Tuhaf Bir Kadın – Leyla Erbil
Tür: | Roman |
Yazar: | Leyla Erbil |
Yayınlanma Tarihi: | 1989 |
Yayınevi: | İş Bankası Kültür Yayınları |
Karakterler
Nermin: Romanın ana karakteridir. Romanın başlangıcında 19 yaşında olan, sonlarına doğru ise Kırk yaşına kadar yaşlanan, Yaşadığı hayattan sürekli şikâyetleri olan sosyalist biridir. Ayrıca şiiri çok sever.
Halit: Nermin’in sosyalist arkadaşlarındandır.
Anne: Nermin’in annesidir. Geleneklerine bağlı bir kadın olması ile beraber Kızını bir türlü anlamayan hatta şiddet uygulayan bir kadındır.
Baba: Nermin’in babasıdır. Babası hastadır. Ancak hastalığı esnasında bu yaşanan olaylardan dolayı sürekli üzgündür.
Konusu
Üniversiteli bir kız olarak kendini gerçekleştirme yolunda toplumsal değerlerle çatışarak Marksist felsefeyi benimsemiş bir kadın haline gelmesinin öyküsü konu ediniyor.
Tuhaf Bir Kadın Özeti
Bir kadının genç kızdan kadınlığa ve evliliğe akan yaşam sürecinde annesi, babası, çevresi ve kocasıyla yaşadıklarını farklı bir teknik, kurgu, anlatım ve formalite ile sunan roman, başlıklarıyla dört bölümden oluşmaktadır. “Kızı, Baba, Anne ve Kadın”.
Klasik, vaka planı ve standart açılımlı düğüm çözme bölümlerine göre yazılmayan roman, her bölümde anlatıcının tür ve üslubu değişen tamamen bu romana özgü bir üslupla yazılmıştır. Bu nedenle romanın yayımlandığı dönemde dört uzun öyküden oluşan bir eser olduğu düşünülmüş, ancak daha sonra Leyla Erbil’in kendine ait bir romanı olduğu anlaşılmıştır.
Tuhaf Bir Kadın romanındaki ana karakter Nermin ile Leyla Erbil’in biyografisi arasında pek çok benzerlik bulunması ile Nermin ve Leyla Erbil’in karakterlerinin düşünceleri, tavırları, yaşı, siyasi görüşleri, yaşam tarzı ve aile yapılarının birçok yönden benzerlikler taşıması. Benzerlikler romanı büyük ölçüde Leyla Erbil’in biyografisi haline getirmiştir.
1950’li yıllarda doğan Leyla Erbil’in bu romanının kahramanı Nermin de bu yıllarda doğmuştur. Nermin, tıpkı yazar gibi 19 yaşında üniversiteye başladı. Nermin’in babası, Leyla Erbil gibi bir denizcidir. Nermin de Leyla Erbil gibi ateisttir ya da ateist fikirlere yakın aktif bir sosyalisttir. Nermin’in annesi ile Leyla Erbil’in annesi arasında gerçek hayatta da karakteristik olarak yakın ilişkiler vardır.
Tuhaf Bir Kadın – Kitap Açıklaması
Leylâ Erbil’in zihinsel özgürlüğü, en başta, yapıtlarının, alışıldık edebiyat türlerinin sınırlarını zorlama sonucunu doğurmuştur. Genellikle öykücü ve romancı olarak tanınsa da, Erbil’in yaygın kabul gören bu edebi türlerle, onların klasik formlarıyla bir “sorunu” olduğu hemen her yapıtında fark edilir. Kabaca “roman”, “öykü” diyebilsek de, türünü, yaslandığı geleneği ilk anda tam belirleyemediğimiz, birbirini yinelemeyen, kendine özgü yapıtlar ortaya çıkarmıştır. Yine de, belli bir tanışıklıktan sonra, bilmediğimiz bir metni elimize geçse, onun Erbil’e ait olduğunu rahatlıkla anlarız. Tuhaf Bir Kadın’ın önceleri bir öykü kitabı sanılmış olması bu bağlamda ilginçtir. Yazarın romanını “bitirmemesi” de önemlidir. Bu romanın yeni baskısında yazar, okura, Mustafa Suphi’nin kaderiyle ilgili yeni kaynaklar ulaştırır. Dikkat edilirse, tanımı gereği bitmiş, yazarından kopmuş, okura fırlatılıp orada kalakalmış bir edebi türde, romanda yapılmaktadır bu güncelleme…