Ana SayfaFelsefeBöyle Söyledi Zerdüşt

Böyle Söyledi Zerdüşt

Böyle Söyledi Zerdüşt – Friedrich Nietzsche

Tür:Felsefe
Yazar:Friedrich Nietzsche
Yayınlanma Tarihi:1883
Yayınevi:Zeplin Kitap
Karakterler

Zerdüşt: otuz yaşına gelinde her şeyi geride bırakıp dağlara çıkar ve zamanını kendisi ile geçirir. Yalnızlığın tadını uzun süre çıkartan Zerdüşt’ün düşüncesi değişir ve dağdan inmeye karar verir. Fakat onu bekleyen dünya çok farklıdır.

Konusu

Söz konusu ünlü düşünür olan Nietzsche olunca yazdığı kitaplarında felsefe içerikli olması kaçınılmaz. Konusu itibari ile bir düşünürün hayata bakışını ele alıyor.

Kendisi bir bilge gibi insanlara yaklaşırken insanlar onun bilgeliğine pek saygı göstermez. Onu dinlemezler ve dahası dışlarlar. Fakat o düşüncelerini paylaşmaktan hiçbir zaman geri durmaz.

Böyle Buyurdu Zerdüşt Özeti

20. yüzyıl felsefesinde belirgin bir eğilim olarak edebiyat ve felsefenin iç içe geçtiği, felsefi anlatıların edebi anlatılara benzemeye başladığı veya edebi anlatının felsefi bir karaktere sahip olduğu görülmektedir. Bu gelişmenin kaynağındaki en önemli düşünür Nietzsche ve özellikle Böyle Buyurdu Zerdüşt adlı kitabıdır. Nietzsche bu kitabında felsefi konuları şiirsel bir üslupla ifade etmiş, kendi felsefi düşünce ve kavramlarını açıklamıştır. Nietsche’nin en belirgin etkisi, Martin Heidegger’in felsefi eserlerinde ve varoluşçu filozofların edebi-felsefi eserlerinde şiir arayışında görülür. Felsefe alanında Nietzsche, metnin sadece içeriğiyle değil, üslubu veya söylemiyle de yakından ilgilendi ve yeni düşünceleri yeni ifadelerle ifade etme ilkesiyle hareket etti. Böyle Buyurdu Zerdüşt, felsefeye bu anlamda yeni bir içerik kazandırmakla kalmamış, aynı zamanda yeni bir söylemsellik de getirmiştir.

Böyle dedi Zerdüşt, Nietzsche’nin felsefesinin ana eseridir. Kendi sözleriyle: “Yazılmış en büyük kitap, insanlığa verilmiş en büyük hediyedir.”

Nietzsche, felsefesinde olduğu gibi, yazım üslubu kurallarını hiçe saymış ve kendine has bir edebi üslup kullanmıştır.

Nietzsche’nin çok farklı anlamlar yükleyebilen aforizmalarla, sert bir üslupla kendine özgü anlatım tarzı, yaşadığı dönemde çok tuhaf olmuş ve diğer eserleri gibi birçok olumsuz eleştiriye maruz kalmıştır. Nietzsche ise bu durumu normal karşılamış, aksi takdirde kendi kendisiyle çelişeceğini ifade etmiş ve “Böyle Buyurdu Zerdüşt”ü okuyacaklara hitaben şöyle demiştir: yapmacık tavırlar almamak iyidir. Bu benim sarsılmaz içgüdüm. Bu işe aynı tutkuyu ve kulakları hissedebilen insanlar var kuşkusuz. Onu incelemeye layık ol.” “Bu tür şeyler sadece en seçkinlere ulaşır, burada dinleyici olmak eşsiz bir ayrıcalıktır, Zerdüşt’ü duyabilmek her cesur adama nasip olmaz.”

Böyle Söyledi Zerdüşt – Kitap Açıklaması

Böyle Söyledi Zerdüşt ilk kez yayımlandığı 1883 yılından beri birbirine taban tabana zıt görüşlere ilham verdi. Kendi zamanındaki kulaklara göre ağzı olmadığını söyleyen Nietzsche`nin istediği anlamda anlaşılıp anlaşılmadığı hâlâ tartışmalı olsa da, felsefenin yalnızca abecesini bilenlerden çağdaş filozoflara kadar pek çok insanın Zerdüşt`ün sesine kulak verdiği ortadadır.

Nietzsche hem bir edebiyat eseri hem de felsefi bir çalışma, belki en yakın tabiriyle şiirsel bir felsefi metin olan Böyle Söyledi Zerdüşt`te, inanç sistemlerini yıkıp yerine Üstinsan idealini koyarken, eleştirdiği Hıristiyan kültürünün kutsal kitabı İncil`in üslubunu kullanıyor. Zerdüşt, tıpkı İsa gibi benzetmelerle, metaforlarla, çarpıtmalara açık, yorumlanmaya muhtaç bilmecemsi cümlelerle konuşuyor.

(Tanıtım Bülteninden)

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

786BeğenenlerBeğen
4,125TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
55AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular