Ana SayfaRomanHavada Bulut

Havada Bulut

Havada Bulut – Sait Faik Abasıyanık

Tür:Roman
Yazar:Sait Faik Abasıyanık
Yayınlanma Tarihi:1951
Yayınevi:İş Bankası Kültür Yayınları
Karakterler

Köpekli adam: Köpekli adam kendi çapında birbirinden farklı hikayeler yazmaktadır. Özellikle köpeğine anlattığı derler ile bilinmektedir. Çevresi köpeği ile dertleşmesini tamamı ile farklı algılamaktadır. Kimine göre aşık olduğu için köpekle konuşmaktadır. Kimine göre ise akıl dengesi yerinde değildir.

Ahmet Bey: Ahmet Bey sevmeye ve sevilmeye son derece aç bir insandır. Ancak bazıları tarafından sevilmemesi onun yıpranmasına neden olmaktadır. Özellikle yaşadığı hikayelerde ortaya çıkan olumsuzluklar Ahmet beyin farklı noktalara yönelmesine sebebiyet vermektedir.

Posta müvezzi:  Hikayeyi anlatan üçüncü şahıstır.

Yorgiya: Ahmet Bey’in aşık olduğu kadındır.

Mehmet Bey: Ahmet Bey’in yakın arkadaşıdır.

Konusu

Kitap biraz zor bir aşk hayatı geçiren ve kendisini farklı karmaşıklıkların içerisinde yer bulan bir adamın hikayesini ele almaktadır. Her ne kadar çok aşık olsa da farklı engeller karşısına çıkmaktadır.

Havada Bulut Özeti

Birinci hikayede kitap daha çok karakterlere yoğunlaşmaktadır. Özellikle köpekli adamın neden köpeği ile konuştuğu ve çevresinin ona bakış açısı bu hikayede ele alınmaktadır. Aslında çoğu insanın farklı şekillerde kendisi ile konuşması gibidir köpekli adamın köpeği ile konuşması. İç sesini duyuramayan insanlarda olduğu gibi köpekli adam da içinden geçenleri köpeğine anlatmaktadır. Posta müvezzi köpekli adamın gönderdiği mektuplardan birini açar. Bu hikaye, geldiği bu aşamadan sonra ikinci hikayeye bağlanır.

Ay ışığı hikayesi, köpekli adamın kitapta yazara anlattığı ilk hikayedir. Posta müvezzi ve yazar bir mektubu açarak okurlar. Köpekli adamın yazdığı hikaye her ikisini de şaşırtmaktadır. Kitap hakkında kendi aralarında bir tartışma içerisinde girerler. Yazar kendisini yaptığından dolayı suçlu hisseder. Köpekli adamı bulunur ve ona mektubu okuduğunu anlatır. Ancak köpekli adam hikayeyi okumalarına sevinir.

Kitapta yer alan üçüncü hikayede Yorgiya adlı bir kız ortaya çıkmaktadır. Çeşmede su doldururken kovasında gördüğü bulut yüzünden son derece sevinçlidir. Bulutu mutlu bir şekilde evine götürür. Bu bulut Yorgiya’nın asla bulamadığı çocukluk mutluluğudur. Köpekli adam hikayesini tamamladıktan sonra ona bir gece aşık olduğunu dile getirir. Köpekli adamın hikayesine göre Yorgiya’ya aşık olan adam Ahmet Bey’dir.

Kitabın dördüncü hikayesinde köpekli adam bakkal ve çiftlik kurma hayalini dile getirmektedir. Aynı zamanda bu hikayede kendisine bir iş kurmaya çalışan Ahmet Bey de dile getirilmektedir. Beşinci hikayede ise karidesçinin evinde Ahmet Bey ve Yorgiya buluşup bir aşk yaşamaktadır.

Kitabın altıncı hikayesinde Yorgiya’nın mahallesi ele alınmaktadır. Mahallesini ve evini tanımak isteyen Ahmet Bey bu konuda bir adım atmaktadır. Ancak bu mahalle oldukça karışık bir mahalledir. Karidesçiler, barlar ve randevu evi gibi birçok farklı mekan bulunmaktadır. Kitabın yedinci hikayesinde bir delikanlının gördüğü kıza aşık olması ve onu takip etmesi ile gelişen olaylar ele alınmaktadır. Sekizinci hikayede ise korkunç bir pastane ele alınmaktadır. Son derece işlek pastaneye  birçok farklı hayat kadını ve kabadayı gelmektedir.

Kitabın dokuzuncu hikayesinde Elene ve Katina yer almaktadır. Katine yirmili yaşlarında bir kızdır. Mesleği ise pastacılık yapmaktır. Katina sayesinde köpekli adam ve Yorgiya tanışmıştır. Bu mahalle hakkındaki neredeyse her şey köpekli adama iyi gelmektedir. Kitabın onuncu hikayesinde Falcı Matmates Todori ortaya çıkmaktadır. Falcılık yaptığı mekandan korkularından dolayı çıkamamaktadır. Sürekli olarak fal baktıklarına evden onu kimsenin çıkarıp çıkaramayacağını sormaktadır. Onbirinci hikayede ise köpekli adamın ilk mektupları yer almaktadır. Sevgilisine mektupları ile içini dökmektedir. Yazmanın son derece yorucu bir iş olduğunu dile getirir. Köpekli adama göre düşünmek çok daha kolay bir iştir. Köpekli adama göre güzel düşünceler ile güzel cümleler kurmak kolaydır ancak bunları yazmak tam bir savaştır.

On ikinci hikayede ise bir mektup ele alınmaktadır. Sevgilisinden gelen ayrılık haberine dayanamayan Ahmet Bey memleketine gitme kararı almıştır. Bu hikayede Ahmet Bey ve köpekli adam özdeşleştirilebilmektedir. Aslında köpekli adam tüm yaşadıklarını Ahmet Bey üzerinden hikayeye dönüştürmüştür. Kitabın on üçüncü hikayesinde yazarın kendisi konuşmaktadır. Kitabın on dördüncü hikayesinde tarih 1 nisanı göstermektedir. Ahmet Bey sevgilisinin mahallesine gider. Bir ağaca sırtını dayar ve sevgilisinin evini izlemeye başlar. Erik ağacı ile sanki sevgilisiyle konuşuyormuş gibi konuşur. Sevgilisine olan özleminden bahseder. On beşinci hikaye Mehmet Bey tarafından bakılmasını sağlar. Mehmet Bey, Ahmet Bey’in yakın arkadaşıdır.

Kısa Bilgiler
  • Havada Bulut, Saik Faik tarafından 1951 yılında ele alınmıştır.
  • Birbirine bağlı 15 farklı hikayeden oluşmaktadır.
  • Kitap içerisinde yer yer eleştirel bölümler yer almaktadır.
  • Yazarın samimi üslubu ilk sayfalardan daha farkını hissettirmektedir.
  • Havada Bulut ilk kez, Büyük Doğu Dergisi’nde 22 Şubat 1946 – 5 Temmuz 1946 tarihleri arasında roman başlığı altında yayınlandı.
  • Abasıyanık’ın bu kitabın adını ilk olarak Kovada Bulut koyduğu bilinmektedir. ilk kez yayınlayan Büyük Doğu Dergisi’nde bir yanlışlık yapılarak Havada Bulut olarak yayınlandığı yolundadır.

Havada Bulut – Kitap Açıklaması

“Hafif bir rüzgâr, köpeğin sarı tüylerini, adamın sarılı beyazlı sert saçlarını oynatıyordu.

Adamın yüzünde manalı hatlar vardı. Sevilmemişlerin, çok üzülmüşlerin, sarhoşların, bir zaman güzelken çirkinseyivermişlerin, okumuşların, hâsılı iç rahatsızların yüzlerindeki ifade… (…) Gözlerinin etrafında yedi sekiz çizgi, hayatında çok güldüğünü değil, yüzünü güneşe verip mavi gözlerini kıstığını ifade ediyor dersem, inanmalısınız!

O, aynaya baktığı zaman, bu çizgilerin gülmekten değil, güneşe bakmaktan olduğunu, köpeğine söylemiştir. Bir köpeğe söylenilmiş lakırdıyı komşulardan hiçbiri işitmemiştir, denebilir mi?”

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
Meryem
Meryem
İyi okurlar bir kitabı daha iyi, rakipler ise daha anlaşılır yaparlar.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
En eski
En yeni En çok oy alan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

783BeğenenlerBeğen
5,026TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
54AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular