Ana SayfaRomanGenç Werther'in Acıları

Genç Werther’in Acıları

Genç Werther’in Acıları – Johann Wolfgang von Goethe

Tür:Roman, Yaşam Öyküsü
Yazar:Johann Wolfgang von Goethe
Yayınlanma Tarihi:1774
Yayınevi:Can Yayınları
Karakterler

Werther: Ruhsal sorunlar yaşayan ve yaşadığı şehirden uzak kalarak Wahlheim’e huzur bulmaya çalışan genç biridir. Charlotte adında genç bir kıza aşık olur ve karşılık bulamayınca dayanamaz ve intihar eder.

Charlotte: Werther’i tanımadan önce Albert adında biri ile nişanlı ve daha sonrada evlenir. Werther’in duymuş olduğu aşka karşılık vermez.

Albert: Charlotte’nin eşidir. Dürüst ve iyi bir kişidir.

Konusu

Şehir kalabalığından kaçarak daha küçük yerleşim yerlerinden Wahlheim’e huzur bulacağına inanarak giden Werther, gittiği yerde Lotte adında bir kıza aşık olur. Ancak Lotte nişanlı ve evlenmek üzeredir. Daha sonraları Lotte Albert adındaki nişanlısı ile evlenir. Ama Werther hayla aşık ve Lotte ile dost kalmıştır. Lotte’nin kocasının da çok dürüst biri olmasından dolayı elinden bir şey gelmez bu aşk acısına daha fazla dayanamayan Werther intihar edip acılarından kurtulmak istemiştir.

Genç Werther’in Acıları Özeti

Werther’in hayali arkadaşı Willhelm, mektuplar şeklinde anlatılır, bazen daha sonra öğrendiklerini ekler. Werther, büyük şehrin yarattığı ruhsal depresyondan doğaya kaçarak Wahlheim’a yerleşmiş aydın bir genç adamdır. Orada tanıştığı asil bir ailenin güzel kızı Lotte’ye aşık olur. Lotte bu aşka kayıtsız kalmaz, ancak Albert ile nişanlanır ve verilen sözler ve ahlaki değerler önemlidir. Lotte, Albert ile evlenir. Werther bir aile dostu olarak onlarla birlikte, Ancak aşk ve arkadaşlık arasındaki sınır zayıftır. Sınırı geçmekten korkan Lotte, genç adama bir daha asla görüşmemeleri gerektiğini söyler. Werther’in bu acıya katlanması imkansızdır.

 Lotte'ye bir mektup yazar;

“Bak Lotte, bana ölümün sarhoşluğunu tattıracak olan o soğuk ve korkunç kadehi elime alıyorum. Onu bana sen uzatıyorsun, ben de alırken hiç tereddüt etmiyorum. Hayatımın bütün istekleri ve ümitleri yerine geldi. Ölümün çelikten kapısını vurmak öylesine titretici ve çetin ki… Silahlar dolu. Saat on ikiyi vuruyor. Alınyazısı bu, önüne geçilmez artık. Elveda Lotte! Elveda!”

Kısa Bilgiler
  • Johann Wolfgang von Goethe (1749 – 1832) tarafından 1774 yılında ve iki haftada yazılmış mektup romandır.
  • Romanın piyasaya çıkmasının ardından hem pek çok intihar vakası ile karşılaşılmış, hem de Almanya sokakları bir “Werther salgınına” uğrayarak, ortalığı mavi ceket, sarı pantolon giyen duygulu gençler istila etmiştir.
  • Romanın ilk basımları, 1774 ilkbaharında Leipzig kitap fuarlarında yerini almış ve aynı zamanda en iyi satan kitap haline gelmiştir.
  • 1787 yılında bunu, yeni bir sürümü de takip etmiştir. Roman Goethe’yi, 1774 yılında Almanya’da birdenbire şöhretinin doruğuna ulaştırmıştır.

Genç Werther’in Acıları – Kitap Açıklaması

Evrensel boyutlara ulaşmış ünüyle bugün dünya edebiyatının en büyük yazarlarından biri sayılan Goethe, henüz yirmi beş yaşındayken yazdığı Genç Werther’in Acıları’nda, kısa bir süre önce Charlotte adlı genç bir kadınla yaşadığı mutsuz ilişkiden yola çıkmıştı. Edebiyat dünyasına karşılıksız aşk acısıyla intihara sürüklenen “romantik kahraman”ı armağan eden bu büyüleyici mektup-roman, şiirselliği ve yaşama tutkulu bakışıyla okurları mıknatıs gibi kendine çekmişti. Almanya’da dönemin gençliğini etkisi altına alan romanın birçok kişinin intiharına neden olduğu, Werther’in giydiği mavi frak, sarı yelek ve çizmelerin o yıllarda moda haline geldiği, Napoléon’un bile kitabı sürekli yanında taşıdığı söylenir.

Son derece duyarlı ve tutkulu bir genç ressam olan Werther’in düşsel dostu Wilhelm’e yazdığı mektuplardan oluşan Genç Werther’in Acıları, edebiyatta akılcılığın yerini alan duygusallığın bir başyapıtıdır

 (Tanıtım Bülteninden)

Bizi Takip Edin! @kitapdiyaricomtr

KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

Bilgilendirme
“Sitemiz, kitaplara dair bilgiler sunarak hafızanızı yenilemenize ve yeni okuma deneyimlerine adım atmanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır.”

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

Sosyal Medya

779BeğenenlerBeğen
4,845TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
26TakipçilerTakip Et
127AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular