Ana SayfaRomanSiddhartha

Siddhartha

Siddhartha – Hermann Hesse

Tür:Roman
Yazar:Hermann Hesse
Yayınlanma Tarihi:1922
Yayınevi:Can Yayınları
Karakterler

Siddhartha: Hayatın amaçlarını sorgulayan, Nirvana’ya ulaşmayı hedefleyen  bunun için maddi ve manevi yolculuklara çıkan seyyah bir brahman’dır.

Gotama: Buda’ya inananların adıdır.

Siddhartha’nın Babası: Yöresinde tanınan önemli bir brahman’dır.

Govinda: Siddhartha’ya gittiği her yerde eşlik eden en yakın dostudur.

Vasudeva: Irmak tanrısıdır.

Kamala: Siddhartha’ya dünyevi zevkleri ve tatlarını tattıran kişidir.

Konusu

Siddhartha, Hermann Hesse’nin Buddha yani Siddhartha Gautama’nın hayatını konu edinen, Budizm felsefesinin içsel yönlerini ustalıkla ele alan en ünlü eseri Siddhartha’dır. Romanın kahramanı Siddhartha, Nirvana’ya ulaşmak ve gerçeği bulmak için arkadaşı Govinda ile yollara düşmesini konu alır.

Siddhartha Özeti

Romanın ana karakteri Siddhartha, tıpkı Buda gibi bir prenstir. Babasının gerçek bilgiye ulaşmak için uzun süreli direnişini görmezden gelerek, sarayını, gençliğini ve ailesini geride bırakarak ormanlara çekilir. Gezici bir dilenci olarak geçen uzun bir yaşamın ardından Buddha ile tanışır ve aralarında uzun bir muhabbet olur. Buddha ona Budizm’in içyapısını ve felsefi derinliğini anlatır. Uzun meditasyon denemelerinden sonra tam olarak aradığını bulamamaktan bıkmış, kendisini gideceği yere götürecek aracı değiştirmiş, bir şehre yerleşmiş ve ticaretle uğraşmaya başlamıştır. Birlikte yaşadığı kadını, varlığından henüz haberdar olmadığı çocuğu ve edindiği tüm serveti, ilerleyen yıllarında içindeki boşluğun baskısıyla geride bırakarak çekingen bir hayata döner.

Siddhartha daha sonra bir nehir kıyısında kayıkçı olan fakir bir kayıkçı olan Vasudeva ile yerleşir – küçük bir miktar para için insanları geçer. Vasudeva, Siddhartha’ya gerçek bilgiye ve aydınlanmaya ulaşması için rehberlik edecektir. Romanın sonunda Siddhartha nehirde gerçek bilgiyi bulur ve aydınlanır.

Kısa Bilgiler
  • Hermann Hesse’nin, Siddhartha Gautama’nı hayatını konu aldığı, Budizm felsefesinin içrek yönlerini işleyen, yazarın en ünlü eserleridir.
  • Romanda anlatılmaz, ancak Vasudeva Sanskritçe “ırmak tanrısı” anlamına gelir.

Siddhartha – Kitap Açıklaması

“Genel olarak herkesçe kabullenilmiş Buddha imgesini aşan bir Buddha yaratmak, daha önce eşine rastlanmamış, büyük bir başarıdır. Siddhartha, benim gözümde, Kutsal Kitap’tan kat kat üstün bir ilaçtır…” 20. yüzyılın en büyük romancılarından Henry Miller’a bu sözleri söyleten Siddhartha, 1946 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Alman yazar Hermann Hesse’nin baş­yapıtıdır. I. Dünya Savaşı’nı izleyen yıllarda insanları yaşamlarını yeniden kurmaya çağıran, Doğu gizemciliğini yücelten Siddhartha, kuşaklar boyunca nerdeyse bir “kutsal kitap” gibi okunmuştur. Siddhartha’da Buddha’nın yaşamının ilk yıllarını şiirsel bir üslupla anlatan Hesse, insanın öz benliğini bularak uygarlığın yerleşik biçimlerinden kurtulmaya çalışmasını işler. “Bu kitapta,” der, “tüm dinlerde, insanların benimsediği tüm inanış biçimlerinde ortak olan yanı, tüm ulusal ayrımları aşan, tüm ırkların, tüm bireylerin benimseyebileceği şeyi yakalamaya çalıştım.”

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

790BeğenenlerBeğen
4,002TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
54AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular