Ana SayfaRomanCennetin Bu Yakası

Cennetin Bu Yakası

Cennetin Bu Yakası – F. Scott Fitzgerald

Tür:Roman
Yazar:F. Scott Fitzgerald
Yayınlanma Tarihi:2017
Yayınevi:Maya Kitap
Karakterler

Karakterlerin çoğu doğrudan Fitzgerald’ın kendi hayatından alınmıştır.

Amory Blaine: Orta Batı’dan bir Princeton mezunu ve daha sonra genç kadınlarla bir dizi tatmin edici romantizm yaşayan bir Birinci Dünya Savaşı gazisidir.

Isabelle Borge: Amory’nin ilk aşkı olan varlıklı ama sığ bir sosyete kızdır.

Rosalind Connage: Amory’nin ikinci aşkı olan zalim ve bencil biridir.

Eleanor Savage: Amory’nin Maryland’de tanıştığı on sekiz yaşında bir ateisttir.

Beatrice Blaine: Amory’nin annesidir.

Thayer Darcy: Amory’nin manevi akıl hocası olan bir Katolik rahiptir.

Clara Page: Amory’nin sevdiği dul, yaşlı kuzenidir.

Cecilia Connage: Rosalind’in sigaralarını çalan Rosalind’in alaycı kız kardeşidir.

Thomas Parke D’Invilliers: Amory’nin yakın arkadaşı ve Princeton sınıf arkadaşıdır.

Konusu

Kitap, Caz Çağı’nın şafağında kaygısız Amerikan gençliğinin yaşamlarını ve ahlakını inceler. Kahramanı Amory Blaine, Princeton Üniversitesi’nde edebiyatla uğraşan ve kanat çırpan bir dizi romantizmle uğraşan çekici bir orta sınıf öğrencisidir. Roman, açgözlülük ve statü arayışıyla çarpıtılmış aşk temasını araştırıyor ve başlığını Rupert Brooke’un şiiri Tiare Tahiti’den alıyor

Cennetin Bu Yakası Özeti

Genç bir Ortabatılı olan Amory Blaine, son derece umut verici bir geleceği olduğuna inanır. Lüks bir hazırlık okuluna ve daha sonra Princeton Üniversitesi’ne gider. Eksantrik annesi Beatrice’den uzaklaşır ve bir Katolik rahip olan Monsenyör Thayer Darcy’nin himayesinde olur. Princeton’daki ikinci yılında, Noel tatilinde Minneapolis’e döner ve ilk kez çocukken tanıştığı, sosyetik bir genç olan Isabelle Borge ile karşılaşır. Romantik bir ilişkiye başlarlar.

Princeton’dayken, Isabelle’i mektuplar ve şiirlerle boğar, ancak sürekli eleştirisi nedeniyle Isabelle’in büyüsü bozulur. Mezuniyet balosundan sonra Long Island’da ayrılırlar. Ayrılmalarının ardından, Amory mezun olur ve Birinci Dünya Savaşı’nın ortasında Birleşik Devletler Ordusu’na katılır. Batı cephesinin siperlerinde hizmet etmek için denizaşırı gönderilir.  Yurtdışındayken annesinin öldüğünü ve bir dizi başarısız yatırım nedeniyle ailesinin servetinin çoğunu kaybettiğini öğrenir.

İmparatorluk Almanya’sıyla yapılan ateşkesten sonra, Amory, Caz Çağı’nın doğum sancılarını yaşayan New York’a yerleşir. Rosalind Connage adında zalim ve narsist birine âşık olur. Bir iş için umutsuz olan Amory, bir reklam ajansı tarafından işe alınır, ancak işten nefret eder. Yoksulluğu nedeniyle, Rosalind ile ilişkisi, rakip bir talip olan, zengin ve statülü bir adam olan Dawson Ryder’ı tercih ettiği için bozulur. Perişan bir Amory işini bırakır ve Yasak başlayana kadar üç hafta boyunca alkolik bir bükücüye devam eder.

Amory, Maryland’deki amcasını ziyarete gittiğinde, on sekiz yaşında pervasız bir ateist olan Eleanor ile tanışır. Eleanor, Wilsoncu Amerika’daki çağdaş toplum tarafından kendisine dayatılan dini uygunluk ve cinsiyet sınırlamalarından rahatsız oluyor. Amory ve Eleanor, aşkları ve mevsimler hakkında konuşarak tembel bir yaz geçirirler. Amory’nin New York’a dönmesinden önceki son gecelerinde, küstah bir Eleanor, herhangi bir tanrıya inanmadığını kanıtlamak için aniden intihara teşebbüs eder ve sonuç olarak, Amory onu sevmediğini anlar.

Amory New York’a döner ve Rosalind’in zengin rakibi Dawson Ryder ile evlenmek üzere nişanlandığını öğrenir. Akıl hocası Monsenyör Darcy’nin öldüğünü öğrenince daha da morali bozulur. Evsiz olan Amory, New York City’den mezun olduğu Princeton’a gider ve küskün bir şoförün kullandığı zengin bir adamın araba yolculuğunu kabul ederek sosyalizmden yana konuşur yine de düşüncelerini hayla olduğu gibi formüle ettiğini kabul etse de konuşur. Konuşması umutsuz bir ağıtla sona erer.

Cennetin Bu Yakası – Kitap Açıklaması

F. Scott Fitzgerald’ın yayımlandığı yıllarda büyük bir ilgiyle karşılanan bu otobiyografik romanı, büyük bir yazarın doğuşunu müjdeliyor. Yazarın henüz 20’li yaşlarındayken yazdığı Cennetin Bu Yakası egoist, hassas, toy ve hayalperest üniversite öğrencisi Amory Blaine’in hayatı tanımasının hikâyesini anlatıyor. I. Dünya Savaşı’nın sebep olduğu huzursuzlukla mücadele eden Amerika’da Amory hayallerinin peşine düşüyor, büyük yenilgiler alıyor, âşık oluyor, kaybediyor, kendini keşfediyor.

Cennetin Bu Yakası, Caz Çağı’nın getirdiği değişim ve bu değişimin bireyler üzerindeki yansımasını ustalıkla anlatan etkileyici bir roman. Yazar 1920’li yılların kayıp kuşağının hassas düşünce yapısını resmederken insanlığın değişime duyduğu ihtiyacın ve korkunun zamansızlığını da ortaya koyuyor.

(Tanıtım Bülteninden)

Bizi Takip Edin! @kitapdiyaricomtr

KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
En eski
En yeni En çok oy alan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

779BeğenenlerBeğen
4,842TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
26TakipçilerTakip Et
99AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular