Babamın Bavulu – Orhan Pamuk
Tür: | Yaşam Öyküsü |
Yazar: | Orhan Pamuk |
Yayınlanma Tarihi: | 2007 |
Yayınevi: | Yapı Kredi Yayınları |
Konusu
Orhan Pamuk’un ödülü alırken yaptığı konuşmalardan derlenen kitap, babasının oğluna bir bavul içinde bıraktığı eserlerle yazmaya başlama sürecini, bazı eserler oluşturma ve bazı olaylara ilişkin görüşlerini ele almaktadır.
Babamın Bavulu Özeti
Mimarlık okuyan ve ressam olma yolunda hızla ilerleyen Orhan Pamuk, kendi deyimiyle “Ressam olamayacakmışım gibi hissettim”, mimarlığı bırakıp üçüncü sınıfta olmaya karar veriyor. Yazar olmaya karar vermek sığdır. Kitap, yazarı, kitabı, okuyucuyu ve nasıl yazılacağını ve okunacağını o kadar iyi anlatıyor ki, karar vermeye değil, yazar olmaya adanmışlık olduğu söylenebilir.
Bence kitabın en duygusal makalesi “Babamın Bavulu”. Bu yazıda Pamuk, kendisine Paris sokaklarında Sartre’ı görme hikayelerini anlatan ve yazarımızı her zaman cesaretlendiren babasını minnetle hatırlaması olmuştur.
Kısa Bilgiler
- Kitapçığın sonunda Nobel Edebiyat Ödülü ve Almanya Yayıncılar Birliği Barış Ödülü’nü kazananların ve Oklahoma Üniveristesi Puterbaugh Konferansı Onur Konukları’nın da birer listesi vardır.
- “Ölümünden iki yıl önce babam kendi yazıları, el yazmaları ve defterleriyle dolu küçük bir bavul verdi bana.”Orhan Pamuk 2006 yılı Aralık ayında, Nobel Edebiyat Ödülü’nü alırken “Babamın Bavulu” adlı bir konuşma yaptı.
- Pamuk’un otuz iki yıllık yazarlık çabasının ruhunu içtenlikle yansıtan bu duygulu konuşma, bütün dünyada derin yankılar uyandırdı.
- Pamuk’un Amerika’da çıkan World Literature (Dünya Edebiyatı) dergisince verilen Puterbaugh Ödülü’nü alırken 2006 Nisan’ında yaptığı konuşma “İma Edilen Yazar”, yazarlığın psikolojisi ve yazar olma ihtiyacı ve serüveniyle ilgili.
- Pamuk’un Alman Kitapçılar Birliği’nce verilen Barış Ödülü’nü 2005 Ekim’inde alırken yaptığı “Kars’ta ve Frankfurt’ta” adlı konuşması ise, roman yazarının kendisini başkalarının yerine koyma gücünü ve bu çok insani yeteneğin siyasi sonuçlarını araştırıyor.
Babamın Bavulu – Kitap Açıklaması
“Ölümünden iki yıl önce babam kendi yazıları, el yazmaları ve defterleriyle dolu küçük bir bavul verdi bana.”
Orhan Pamuk 2006 yılı Aralık ayında, Nobel Edebiyat Ödülü’nü alırken “Babamın Bavulu” adlı bir konuşma yaptı. Pamuk’un otuz iki yıllık yazarlık çabasının ruhunu içtenlikle yansıtan bu duygulu konuşma, bütün dünyada derin yankılar uyandırdı. Yazmak ve yaşamak konusunda temel bir metin niteliğindeki “Babamın Bavulu”nu Pamuk’un aynı konuları ve dertleri başka açılardan ele aldığı başka iki ödül kabul konuşmasıyla birlikte yayımlıyoruz. Pamuk’un Amerika’da çıkan World Literature (Dünya Edebiyatı) dergisince verilen Puterbaugh Ödülü’nü alırken 2006 Nisan’ında yaptığı konuşma “İma Edilen Yazar”, yazarlığın psikolojisi ve yazar olma ihtiyacı ve serüveniyle ilgili. Pamuk’un Alman Kitapçılar Birliği’nce verilen Barış Ödülü’nü 2005 Ekim’inde alırken yaptığı “Kars’ta ve Frankfurt’ta” adlı konuşması ise, roman yazarının kendisini başkalarının yerine koyma gücünü ve bu çok insani yeteneğin siyasi sonuçlarını araştırıyor. Yazarının bir bütün olarak gördüğü bu üç konuşmadan oluşan Babamın Bavulu’nun artık bütün dünyada çok iyi tanınan ve çok okunan bu büyük yazarımızın küçük bir başyapıtı olduğunu düşünüyoruz…
Yazarlık nedir, niye yazar olunur, hayat ve yazmak, yazarlık sabrı ve roman sanatının sırları üzerine mücevher değerinde kişisel bir kitap.