Müfettiş – Nikolay Vasilyeviç Gogol
Tür: | Oyun |
Yazar: | Nikolay Vasilyeviç Gogol |
Yayınlanma Tarihi: | 1836 |
Yayınevi: | Oda Yayınları |
Karakterler
Hlestekov: Zengin bir toprak ağasının oğlu. Birkaç günlüğüne geldiği kasabada oyun ve kumar oynayarak rehin kalır. Bu esnada kendisini müfettiş sananlardan istifade eder.
Osip: Hlestekov’un uşağı.
Anton Antonoviç Skvoznik-Dmuhanovski: Kaymakam
Artemi Filippoviç Zemlyanika: Yoksulları Koruma Kurumları Müdürü
Luka Lukiç Hlopov: Lise Müdürü
Ammos Fyodoroviç Lyapkin-Tyapkin: Yargıç
Hristian İvanoviç Gibner: Doktor
Stepan İlyiç Uhovertov: Komiser
Konusu
Bilirsiniz, yazılı oyunlar vardır, her dönemin oyunlarıdır ve evrenseldir. Her zaman insanlığa söyleyecek çok önemli sözleri vardır. İşte çok değerli ve ustalıkla yazılmış bir oyun olan “Müfettiş”. Oyunda, bürokraside yüzyıllardır bitmeyen yozlaşmış ve kirli ilişkiler, sahtekârlık ve ikiyüzlülükler, dönemin toplumsal ve toplumsal sorunları içinde çok güzel bir mizahi üslupla konu edinen İlk kez 1836’da yayınlanan ve sahnelenen oyun, Çarlık Rusyası’ndaki yozlaşmış bürokrasiyi eleştiren bir komedidir.
Müfettiş Özeti
Yönettiği şehre kılık değiştirmiş bir müfettişin geldiğini öğrenen bir belediye başkanı, bütün bürokratlarını toplar ve müfettişin en iyi şekilde ağırlanmasını emreder. Yozlaşmış bürokratik ilişkilerdeki yöneticiler ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar; Birkaç gündür şehirde olan iyi giyimli Khlestekov’un beklenen müfettiş olduğunu düşünüyorlar. Ancak Hlestakov bir müfettiş değil, zengin bir ev sahibinin oğludur. Kumar oynayıp cep harçlığını çarçur ettikten sonra, parasız kalır ve hizmetçisi Osip ile bir handa borç para alarak kalır. Hlestakov, kendisini müfettiş zanneden belediye başkanının ziyareti sırasında durumdan yararlanır. Kendisine sunulan ikramları kabul eder ve halkın şikâyetlerini dinleyecek, çözüm getireceğine dair umut verecek, rüşvet alacak kadar ileri gider. Sahte müfettiş, belediye başkanının karısını ve kızını da baştan çıkarır ve uygunsuz bir şekilde yakalandığında belediye başkanının kızıyla evlenme sözü verir. Gerçek anlaşılmadan şehirden ayrılmak için hazırlık yapan sahte müfettiş, hizmetçisinin uyarısı üzerine Petersburg’daki gazeteci arkadaşına bir mektupla olanları aktarır. Mektubu alan posta müdürü kendisinden şikâyet edildiğinden şüphelenir ve mektubu açtığında müfettişin sahte olduğunu öğrenir. Kasaba yöneticileri aldatıldıklarını anlayınca gerçek müfettiş kasabaya gelir.
Müfettiş – Kitap Açıklaması
Amacımız, tam bir sanat eseri olarak yaratılan bir komedyanın ne tür nitelikler taşıması gerektiğini araştırmaktı. Böylece biz Müfettiş ’in ana fikrini belirlemek ve bunun sonucunda Hlestakov’u müfettiş zanneden Kaymakam’ın yanılgısının sadece doğal değil, zorunlu da olduğunu anlatmak istedik. Bu yanılgı komedyanın hem başlangıcını hem bitişini oluşturuyor. Gogol, yapıtı için bir dünya kurabilmiştir.
(Tanıtım Bülteninden)