Esrar-ı Cinayat – Ahmet Mithat Efendi
Tür: | Roman, Polisiye |
Yazar: | Ahmet Mithat Efendi |
Yayınlanma Tarihi: | 2018 |
Yayınevi: | Bilge Kültür Sanat |
Karakterler
Komiser Osman Sabri: Cinayeti aydınlatmak üzere araştırmalar yapmaya başlayan komiser.
Necmi: Komiser Osman Sabri’nin Polis memuru olan çalışma arkadaşıdır.
Kalpazan Mustafa: Yazdığı mektuplarda kendini ihbar eden cinayet zanlısıdır. Yaşamış olduğu trajedik aşk onu bu cinayetlere yönlendirir.
Hediye Hanım: Avrupa’ya değerli eşya kaçakçılığı yapan kişidir.
Peri: Uğruna cinayetler işlenen kadındır.
Halil Suri: Kıymetli eşya kaçakçısıdır.
Konusu
Ahmet Mithat Efendi bir polisiye roman olmasına rağmen zaman zaman araya girerek çeşitli konularda değerlendirme ve tahliller yapmaktan kendini alamamıştır.
Balıkçılar, İstanbul Boğazı çıkışında bir genç kız ve iki erkeğin cesetlerini bulur. Bu olaydan bir ay sonra Beyoğlu’nda intihar gibi görünen bir cinayet daha işlenince araştırmak üzere belirlenen emniyet güçleri olayları çözmeye çalışır.
Esrar-ı Cinayat Özeti
İstanbul Boğazı yakınlarında Öreke Taş denilen yerde bir kadın ve iki gencin cesetleri bulunur. Komiser Osman Sabri ve polis memuru Necmi, amirlerinin talimatıyla cinayeti aydınlatmak için işe koyulur. Bu olaydan yaklaşık bir ay sonra Halil Suri isimli gencin de intihar ettiği haberi polise ulaşır. Uzun araştırmalar sonucunda bu intihar olayının aslında bir cinayet olduğu sonucuna varılır. Polis güçleri uzun araştırmalar yaparak bu cinayetlerin sorumlusunun kim veya kimler olabileceğini bulmaya çalışır. Yapılan araştırmalar sonucunda tüm şüpheler, kırklı yaşlarında çok güzel ve zengin bir kadın olan hediye üzerinde yoğunlaşır. Polis ekipleri, Hediye Hanım’ı gözaltına alarak sorguya çeker. Hediye Hanım sorgulamalara daha fazla dayanamaz ve katilin kim olduğunu bildiğini söyler. Hediye Hanım, bütün cinayetleri işleyen kişinin Sahte Mustafa isimli bir şahıs olduğunu anlatır. Polis güçleri Sahte Mustafa’ya odaklandıktan sonra Sahte Mustafa’nın yurtdışından Çevirmen Hakikat gazetesine gönderdiği mektuplardan ipuçları yakalamaya başlar. Cinayetlerin sırrı yavaş yavaş çözülmeye başlar. Kalpazan Mustafa, cinayetleri âşık olduğu kadın Peri yüzünden işler. Güvenlik güçleri olaylara ışık tutmaya başlayınca hayatını kaybeden gençler arasında gizli ilişkiler olduğu ortaya çıkar. Hediye Hanım, Halil Suri ve diğer katledilen gençlerle birlikte değerli eşyaları Avrupa’ya kaçırmaktadır. Kalpazan Mustafa önce Hediye Hanım’ı sevmiş, ondan beklediği yanıtı alamayınca Peri’ye âşık olmuştur.
Peri’nin arkadaşlarıyla mehtap izlemek için sahile gittiğini öğrenen kalpazan Mustafa, adamlarını gençleri öldürmeleri için göndermiş, ardından yaralı olarak kurtulan Halil Suri’yi evinde bayıltarak öldürmüştür. İntihar süsü vermek için tavana asarak Avrupa’ya kaçar. Olay, Avrupa’dan gönderdiği mektuplarla aydınlatılır. Kalpazan Mustafa, ilerleyen yıllarda ülkede af çıkacağını öğrenince tekrar İstanbul’a dönmek ister. Feribot, beklediği bir Avrupa şehrinde bir kazada ölür.
Romandaki tüm kötülüklerin başı olarak görülen Hediye Hanım eline geçen tüm imkânları kaybetmiş ve sonunda sokaklarda dilenerek hayatta kalmaya çalışmıştır.
Esrar-ı Cinayat – Kitap Açıklaması
Esrar-ı Cinayat önce gazetede tefrika edilmiş, ardından kitap olarak basılmıştır. Bir polisiye roman olmasına rağmen Ahmet Mithat Efendi zaman zaman araya girerek çeşitli konularda değerlendirme ve tahliller yapmaktan kendini alamamıştır.
Balıkçılar İstanbul Boğazı çıkışında bir genç kızla iki adamın cesedini bulur. Bu olaydan bir ay sonra Beyoğlu’nda intihar süsü verilen bir cinayet daha işlenir. Soruşturma memuru Osman Sabri bunun bir cinayet olduğunu ortaya çıkarır. Cinayetlerin nasıl ve niçin işlendiği Kalpazan Mustafa’nın gazeteye gönderdiği mektuplarla ortaya çıkar.
Türk edebiyatının ilk polisiye romanı olan Esrar-ı Cinayat ’ın sadeleştirilmiş şeklinin okurla buluşmasının yerinde olacağı düşüncesiyle Türk Klasikleri serisi içinde yayımladık. Umarız polisiye roman meraklıları esere gereken ilgiyi gösterir.
(Tanıtım Bülteninden)