Bomba

Bomba – Ömer Seyfettin

Tür:Hikayeler
Yazar:Ömer Seyfettin
Yayınlanma Tarihi:2018
Yayınevi:Karbon Kitaplar
Karakterler

Primo(Oğuz): Genç ve İtalyan geleneklerine göre yetiştirilmiş olmasına rağmen, vatanı, devleti ve milleti için canını verecek cesur ve vatansever bir çocuktur.

Kenan: Eğitimini aldığı yerin etkisinde kalan Kenan, özgünlüğünü inkâr etmiş ve daha sonra başına gelen kötü olaylar sonucu kendine gelmiştir.

Grazia: Kenan’ın eşidir, İtalyan olduğu için Türk olmayı reddetmiş ve İtalya’ya dönmüştür.

Vitalis: Tamamen kendi çıkarlarını düşünen ve bu çıkarlar için bazı değerlerinden vazgeçebilen biridir.

Konusu

Hikâye, birbirinden tamamen bağımsız birkaç hikâyeden oluşuyor. Türk çocuğu Primo da vatansever bir çocuğun vatanı için yapmaya çalıştığı, herkese örnek olacak olayları ve gençliği Makedonya’da geçen bir subayın Nakarat’ta karşılıksız ve yanlış aşkını anlatan bir hikâyedir. Hürriyet Bayraklarında Osmanlıcılığı savunan bir subayın başına gelen olay, İrtica Haberin ‘de tepki için ayaklanan bir grup insanın bir bakan ve sadrazamı öldürmesi ve nihayet Makedonya’da eşkıyalar tarafından öldürülen bir kişinin hayatını konu alıyor.

Bomba Özeti

Bomba

Makedonya’da küçük bir köyde yaşayan Magda, Boris ve Boris’in babası İstoyan adlı bu kişiler, oradaki haydutlardan korktukları için tüm mal varlığını satarak Amerika’ya kaçmak isterler.

Primo Türk Çocuğu

Kenan, Selanik’te çalışan genç bir mühendis ve oradaki İtalyan Mason locasının bir üyesidir. Avrupa’da hayvancılık denilen Türklüğe, medeniyete, yani Avrupalılara göre Türk olmaya karşıdır. Adı Grazia olan bu kızın babası Kenan Türk olduğu için Mösyö Vitalis’e karşı çıkar. Daha sonra çıkarlarına düşkün olan bu adam kendine bir formül bulur. Kendi görüşünde haklıdır. Bir süre sonra Kenan’ın iki oğlu olur, birincisi genç yaşta hastalıktan ölür, diğeri ise annesinin etkisiyle İtalyan gelenek ve göreneklerine göre yetiştirilir. Kendi aralarında bölünme ve nihayet İtalyanların Trablus’u alması. Yaptığı girişimlerle Türklük ve vatanseverlik duyguları yükselen Kenan’ın Türk olduğunu anlayıp gurur duymasına neden olur. Duyduklarının etkisiyle eve geldiğinde annesiyle babasının kavga ettiğini görür. Bu kavganın sonunda annesi, babasının yanında bir Türk olarak kalmak yerine boşanmayı ve İtalya’ya dönmeyi kabul eder. Primo’ya kimin yanında kalmak istediği sorulduğunda ise Türk olarak yaşayıp babasının yanında kalmayı tercih ediyor.

Babası Primo’ya Türkçe bir isim verir, bundan sonraki adı Oğuz’dur. Bir süre sonra Selanik hiçbir direniş göstermeden Yunanlılara teslim edilir. Oğuz bunu kabul edemez, birçok insanın kanıyla döktüğü bu Türk yurdunun bu kadar kolay terk edilmemesi gerektiğini düşünür.

Başlangıçta Selanik’te yaşayanlara anlaşma gereği muamele etmeyen Rumlar, daha sonraları orada yaşayanları taciz etmek için önemsiz sebeplerle onları tutuklamaya başladılar. Bunlar arasında Oğuz’un babası da vardır. Alınamayacağını kanıtlamak için doğru zamanı bekler.

Nakarat

Gençliğini Makedonya’da geçiren bir Türk subayının günlüğünden alınmış bir hikâyedir. Küçük bir Bulgar köyünde güzel bir Bulgar kızına âşık olur ve onun da kendisine âşık olduğunu düşünür. Güzel kızın kendisine söylediğini sandığı aşk isimlerinin anlamının aslında ‘İstanbul bizim olacak’ olduğunu öğrenince dünyası başına yıkılır ve kendinden nefret ederek, kendini bir hayvana benzeterek.

Hürriyet Bayrakları

Yazar ile bir subay arasında geçen bir olayı anlatır. Osmanlı topraklarında yaşayan insanları Osmanlıcılık çatısı altında toplamanın ne kadar imkânsız olduğunu gösteren bir olayı da anlatır.

İrtica Haberi

Bir subayın cep defterinden alınan bu hikâyede, Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde gerici olmak isteyen bir grup insanın isyan edip Harbiye Nazırı ve Sadrazam’ı öldürmesi anlatılıyor.

Bomba – Kitap Açıklaması

Ömer Seyfettin, konusunu günlük olaylardan, hatıralardan, tarih, masal ve efsaneden alan etkileyici hikâyeler yazmış, özellikle konu ve kahramanlarını Türk-İslam tarihinden aldığı çok sayıda hikâyesiyle milli bilincin uyanmasında son derece etkili olmuştur. Edebiyat alanındaki ününü 1911’de Genç Kalemler dergisinde yayımlanan hikâyeleriyle kazanan Ömer Seyfettin, edebiyat uzmanlarınca Türk hikâyeciliğinin Maupassant’ı olarak değerlendirilmektedir.

Hikâyelerinde Rumeli’nin özel bir yeri olan Ömer Seyfettin, Bomba adlı hikâyesinde Osmanlı’ya karşı isyan hareketlerinin odağında yer alan Bulgar komitacılarını ve yol açtıkları bir trajediyi anlatmaktadır.

Kitapta “Bomba” hikâyesinin yanı sıra Ömer Seyfettin’in “Hürriyet Bayrakları”, “Muhteri”, “Yuf Borusu Seni Bekliyor” ve “Yüzakı” adlı hikâyeleri de yer alıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
En eski
En yeni En çok oy alan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

783BeğenenlerBeğen
5,026TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
54AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular