Ana SayfaRomanAnna Karenina

Anna Karenina

Anna Karenina – Lev Tolstoy

Tür:Roman
Yazar:Lev Nikolayeviç Tolstoy
Yayınlanma Tarihi:1877
Yayınevi:İş Bankası Kültür Yayınları
Karakterler

Anna Arkadyevna Karenina: Güzel ve zarif bir kadın olan Anna, yüksek rütbeli bir devlet memuru olan Aleksey Aleksandroviç Karenin ile evlidir. Toplumda saygın bir konuma sahip olmasına rağmen, evliliğinde mutsuzdur ve Kont Vronski ile tutkulu bir aşk yaşamaya başlar.

Kont Aleksey Kirilloviç Vronski: Yakışıklı ve çekici bir subay olan Vronski, Anna ile tanıştıktan sonra ona derin bir aşk besler. Anna ile olan ilişkisi, her ikisinin de toplumsal itibarını tehlikeye atar.

Aleksey Aleksandroviç Karenin: Anna’nın kocası ve devletin üst düzey bürokratlarından biri. Soğukkanlı ve resmi bir kişiliğe sahiptir. Eşinin sadakatsizliğini öğrendikten sonra bile evliliğini sürdürmek ister, ancak toplumsal baskılar ve kendi gururu arasında sıkışır.

Konstantin Dmitriyeviç Levin: Toprak sahibi bir aristokrat olan Levin, kırsal yaşamı ve tarımı idealize eder. Kitty Şçerbatskaya’ya âşıktır ve onunla evlenmek ister. Levin’in hikâyesi, kişisel arayışlar ve manevi sorgulamalarla doludur.

Prenses Katerina Aleksandrovna (Kitty) Şçerbatskaya: Genç ve güzel bir prenses olan Kitty, başlangıçta Vronski’ye ilgi duyar, ancak onun Anna’ya olan aşkını fark edince hayal kırıklığına uğrar. Daha sonra Levin’in sevgisini kabul eder ve onunla evlenir.

Prens Stepan Arkadyeviç Oblonski (Stiva): Anna’nın kardeşi ve Dolly’nin kocası olan Stiva, neşeli ve sosyal bir karakterdir. Eşini aldatması, evliliğinde sorunlara yol açar.

Prenses Darya Aleksandrovna (Dolly) Oblonskaya: Stiva’nın eşi ve Kitty’nin ablası olan Dolly, kocasının sadakatsizliğiyle mücadele eder ve ailesini bir arada tutmaya çalışır.

Konusu

Lev Tolstoy’un “Anna Karenina” adlı romanı, 19. yüzyıl Rus aristokrasisinde geçen trajik bir aşk hikâyesini anlatır. Eser, toplumsal normlar, ahlak ve bireysel arzular arasındaki çatışmaları derinlemesine işler.

Anna Karenina Özeti

Anna Karenina, Rus aristokrasisine mensup şık ve güzel bir kadındır. Yüksek bir bir devlet memuru olan kocası,  Anna Karenina’ya ilgi göstermeyişi evliliği monoton  bir hale getirir. Bu yüzden sevgi ve mutluluğunu evinde çok sevdiği çocuğunda bulmaktadır.

Bir gün Anna Karenina’ya, ağabeyi ile yengesinin aralardan sıkıntılar geçtiği haberi gelir gelmez, Anna onları barıştırmak için Moskova’ya gider. Orada Vronski adında yakışıklı, genç bir kontla tanışır. Kontun, Anna’nın akrabası olan bir genç kızla seviştiği haberi ortalıkta dolaşmaktadır. Aslında Kont Vronski, ilk görüşte Anna’ya hayran olmuş ve genç kadına kur yapmaya başlamıştır. Önceleri ilgisiz davranmaya çalışan Anna, bir süre sonra oda karşılık vermeye başlar. Bu durum birçok dedikoduya neden olsada Anna bunları umursamadığı gibi kocasına bile bu durumu paylaşır.  Ağırbaşlı, dedikodudan korkan bir adam olan kocası, karısının itirafları karşısında sarsılır, ama belli etmez. Çevreye karşı itibarlarının sarsılmaması için boşanmayı kabul etmez. Kocası, Anna’ya çocuğunun geleceğini düşünerek bu ilişkiye son vermesini ister ancak Anna, Vronski’yle birlikte İtalya’ya kaçmaya karar verir ve kocasının telkinlerini umursamaz.

Anna ile Vronski İtalya’da gözlerden ırak yaşarlar. Oğlunun özlemi ile Avrupa’dan dönen Anna, hiç beklenmedikleri şekilde karşılanırlar. Dönüşlerinde hiç kimse onlarla arkadaşlık yapmak istemez; dışlanırlar. Bu durum Anna’nın sinirlerini iyice bozar. Sevgilisiyle aralarında huzursuzluk başlar. Vronski de kayıtsız, içe dönük bir kişi olmuştur. Anna, Vronski’nin artık kendisini sevmediğini düşünmeye başlar. İyice bunalıma girer. Yaptıklarından büyük pişmanlık duyar ve sonunda intihar eder.

Anna’nın ölümünden sonra Vronski de manevi bir çöküntü içine girmiştir. Bu durumdan kurtulmak için Çareyi orduya yazılmakta bulur.

Paralel olarak, Levin ve Kitty’nin hikâyesi, aşk, evlilik ve kişisel gelişim temalarını işler. Levin’in kırsal yaşama olan bağlılığı ve manevi arayışları, romanın ana temalarından birini oluşturur.

