Ana SayfaRomanElveda Güzel Vatanım

Elveda Güzel Vatanım

Elveda Güzel Vatanım – Ahmet Ümit

Tür:Roman
Yazar:Ahmet Ümit
Yayınlanma Tarihi:2015
Yayınevi:Everest Yayınları
Karakterler

Şehsuvar Sami: Cemiyet’e üye olan bir fedaidir. Edebi bir yeteneği olmasına ve sevgilisinin bu yönü ile destek sağlamasını söylemesine rağmen, kendisi savaşa doğrudan silah ile girişmektedir. Bu durumda babasının sürgüne gönderilmesinin ve sürgünde ölmesinin büyük bir etkisi vardır.

Leon Dayı: Şehsuvar Sami’yi İttihat ve Terakki Cemiyeti ile tanıştıran, hürriyet akımından fazlası ile etkilenmiş bir Yahudi’dir. Aynı zamanda Şehsuvar Sami’nin sevgilisi olan Ester’inde dayısıdır.

Paloma Nine: Ester’in ninesidir.  Sami en sevdiği insanlardan bir tanesidir. Gelecek felaketi herkesten önce görerek Sami’ye söylemiştir. Selanik’in işgal edilişini görmeden ölmek istemektedir. Ancak bu işgali görecektir.

Ester: Sami’yi siyaset yerine sanata yönelmesi konusunda her zaman uyarmaktadır. Ancak yaptığı bu uyarılar ortaya çıkan karmaşıklıklar ile hiçbir işe yaramamaktadır. Son bir tartışmadan sonra Sami ile bir daha karşılaşmayacaktır. Paris’e giderek burada yeni bir yuva kuracaktır.

Mülazım Fuat: Şehsuvar Sami’nin Cemiyet’te en çok güvendiği arkadaşıdır. Binbaşı Basri’nin komutasında tüm görevleri arkadaşı ile birlikte yapmaktadır.  Aynı zamanda Sami ile birlikte Trablusgarp’ta savaşır.

Mehmet Esad: Sami’nin fedai grubuna ilk kabul edildiği zaman ona soğuk yaklaşan bir cemiyet üyesidir.

Arşak: Şehsuvar Sami’nin Ermeni arkadaşıdır. Gençlik yıllarını birlikte geçirmişlerdir.

Binbaşı Basri: Fedai grubunun lideridir. Mülazım Fuat ve Şehsuvar Sami’nin en çok güvendiği adamlardan bir tanesidir.

Konusu

Yazarın son romanı olan Elveda Güzel Vatanım, “Sahi nedir vatan?” sorgulaması ile başlamaktadır. Yazar romanında da bu sorgulamayı kendisine konu edinmiştir. İttihat ve Terakki dönemini ve o dönemde yaşanan olayları romanında işlemiştir. Yazar romanda Cumhuriyet’e giden süreci anlatmış ve bunu Şehsuvar Sami, arkadaşları ve aşık olduğu kadın üzerinden okuyucuya aktarmıştır.

Elveda Güzel Vatanım Özeti

Şehsuvar Sami 1906 yılında Osmanlı’da Selanik’te annesi ile birlikte yaşamaktadır. Edebiyata son derece meraklıdır ve özellikle yazmaya yoğun bir sevgi duymaktadır. Her zaman yazar olmaya heveslidir. Aynı zamanda Sevgilisi Ester’de onu bu konuda sürekli olarak desteklemektedir. Ester bir Yahudi’dir. Sami’nin onunla tanışmasına vesile olan kişi ise Ester’in dayısı olan Leon’dur. Ester ve Sami aralarındaki din farklılığından dolayı kavuşamayacaklarını her zaman biliyor olsalar da, bu durumu göz ardı etmişlerdir. Bir dönem Ester yaşanabilecek sorunların önüne geçmek için Paris’e yerleşmeyi istese de Sami bu durumu kabul etmemiştir. Leon, 1908 yılında onunla bir konuşma yaparak Sami’nin bağlı olduğu cemiyet hakkında ona bilgiler vermiştir.

Bu sıralarda Fransız İhtilalı gibi bir ihtilal isteniyordu. Özellikle meşrutiyetin ilanı istenenler arasında yer almaktaydı. Leon’da bu ideallerin benimsendiği İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin bir üyesiydi. Sami’ye de bu konudaki düşüncelerini anlatmış ve onunda onayını almıştı. Sami uzunca bir süre düşündükten sonra bu cemiyete katılmaya karar vermiştir. Yine 1908 yılında gizlice bu cemiyete katılmıştır. Ne sevgilisi Ester’e nede annesine bu durumdan hiçbir şekilde bahsetmemiştir. Ancak daha fazla yalan söyleyememiş ve elinde olmayan sebeplerden dolayı Ester ile ayrılmışlardır. 

Kısa Bilgiler
  • Roman ikinci Abdülhamit’in istibdat yönetiminden hoşnutsuzluk duyulması döneminde geçmektedir. Bu dönemde çeşitli yapılanmalar söz konusudur. Roman’da bu dönemde vatanı uğruna her şeyden vazgeçmeyi göze alan bir genç ve yaşadıkları konu edinilmektedir.
  • Kitap bazı okuyuculara akıcı gelse de, bazı okuyucular tarafından ağır ilerlediği gerekçesi ile eleştirilmektedir. Ancak yakın tarihin kargaşalarını gözlemlemek, o tarihte yaşanan olaylara yakından tanık olmak isteyenler için en iyi kaynaklardan bir tanesidir.
  • Roman dönemin olaylarını kapsamlı bir şekilde okuyucuya aktarmakta, Sami üzerinden birçok farklı detaya değinmektedir. 

Elveda Güzel Vatanım – Kitap Açıklaması

Devletin derinlikleri, toprağın derinliklerinden daha karanlıktır.

1926 yılının o hüzünlü sonbaharı. Osmanlı İmparatorluğu yıkılmış, genç cumhuriyet ayaklarının üzerinde durmaya çalışıyor. O büyük altüst oluşun içinde bir adam: Şehsuvar Sami… Bir zamanların İttihat ve Terakki fedaisi, şimdilerin yorgun komitacısı. Şehsuvar Sami’nin etrafında dönen amansız bir entrika. Bir yanda kaybettiği ama hiçbir zaman yüreğinden çıkartamadığı sevgilisi Ester, öte yanda yaşanılan tarihsel bozgun… Kaybedilen bir ülke, kaybedilen bir şehir, kaybedilen bir hayat. Ve aklında hep aynı soru: Devlet mi kutsaldır, yoksa insan mı?

“Ölüm, şehirlerimizi kaybetmekle başlar.” Kim söylemişti bu cümleyi hatırlamıyorum, ne yazık ki doğru… Doğru, lakin eksik. Ölüm, şehirlerimizi kaybetmekle başlar, vatanımızı kaybetmekle neticelenir.

Sahi nedir vatan? Bir toprak parçası mı, uçsuz bucaksız denizler, derin göller, yalçın dağlar, verimli ovalar, yemyeşil ormanlar, kalabalık şehirler, tenha köyler mi? Hayır, bütün bunların ötesinde bir anlam taşır vatan. Ne sadece toprak parçası, ne su havzaları, ne ağaç silsilesi… Annemizin şefkati, babamızın saçlarına düşen ak, ilk aşkımız, doğan çocuğumuz, dedelerimizin mezarlarıdır vatan…

Vatanı olmayan insanın hayatı da olmaz. Evet, bir vakitler zihnim, kalbim bu fikirlerle doluydu. Şimdi? Şimdi bilmiyorum…

(Tanıtım Bülteninden)

Bizi Takip Edin! @kitapdiyaricomtr

Bilgilendirme
“Sitemiz, kitaplara dair bilgiler sunarak hafızanızı yenilemenize ve yeni okuma deneyimlerine adım atmanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır.”

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

Sosyal Medya

779BeğenenlerBeğen
4,845TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
26TakipçilerTakip Et
127AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular