Ana SayfaRomanFırat Suyu Kan Akıyor Baksana

Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana

Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana – Yaşar Kemal

Tür:Roman
Yazar:Yaşar Kemal
Yayınlanma Tarihi:1997
Yayınevi:Yapı Kredi Yayınları
Karakterler

Poyraz Musa: Asıl adı Abbas’tır. Kan davasından kaçtığı için kendini Poyraz Musa olarak tanıtır. Şeref madalyası olan bir savaş gazisi Poyraz Musa, savaştan sonra Kaz Dağ’ını gören Karınca Adasında bir eve ve bir değirmene yerleşir.

Rum Vasili: Karınca Adasında tek başına yaşayan Sarıkamış gazisi Vasili Atoynatanoğlu’dur. Adaya gelen herkesi öldürmeye yemin etmiş ve tek başına yaşamaktadır. Poyraz Musa’nın gelişi ile Yalnızlığı sona erer. Ancak Poyraz Musa’nın hayatını kurtarır ve dost olurlar.

Lena Papazoğlu: Dört oğlunu şehit vermiş bir babadır. Kurtuluş savaşından sonra Karınca Adasından ayrılmış ama daha sonra geri dönerek tekrardan adaya yerleşir. Poyraz Musa ile tanışır ve arkadaş olurlar.

Kadri Kaptan: Panos Valyanos adadan ayrılırken teknesini bıraktığı Kadir Kaptan bu tekneyi adaya gelip gidenleri taşımakta ve son olarak ta annesini de alıp adaya yerleşir.

Panos Valyanos: Adanın eski bir sakinidir.

Konusu

Romanın ana karakteri olan ve şeref madalyası bulunan Poyraz Musa adlı savaş gazisidir. Savaştan sonra gittiği köyünde kimseleri bulamayınca ve kan davası yaşamış olduğu bir arap aşiretinden dolayı Ege’nin Kazdağları’nı gören Karınca Adası’ndan ev ve değirmen satın alarak yerleşir. Öte yandan, savaşta kendisini takip eden kanlılardan kaçtığı için Abbas olan adını Poyraz Musa olarak değişmiştir. Adada yeni arkadaş edinen Poyraz Musa burada arkadaşları ile yaşamaya başlar.

Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana Özeti

1923 yılında  Yunanistan ve Türkiye Mübadele Anlaşması imzalar. Karınca (Mirmingi) Adasındaki adını bilmedikleri bir yere gönderilen  Ada halkı mübadele koşullarına uygun olarak Yunanistan’a yerleşirler. Ancak ada halkı arasında bu göçe uymayan tek kişi Sarıkamış gazisi Vasili Atoynatanoğlu’dur. Vasili göçmenlere katılmayarak Yunanistan’a gitmemiş ve İncil üzerine bu adaya gelecekleri öldürmek için yemin etmiştir.

Poyraz Mustafa aslında bir Çerkes askeridir. Asıl adı Abbas olmasına rağmen Poyraz Musa olarak anılmaktadır. Poyraz Musa, onur madalyasına sahip bir savaş gazisidir. Savaştan sonra gittiği köyde kimseyi bulamayınca Kaz Dağı’nı gören ve bir ev ve değirmene yerleşen Karınca Adası’na gelmiştir. Bu adada kendisinden başka birinin de yaşadığını fark eder. Musa da bir kişinin bu adada bulunma ihtimali nedeniyle büyük bir gerilim içindedir. Buna rağmen adada yaşamına devam etmektedir.

Kurtuluş Savaşı’nda dört oğlu şehit olan Lena Papazoğlu bu adaya gelir. Lena, bu adanın eski bir sakinidir. Gönderildiği Yunanistan’dan hiç hoşlanmamış ve bu adaya geri döner. Musa le tanışır ve arkadaş olurlar.

Bir gün büyük bir fırtına çıkar. Musa ölmek üzereyken Vasili Poyraz Musa’nın hayatını kurtarır. Bu olayla birlikte Vasili ile Musa arasında önemli bir dostluk kurulur. Vasili Musa ve Lena birlikte Adada yaşamaya başlarlar.

Bir Ada Hikayesi Serisi

1. Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana2. Karıncanın Su İçtiği3. Tanyeri Horozları4. Çıplak Deniz Çıplak Ada
Kısa Bilgiler
  • Bir Ada Hikayesi dörtlemesinin ilk kitabıdır.
  •  Yaşar Kemal bu eserinde I. Dünya Savaşı’nın ardından Anadolu halkının çilesini konu alır.
  • Roman ismini Ortadoğu’da yaşayan ve büyük kıyıma uğratılan Yezidiler ‘in cesetlerinin atılması ile kan akan Fırat Nehri’nin görüntüsünden alır.
  • Yazar, Poyraz Musa ve diğer kahramanlar etrafında savaşın yıkıcılığını, mübadelenin hüznünü, yüzlerce binlerce yıldır beraber yaşayan halkların kardeşliklerini, kültürlerinin çeşitliliğini, güzelliğini ve uyumunu konu alır.
  • Yaşar Kemal bu eserinde savaşın toplumsal etkilerine işaret etmektedir. Buna ek olarak yazar kahramanlarının üzerinden insanı ve romanın geçtiği çevrenin doğasını kendine özgü üslubu ile mükemmel tasvirler yaparak anlatır.

Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana – Kitap Açıklaması

.Bir Ada Hikâyesi dörtlüsü, savaşlardan, kırımlardan, sürgünlerden arta kalan insanların, Yunanistan’a gönderilen Rumların boşalttığı bir adada yeni bir yaşam kurma çabalarını konu alır. Umut romanın başkahramanıdır.

Lozan’da alınan mübadele kararıyla, Rumlar Yunanistan’a gönderilmiş ve savaşlarda yerini yurdunu yitirmiş insanların Ege’deki bu adaya yerleştirilmelerine karar verilmiştir. Adanın kaderi Poyraz Musa’nın gelişiyle değişir. Adaya sığınan çeşitli kökenlerden insanlar, Poyraz Musa’nın desteğiyle yaşadıkları bütün acılara karşın mutlu ayakta tutarak yeni bir yaşamın filizlerini yeşertirler.

‘Yaşar Kemal çağdaş dünyanın en büyük anlatıcılarından biridir. Onu okumak yaşamın kendisini anlamaktır. O, korkusuz bir kahraman gibi yazıyor.’

-John Berger-

‘Yaşar Kemal Homeros’tan bu yana gelen en eski geleneksel anlatıcıdır. Başka bir sesi olmayan bir halkın sesidir.’

-Elia Kazan-

‘Yitirdiğimiz anlatım geleneğini ne mutlu ki Yaşar Kemal bulmuş. Tarihi ve politikayı altüst ederek yirmi beş – otuz yüzyıl sonra Yunanlı ozan (Homeros) susmuş ve söz sırası Troyalı ozana (Yaşar Kemal) geçmiştir.’

Bizi Takip Edin! @kitapdiyaricomtr

KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

Bilgilendirme
“Sitemiz, kitaplara dair bilgiler sunarak hafızanızı yenilemenize ve yeni okuma deneyimlerine adım atmanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır.”

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone
Bildir
guest
1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Arif
Arif
3 yıl önce

Çok saçma beyler bu kitap. umduğum gibi çıkmadı.

Sosyal Medya

779BeğenenlerBeğen
4,844TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
26TakipçilerTakip Et
127AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular