eder; zihninizin yaşlanan ve ağrıyan kısımlarını geride bırakarak. Zamanla, kabul ettiği ‘terk etme’ eylemini öğrenilmiş bir ‘terk etme’ eylemine dönüştürür.
Kitaptaki diğer öyküler
- Kadın Hikâyeleri Yüzünden
- Soğuk Geçen Bir Kış
- Kar Yolcusu
- Mikail’in Kalbi Durdu
- Kırmızı Azap
Aziz Bey Hadisesi – Kitap Açıklaması
“Güneşten ağır ağır gölgeye geçilir gibi, pek de anlamadan akşam olur gibi, ışıklı, neşeli bir yüzden kederlere geçti Aziz bey. Kederli bir mazisi oldu. Burnu havada, başı dikti hep. Başka türlü yaşamayı beceremediyse de, o gece, Haliç’in kirli sularına bakarken anladı ki hep öyle, burnu dik yaşadığını sanmış. Oysa şiddetle yanılmış. Ve yine anladı ki hayatı tümüyle bir yanılgıymış.”
Daha önce Taş-Kâğıt-Makas ve Evvel otel adlı öykü kitaplarını da yayımladığımız Ayfer Tunç’u geniş okur kitlelerine tanıtan ve çağdaş Türk öykücülüğünün bir klasiği olmaya aday kitabı Aziz Bey Hadisesi’nin yeni basımını sunuyoruz. Öykünün kahramanı Aziz Bey, Tunç’un, insan olmaktan doğan zaaf ve yanılgılar nedeniyle yaralanmış, boşa geçmiş hayatlar üstüne yapılandırdığı öykü evreninin en hüzünlü, en gerçek kişisi. Bazı okurlara, meyhanelerde benzerini aratacak kadar kanlı canlı ama mahzun gelen Aziz Bey’in öyküsünü okurken, bir hikâye kişisinin varlığını çok yakınınızda hissedeceksiniz.