Ana SayfaRomanBurma Günleri

Burma Günleri

Burma Günleri – George Orwell

Tür:Roman
Yazar:George Orwell
Yayınlanma Tarihi:2016
Yayınevi:Can Yayınları
Karakterler

Flory: Burma’da, İngilizlere ait bir odun şirketinde çalışan bir İngiliz’dir. On yılı aşkın süredir çalıştığı bölgenin insanlarına ve doğasına alışan hümanist bir adamdır. Yüzündeki doğum lekesi onun çekingen birisi olmasının nedenlerinden birisidir. Elizabeth’e olan karşılıksız aşkı onu hayattan koparır.

Elizabeth: Anne ve babası öldükten sonra, yaşadığı şehir Paris’ten, Burma’ya amcasının yanına gider. Amacı zengin birisiyle evlenmektir. Flory’nin aşkına karşılık vermez çünkü ikisinin karakterleri taban tabana zıttır. Elizabeth ırkçı bir kadındır.

Dr. Veraseami: Burma halkından olan Dr. Flory’nin en iyi arkadaşıdır. Doktor kültürlü birisi olmasına rağmen Avrupalıların, bölgeye medeniyet getirdiklerini hatta onların üstünlüğünü kabul eden birisidir.

U Po Kyin: Burma, Kyauktada bölgesi sulh yargıcıdır. İtibar ve paraya tapar. Yazar bu karakter üzerinden, halkını arkadan vuran ve tabiri caizse; Sömürülen toplumlarda saygınlığı en az olan “kraldan çok kralcı” insan tiplemesini okuyucuya yansıtmıştır.

Konusu

George Orwell’ın Burma Günleri romanı 1934 yılında ilk olarak Amerika’da basıldı. Ana vatanı olan İngiltere’de basılmamasının nedeni ise kitabın İngiliz sömürgesini konu almasıydı. Hindistan ve Burma’da İngiliz sömürgesi devam ettiği sürece kitap yasaklı eserler arasında kaldı. Romanın yazarın ilk eseri olmasının yanı sıra onun Hindistan’da bulunduğu dönemi yaşayarak anlatması da romanın modern dönem edebiyatında ününü arttırmıştır. George Orwell, diğer eserlerinde olduğu gibi bu eserinde de sistemi yoğunca eleştirirken, İngiliz sömürgeciliğine de farklı bir bakış açısı getiriyor. Tarihi satırlardan okumaktan çok hayatın içinden anlatarak yaşananların derinliğini de okuyucusuna iletebilmiş oluyor. İnsanların renklerinden dolayı aşağılandığı, küçük görüldüğü Burma’da bölge halkı emperyalist güçlerin gövde gösterileri baskılanan halkın bir süre sonra “işgalciyi” kanıksaması da eleştiriliyor. Kendi ülkelerinde köle hayatı yaşayan bu insanların, kendilerine zulmeden beyaz adamı “sahip” olarak kanıksayacak sefil bir hale düştüğünü görüyoruz. Avrupa ülkelerinin sözde “kalkındırmak” için yerleştiği ülkelerde kurdukları hâkimiyet ile bölge insanını ne denli soyduklarını ve faydalandıkları dile getiriliyor. Avrupalı, kendisini yerli halkın efendisi olarak görüyor ve her türlü sömürüye ve şiddeti de kendine hak görebiliyor. Her yıl alınan vergilerden çıkan dolayı ufak çapta isyanlar, kaba kuvvetle bastırılıyor. Hayatını kaybeden yüzlerce Burmalının hiçbir önemi olmazken, bir beyaz adamın öldürülmesi tahammül sınırlarının ötesinde kalıyor. Bir İngiliz’e yapılan en küçük bir müdahale bile büyük bir suç olarak kabul edilirken ekstrem durumlarda beyaz adam kutsallaştırılarak suç, “günah” ile eş değerleniyor. Roman konu aldığı coğrafyadaki ırkçılığın boyutlarını gözler önüne sererken, sömürülen halkın sessizliğiyle beraber baskının ve mandanın ne boyutlara ulaşabileceğini yaşanmışlıklarla anlatması bakımından daha da değer kazanıyor. Seçilen karakterler le de roman örgüsü, okuyucuyu içine çekiyor.

Burma Günleri Özeti

Burma, Kyauktada bölgesi sulh yargıcı U Po Kyin, çocukluğundan beri İngiliz güçlerinin karşısında kendi halkının düştüğü durumu görerek dünya görüşünü şekillendirmiş bir adamdır. Yıllarca İngilizlere yaranmanın türlü yollarını arar. Yaşa dışı işleri yasal hale getirerek mesleğinde yükselir. Sulh hâkimi olması işlerini daha da kolaylaştırmıştır. İngiliz sömürgesindeki halkını o da kendi gücünü kullanarak sömürür. Zenginliğiyle birlikte saldığı korku da artar. Satın alamayacağı kimse yoktur. Hayatında her istediğini yapan adamın, bir tek isteği kalmıştır. İngilizlerin kurduğu “kulüp” onun itibarını yükselteceği son noktadır. Kulübün üyelerinin tamamı İngiliz olmasına rağmen, yerli halktan bir kişinin üyelik talebi değerlendirilecektir. Burmada en kıdemli memur önerileceği için onun önündeki tek rakip Dr. Veraseami’dir. Doktorun seçilmemesi için elinden gelen her türlü karalamayı yapar. Ancak Doktorun en yakın arkadaşı olan Bay Flory bir İngiliz’dir ve aynı zamanda kulübün üyesidir. Flory’nin doktoru kulübe önerme olasılığına karşı onu da mercek altına alır. 

