Ana SayfaOyunŞair Evlenmesi

Şair Evlenmesi

Şair Evlenmesi – İbrahim Şinasi

Tür:Oyun
Yazar:İbrahim Şinasi
Yayınlanma Tarihi:2015
Yayınevi:Remzi Kitabevi
Karakterler

Şair Müştak Bey:  Romanın ana karakteridir. Batılı tavır ve davranışları, görünüşü ve giyimi ile pek popüler olmayan, eğitimine rağmen saf bir tabiata sahip bir adamdır.

Kumru Hanım: Müştak Bey’in âşık olduğu genç ve güzel bayandır.

Sakine Hanım: Müştak Bey’in yanlışlıkla nikâhlandığı kişidir.

Hikmet Efendi: Müştak Bey’in samimi arkadaşıdır. Zor günlerinde akıl vererek yanında olur.

Ziba Dudu: Dedikoduyu seven,  Müştak Bey’in başına türlü dertler açan kişidir.

Habbe Kadın: Müştak Bey’in yengesidir. Aceleci ve tez canlı bir kişidir.

Diğer karakterler: Ebüllaklaka İmam Efendi, Batak Ese, Atak Köse

Konusu

Bir Özel Komedi özelliği taşıyan “Şair Evlenmesi”, görücü usulü evliliğin sakıncalarını konu alır.

Şair Evlenmesi Özeti

Daha önce yazılmış bazı tiyatro eserlerinin varlığından söz edilse de Şair Evlenmesi, Türk edebiyatında yayınlanmış ilk batı tarzı tiyatro eseri olarak kabul edilmektedir. Bu çalışma ile belirli bir metne dayanmayan, oyuncuların doğaçlama yaptığı tuluat tiyatrosundan, metinden hareketle giriş, gelişme ve sonuç şeklinde bir konunun aktarıldığı yeni bir tiyatroya geçişidir.

Görücü usulü evliliğin sakıncalarını konu alan eser, geleneksel Türk tiyatrosunun izlerini taşımaktadır. Sade ve doğal bir konuşma diliyle yazılmıştır. Oyunun karakterleri dönemin toplumsal yapısını yansıtan gerçekçi karakterlerdir. Konuşma kalıbı kelime oyunlarını, kelime şakalarını ve konuşma hatalarını içerir. Eser aynı zamanda klasik Fransız tiyatrosunun ve özellikle Moliere’in de etkisini ve izlerini taşımaktadır.

Batılı tavır ve davranışları, kılık ve kıyafeti ile mahallede pek sevilmeyen, eğitimli olmasına rağmen saf bir tabiata sahip olan Şair Müştak, sevdiği Kumru Hanım ile rehber ve baldız hanımları vasıtasıyla evlenmiştir. Düğünden sonra kendisiyle evlenen kişinin Kumru Hanım’ın çirkin ve ablası olduğunu görünce Sakine Hanım önce bayılır, ardından itiraz eder. Yöre halkının araya girmesiyle başına gelenleri kabullenmek zorunda kalan Müştak Bey, arkadaşı Hikmet Bey’in imdadına yetişir. Hikmet Bey’in mahalle imamı Ebulaklaka’ya rüşvet vermesiyle olay çözülür ve hile sonuçsuz kalır. Sonunda dileğine ulaşan Müştak Bey, Kumru Hanım ile bir araya gelir. Ancak Hikmet Efendi, görüşmeden evlenmeye çalışmanın sonucunun kötü olacağını söyler. Müştak Bey kendine gelir.

Şair Evlenmesi – Kitap Açıklaması

İbrahim Şinasi (1826-1871) ilk Türk gazetecisi olduğu kadar, Tanzimat dönemi Türk edebiyatının da önemli şair ve yazarlarındandır. Şinasi, şiir ve düz yazı alanında Batı edebiyatı yolunda eserler veren ilk sanatçıdır. Bu yönden, O, Batı uygarlığı etkisinde gelişen Türk edebiyatının kurucusu sayılır. Batılı yazar Mr. Gibb, onun için şöyle der: “Şinasi ulemalar elinde bir oyuncak gibi olan edebiyatı, ulusun töresi ve davranış eğitimini bir araç durumuna getirdi. Bunu Batı’dan aldığı örnekle, yapmacığın yerine doğallığı koymak ve söylemek yolunu, söylenecek olanın buyruğunu vermekle yaptı.”

Toplumsal yapıya ve ortaoyununa bağlılığı açıkça görülen oyun, canlı, yalın bir dille bize devrini verir. Remzi Kitabevi, Şinasi’nin “Şair Evlenmesi”ni yayınlamakla, Türk tiyatrosunun ilk eserlerinden ve ölümsüz klasiklerinden birini daha sunmaktan kıvanç duyar.

Bizi Takip Edin! @kitapdiyaricomtr

KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

Bilgilendirme
“Sitemiz, kitaplara dair bilgiler sunarak hafızanızı yenilemenize ve yeni okuma deneyimlerine adım atmanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır.”

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

Sosyal Medya

779BeğenenlerBeğen
4,844TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
26TakipçilerTakip Et
127AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular