Üç Anadolu Efsanesi – Yaşar Kemal
Tür: | Roman |
Yazar: | Yaşar Kemal |
Yayınlanma Tarihi: | 1967 |
Yayınevi: | Yapı Kredi Yayınları |
Karakterler
Karacaoğlan: Saz çalan ve türküler söyleyen çok sevilen bir kişidir.
Elif: Karacaoğlan’a aşıktır. Bey’in kızıdır Babası onun aşkını öğrendiğinde ondan kaçmak için başka bir obaya gider ve Karacaoğlan ile evlenir.
Deli Hüseyin: Karacaoğlan’ın kan kardeşidir.
Konusu
Bu destanda Köroğlu’nun ortaya çıkışı ve Bolu Bey ile mücadelesi anlatılır.
Köroğlu ve babası Koca Yusuf’un söylediği veya ona atfedilen sözler ve şarkılar bu destanda yer alır.
Üç Anadolu Efsanesi Özeti
Karacaoğlan, dünyayı tanımaya çalışan, çalgısını eline alarak obasından kopan bir millet sevdalısıdır. Saplantısından kurtulup yola çıkınca Deli Hüseyin adlı bir adama yardım etmiş ve yardım ettiği bu adamla kan kardeşi olmuştur. Oba yolunda Bey’in devesi yerden hiç kalkmaz. Karacaoğlan sazıyla deveyi yerden alır. Bey’in kızı Karacaoğlan ve sazından çok etkilenir, iki âşık kamptan kaçar ama Deli Hüseyin Elif’i bulur ve onu tekrar evine gönderir. Karacaoğlan aşkı yüzünden yemeden içmeden kesilir. Elif, babası durumu öğrenince evden kaçar. Karacaoğlan ve Elif obadan obaya saklanırlar.
Mistik Ağa, Hüseyin Ağa’ya bir mektup verir ve âşıkları Küğçükaloğlu adında bir beyefendiye gönderir. Bu bey iki âşığı bir ziyafetle karşılar ve evlenir. Ancak kadın düşkünü yeğeni Halil, Elife’ye musallat olur. Halil, sabahleyin onunla aynı odada uyuyan Elife karşılığında ona dokunmadan onu yalnız bırakacağını söyler. Elif bunu kabul eder. Ancak onları aynı odada gören Karacaoğlan kamptan ayrılır. Hüseyin, Karacaoğlan’ı yıllarca arar ve bulamaz. Elif, ölene kadar Karacaoğlan’ı bekler. Elif öldükten sonra Karacaoğlan gelir ve kamışını mezarının başındaki dut ağacına asar ve ortadan kaybolur.
Üç Anadolu Efsanesi – Kitap Açıklaması
“Kilometrelerce yürüyüp, dağ bayır koşup ne kurtarırsa kardır kuralınca, öne ağıtları, sonra da türküleri, koşmaları, destanları, Çukurova’nın tüm uyaklı uyaksız söz çeşitlerini, tekerlemelerini, küfürlerini avlıyordu. Folklor derlemesi filan değildi, bu iş hayat memat işiydi, özbeöz malını kurtarıyordu Çukurova’nın, sorumlusuydu kurda kuşa karşı, şaka değil.”
-Abidin Dino, Milliyet Sanat-
“Yaşar Kemal, Anadolu âşık-hikâyelerinin geleneğine göbek bağıyla bağlanmış bir yazar. Onu ta çocukluğundan başlayarak Anadolu sözlü geleneğinin destansı türleri büyülemiş.”
-Pertev Naili Boratav