“Anna Karenina”, bireysel arzular ile toplumsal normlar arasındaki çatışmayı ve bu çatışmanın trajik sonuçlarını derinlemesine ele alan bir başyapıttır.

Kısa Bilgiler
  • Lev Tolstoy tarafından yazılmış, Rus Habercisi’nin 1873-1877 yılları arasındaki döneminde, bölümler hâlinde basılmış romandır.
  • 125 farklı yazarın belirlediği bir listede zamanımıza kadar yazılmış en iyi roman olarak görülmüştür.

Anna Karenina – Kitap Açıklaması

Lev Nikolayeviç Tolstoy (1828-1910): Savaş ve Barış, Diriliş ve Kreutzer Sonat’ın büyük yazarı, sadece toplumsal olayları değil, bireyin duygularını da olağanüstü tasvir yeteneğiyle aktarmıştır. Yazar, en ünlü eserlerinden biri olan Anna Karenina’da evlilik, aşk ve ölüm konularını derin bir gözlem gücüyle ele almış, muhteşem edebi dehasıyla işlemiştir. 1875-1877 yılları arasında Ruskiy Vestnik dergisinde tefrika edilen romanın ilk baskısı 1878’de yapılmıştır. Pek çok yazar ve eleştirmen Anna Karenina’yı gelmiş geçmiş en büyük roman saymaktadır. Tolstoy’un bu büyük eseri birçok kez sinemaya da uyarlanmıştır.

Ayşe Hacıhasanoğlu (1952): DTCF Rus Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Bir süre SSCB Büyükelçiliği Basın Bürosu’nda çevirmen olarak çalıştı. Edebiyat ve sosyal bilimler alanında çeviriler yaptı. Dostoyevski, Tolstoy, Turgenyev, Gorki, Bagirov eserlerini Türkçeye kazandırdığı yazarlar arasında yer almaktadır.

(Tanıtım Bülteninden)

Bizi Takip Edin! @kitapdiyaricomtr

KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

Bilgilendirme
“Sitemiz, kitaplara dair bilgiler sunarak hafızanızı yenilemenize ve yeni okuma deneyimlerine adım atmanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır.”

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone
Bildir
guest
58 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Meryem
Üye
4 yıl önce

Diğer insanları sevmek mantıkla açıklanabilir bir şey değildir, zira başka insanlara sevgi beslemek yeterince mantıksız bir şeydir.

Tolstoy’dan yine güzel bir eser ellerinize sağlık.

Zehra Güzel
Zehra Güzel
4 yıl önce

Güzel bir aşk hikayesi sonu üzücü de olsa mantıksız da olsa duygu olarak gayet güzel eser olmuş Tolstoy yüreğine sağlık 😉

Şeymanur Küçük
Şeymanur Küçük
3 yıl önce

Okumayı istediğim bir kitap

Hatice
Hatice
3 yıl önce

muhteşem bir eser.

Menekşe Bahçecioğlu
Menekşe Bahçecioğlu
3 yıl önce

Okumayı istediğim bir kitap, inşallah en kısa zamanda okurum.

Kübra Sevilgen
Kübra Sevilgen
3 yıl önce

Güzel bir kitap.

Raziye haklı gökkaya
Raziye haklı gökkaya
3 yıl önce

Okumayı istediğim bir kitap ❤️

Evkolik.okur
Evkolik.okur
3 yıl önce

Okuma planlarımda olan bir eser

Azra_bahar_macit
Azra_bahar_macit
3 yıl önce

Hem merak ettiğim hem de çekindiğim kitap.

Nurseymak
Nurseymak
3 yıl önce

Okumayı düşündüğüm kitaplardan 👌

Nur
Nur
3 yıl önce

okumayi çok istediğim bir kitap

Sevim Yılmaz
Sevim Yılmaz
3 yıl önce

Okumak istediğim bir kitap 🤗

Çiğdem
Çiğdem
3 yıl önce

kitap Tolstoy’un belkide en muhteşem eseri. Dönemin siyasetini kadınların hiç bir hakkının olmayışını, aşkın bile gizli yürütülmesi gerektiğini anlatan bir annenin aşkı uğruna çocuğundan vazgeçmesini istenmesi okuduğunuz zaman kesinlikle okumadan önceki siz ile aranızda büyük bir uçurum olacak.

Eylem
Eylem
3 yıl önce

Bir an önce okumak istediğim klasiklerden biri🙏

Elif
Elif
3 yıl önce

Bu eseri çok merak ediyorum herkes beğenerek okuyor. En kısa zamanda bende okurum inşaallah 🙂

Ömer
Ömer
3 yıl önce

Sabırsızlıkla okumak istediğim bir eser 🙂

papatya_okuyor
papatya_okuyor
3 yıl önce

Çok merak ettiğim klasiklerden biri.

Betltekerk
Betltekerk
3 yıl önce

Merak edip okumak istediğim bir kitap

Muhammed Furkan Özdemir
Muhammed Furkan Özdemir
3 yıl önce

Bu kitabı gerçekten okumak istiyorum inşallah nasip olur

Zeynep
Zeynep
3 yıl önce

Tolstoy ‘ henüz bir kitabını okudum etkileyici idi eminim bu güzel eser de öyledir

Son düzenleme 3 yıl önce tarafından Zeynep

Sosyal Medya

771BeğenenlerBeğen
4,901TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
28TakipçilerTakip Et
190AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular