Genç Kız Kalbi – Mehmet Rauf
Tür: | Roman |
Yazar: | Mehmet Rauf |
Yayınlanma Tarihi: | 1912 |
Yayınevi: | Dorlion Yayınevi |
Karakterler
Pervin: Kitabın ana karakteridir. İyi eğitim almış bir kızdır.
Behiç: Şairdir. Pervin’in sevdiği adamdır.
Konusu
19 yaşındaki Pervin’in İzmir’den İstanbul’a amcasının evine geldiği andaki olayları anlatıyor. Kendi ağzından, kendi günlüğünden. Pervin’in hayallerinde büyüttüğü İstanbul hayal ettiği gibi olmayacaktır. Yazar burada Pervin’in sözlerinden yola çıkarak İstanbul’u, İstanbulluları çok eleştirmiştir. Fikirlerinden, görüşlerinden şikâyet ederler ve kendilerini geliştiremezler. Özellikle görücü usulü evliliklerin iğrençliğinden bahsediliyor. Yazara göre kadın kendi ayakları üzerinde durmalı, kendini geliştirmeli ve sevdiği adamla evlenmeli.
Genç Kız Kalbi Özeti
Pervin iyi eğitimli bir kızdır. En büyük hayali onu sevecek kültürlü bir adamla evlenmektir. Bu hayalini gerçekleştirmek için İstanbul’a gider. Ancak İstanbul’da karşılaştığı manzara onu hayal kırıklığına uğratır. Çünkü İstanbul hayallerinden çok farklıdır. İstanbul’da İstinye’de amcasının evinde kalır. Amcasının eşi Gift Hanım’ı, kızı Nigar’ı ve oğlu Abdi’yi sevmeyen Pervin, hayatlarına anlam veremez.
Mehmet Behiç ise teyzesiyle akraba olan genç bir şairdir. Onunla tanıştıktan sonra, onun hayallerinin adamı olduğunu anlar. Behiç ona kayıtsız değildir. Ancak Behiç’in zengin bir kız arayışı, ahlakı ve sevgiyi arka plana koyması Pervin’i mahveder. Onurlu yaşama düşüncesiyle İstanbul’u terk eder ve İzmir’de bir jandarma komutanı ile evlenir.
Genç Kız Kalbi – Kitap Açıklaması
Servetifünun romanının bir diğer önemli ismi olan Mehmet Rauf, 1875 yılında İstanbul’da doğar. Edebiyata ilgisi küçük yaşta başlayan sanatçı, 1896 yılından sonra Servetifünun Edebiyatına katılmış ve burada küçük hikâyeler, mensur şiirler ve makaleler yazarak yazı hayatına başlamıştır. Sanatçı, tüm gücüyle ele aldığı kahramanların iç dünyasına yönelir ve burada psikolojik tahlillerde bulunur. ´´Genç Kız Kalbi´´ Mehmet rauf´un tıpkı ´´Eylül´´ gibi kişilerinin psikolojik tahlilleri üzerine durduğu romanlarından birisidir. Mehmet Rauf´un ´´Genç Kız Kalbi´´ adlı romanı, 1912 yılında yayımlanır.
Romanda Batılılaşma olgusu, kültürel farklılıklar ve kadın hakları gibi birbirleriyle ilişkili temalara yer verilmiştir.
(Tanıtım Bülteninden)