Benim Gözümden Dünya – Albert Einstein
Tür: | Araştırma – Tarih |
Yazar: | Albert Einstein |
Yayınlanma Tarihi: | 1934 |
Yayınevi: | Alfa Yayıncılık |
Konusu
Bu Kitap Albert Einstein’ın makale, konuşma ve bildirilerinin tümünü içeren bir derleme değil; bir insanın portresini oluşturmak amacıyla yapılmış bir seçkidir. Kitaptaki içerik Einstein’ in; eğitim, barış, savaş, özgürlük ve diğer evrensel konular fikirlerini açıklayarak bize onun düşsel bir portresini çizmektedir.
Benim Gözümden Dünya Özeti
Einstein’ın hayattan tek beklentisi, evrenin işleyişiyle ilgili araştırmalarını sürdürebilme özgürlüğüdür. Sade ve samimi kişiliğiyle, servet, şöhret ve ihtirasın getirdiği diğer şeylere her zaman kayıtsız kalmayı başarabilmiş birisidir.
İnsanların gösterişe olan tutkularını, aşağılık bir durum olarak değerlendirir. Zenginliğin insanı hiçbir şekilde ileriye götüremeyeceğini savunur. Çünkü para, hırs ve tamahı artırır ve toplumun en önemli parçası olan bireyi bu gücüyle zehirler.
Ama bunları yaparken kendini dünyadan soyutlayan bir münzevi olmamıştır. Yoksulluğun zorluklarına ve insanın insana yapabileceği en korkunç şeylere şahit olduğu için her zaman güçsüzlerin ve ezilmişlerin yanında olmuştur. Hayatı boyunca insan hakları savunuculuğu ve savaş karşıtlığı yapmış birisidir. Bunun için ülke başkanlarına yazdığı özel mektupları, yaptığı konferansları ve yayınladığı bildirileriyle sesini daha büyük kitlelere duyurmaya çalışmıştır. Eğitim için seminerler hazırlamış, bireylerin bağımsız ve özgür olabilmesinin eğitim ve bilimle olabileceğini bildiği için bunların alt yapısını oluşturmaya çalışmaktadır. Savaş endüstrisinin, dünyanın her yerinde, uluslararası çatışmaların barışla hallolmasını engellemek için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eder. Silahlanma ve medyanın savaşı körükleyen en önemli unsurlar olduğunu savunur. Silahsızlanmanın tüm dünya genelinde büyük devletlerin kontrolü ile mümkün olduğunu yazar. Zorunlu askerliğin tamamen kaldırılması ve buna binaen milliyetçi duyguların da bastırılması için de çaba sarf eder. Einstein’ın, demeçlerinde ve mektuplarında üzerinde durduğu ana unsur; daha bilinçli ve barışçıl bir toplum beklentisidir. İnsanlığa yardımlaşmanın hâkim olduğu barış dolu bir dünyaya bilimle ışık olmak isteyen nadide insanlardan birisidir.
Benim Gözümden Dünya – Kitap Açıklaması
Benim Gözümden Dünya’da, Albert Einstein’ın hayata, yaşadığı dünyaya ve bilimsel çalışmalarına dair görüşlerini bulacaksınız. Büyüleyici, esprili ve zekice gözlemler, büyük bir kalbi ve az rastlanır bir aklı açığa vuran samimi itiraflar… Benim Gözümden Dünya, bu özel kişiliği, kendi yazdığı ya da başkası tarafından kaleme alınan hiçbir kitapla kıyaslanmayacak bir açıklıkta gözler önüne seriyor. Einstein insanlığa, yardımlaşmanın hâkim olduğu barış dolu bir dünyaya ve bilimin yüce amaçlarına inanıyordu. “İyi ve Kötü”, “Din ve Bilim”, “Aktif Pasifizm”, “Hıristiyanlık ve Yahudilik” , “Azınlıklar” ve “Bir Arap’a Mektup” gibi farklı konu başlıklarının ele alındığı Benim Gözümden Dünya, işte bu inançların savunması niteliğindedir.
“İnsanın gerçek değeri kendi kendisinden özgürleşmeyi ne ölçüde ve ne anlamda becerebildiği ile belirlenir.”
-Albert Einstein-
(Tanıtım Bülteninden)