Flory, yirmi yaşından beri Burma’da yaşayan, diğer Avrupalılardan farklı olarak yerel halkı köle gibi görmeyen hümanist bir tiplemedir. Yüzündeki doğum lekesinden dolayı içine kapanıktır ve kendini ezik hisseder. Yıllardır yaşadığı bölgenin, sıcak iklim şartlarına ve yerel halkın geleneklerine alışır. Onu tek rahatsız eden şey, konuşabileceği, onu anlayan birisinin eksikliğidir. Doktor Veraseami, bu çevrede tek arkadaşıdır. Doktor, Avrupalıların bölgeye medeniyet getirdiğini savunsa da Flory, kullanıldıklarını, özgürlüklerinin ellerinden alındığını anlatmaya çalışır. Kulüpte de bu tür hümanist söylemleri tepki çeker.  Kulübün diğer mensupları kendilerini efendi kabul etmekle zaten halkı köle saymaktadırlar. Flory’nin yalnızlığı Elizabeth’in gelmesiyle bir süreliğine biter. Elizabeth, anne ve babası öldükten sonra yalnız ve parasız kalmıştır ve yaşadığı şehir Paris’ten, amcasının yanına Burmaya gelir. Genç kız ve Flory birlikte uzun zaman geçirirler. Elizabeth’in ırkçı tavırlarıyla Flory’nin yerel halka yakınlığı ikili arasında sorunların yaşanmasına neden olur. Genç kız bir süre sonra Flory’den uzaklaşıp başka birisiyle görüşmeye başlar. Fakat Flory, Elizabeth’ e âşıktır. Kendince ona ulaşmanın yollarını arar.

U Po Kyin, Doktorla olan tek taraflı mücadelesi için türlü kumpaslar kursa da istediği etkiyi yaratamaz. Doktorun halkı ayaklandırdığı söylentisini yaydıktan sonra, insanları galeyana getirip İngilizlerin üzerine saldırtır. Bu ayaklanmayı, Flory ve Doktor Veraseami’nin yerel halkın üzerindeki olumlu etkileri sayesinde bastırılır. Fakat yargıcın durmaya niyeti yoktur. Taktik değiştirip önce Flory’yi İngilizlerin ve sevdiği kadının önünde küçük düşürüp doktoru saf dışı bırakmayı başarır. Flory, üzerine kurulan kumpastan habersiz sevdiği kadından olumsuz yanıt alır ve hayatına son verir. Doktor Veraseami, şehir dışına sürgüne gönderilir. U Po Kyin, yıllardır hayalini kurduğu kulüp üyesi olmayı başarsa da kısa süre sonra felç geçirip hayatını kaybeder.

Kısa Bilgiler
  • Kitap ilk kez ABD’de 1934 yılında basıldı.
  • Britanya İmparatorluğu’nun Burma’daki sömürgeciliğini eleştiren kitap ertesi yıl İngiltere’de de basıldı, ama Hindistan ve Burma’da yasaklandı.

Burma Günleri – Kitap Açıklaması

“Bu ülkede bulunmamızın, hırsızlıktan başka bir nedeni olduğunu söyleyebilir misiniz? Bu öylesine kolay ki. İngiltere’nin memuru, Burmalı’nın kollarını tutar, tüccar da adamın ceplerini boşaltır. Britanya İmparatorluğu, İngilizlerin, daha doğrusu Yahudi ve İskoç çetelerinin ticaret tekelleri kurmalarını sağlayan bir aracıdan başka bir şey değildir.”

Bu sözler, George Orwell’in Burma’daki İngiliz sömürgeciliğine bakış açısını yansıtıyor. Kendisi de Burma’da görev yapmış olan Orwell, en başarılı yapıtı olarak tanımlanan Burma Günleri’nde, İngilizlerin bu sömürgedeki yaşamını ve yaptıklarını, yerli işbirlikçileri ve fırsatçıları, yerli halka insanca yaklaşarak İmparatorluğun tutumuna karşı çıkanları, aşk, nefret, tutku çemberinde destansı bir anlatımla ele alıyor. Burma Günleri, ilk kez 1934 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yayınlandı. Kitap ve yazarı hakkında herhangi bir dava açılmayınca, ertesi yıl İngiltere’de de basıldı. Ama sömürgecilik dönemi sona erinceye kadar kitabın Hindistan ve Burma’da satılması yasaklandı ve okuyanlar hakkında yasal işlemler yapıldı. Burma Günleri, İngiltere’nin, üzerinde güneş batmayan bir imparatorluk olduğu dönemdeki politik ve sosyal yaklaşımını göz önüne sererken, romandaki karakterlerin işlenmesindeki ayrıntılı ustalıkla da Orwell’in başarısını pekiştirdi.

Bizi Takip Edin! @kitapdiyaricomtr

Nurhayat Akbulut
Nurhayat Akbulut
İyi kitap okumak geçmiş yüzyılların en iyi insanlarıyla sohbet etmek gibidir.

Bilgilendirme
“Sitemiz, kitaplara dair bilgiler sunarak hafızanızı yenilemenize ve yeni okuma deneyimlerine adım atmanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır.”

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

Sosyal Medya

779BeğenenlerBeğen
4,845TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
26TakipçilerTakip Et
127AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular