Kaşağı

Kaşağı – Ömer Seyfettin

Tür:Hikayeler
Yazar:Ömer Seyfettin
Yayınlanma Tarihi:2016
Yayınevi:Timaş Çocuk
Karakterler

Ömer: Kendi kırdığı Kaşağıyı, babasının korkusundan ötürü kardeşinin üstüne atan Ömer, Hikâyenin sonunda kardeşinin ölümünden sonra bu yaşadığı iftiradan dolayı üzülür ve vicdana azabı çeker.

Hasan: Hikâyede Kuşpalazı hastalığına yakalanıp Ömer’in kardeşidir.

Baba: Otoriter bir babadır. Hasan ve Ömer’in babalarıdır. Çocukları tarafından hem çok sevilen hem de çocuklar tarafından korkulan bir karakterdir.

Anne: Hasan ve Ömer’in annesidir.

Dadaruh: Atlardan sorumlu yaşlı bir adamdır.

Pervin: Yalan söyleyemeyen, duygusal bir karakterdir. Evin hizmetçisidir.

Konusu

Kaşağı, Ömer Seyfettin tarafından yazılmış bir öyküdür. Ana fikri, okuyucuya (özellikle çocuklara) yalan söylemenin ve iftiranın zararlarını göstermek ve basit yalanların bile büyük sorunlara yol açabileceğini anlatmaktır. Eserde kısaca, kardeşine (Hasan) iftira atıp onun ölümünden sonra vicdan azabıyla yanıp tutuşan bir çocuğun (Ömer) dramı anlatılmaktadır.

Kaşağı Özeti

Yazar küçük bir çocukken ailesiyle birlikte büyük bir çiftlikte yaşıyorlar. Ömer çiftlikteki hayvanlar arasında en çok atları sever ve atları kaşımayı da sever. Ancak atlardan sorumlu hizmetkârları Dadaruh, Ömer’e izin vermez çünkü Ömer’in boyu atların midesini bile zor büyütür. Değerli bir kaşağı alır ve atların yanına gider. Kaşağı hiç kullanılmadığı için Ömer atlara dokunur dokunmaz atlar huysuzlaşır. Ömer dişlerini duvara sürterek dişlerini sıkmaya çalışır. Atlara gider ama kaşağı dişleri kırılmış ve daha beter olmuştur. Ömer sinirlenir ve değerli kaşağını alır, büyük bir taşla ezer ve çeşmenin yanına fırlatır.

Akşam babası çeşmenin yanından geçerken karısını görür ve ev halkını toplar, ondan bunu kimin yaptığını sorar. Suçu kimse üstlenmez ama Ömer’e gelince ağabeyi Hasan’ı suçlar. Hasan yapmadığını söylese de babası yalan söylediğini düşünür ve Hasan babasından hem yalan söylediği için hem de kaşağı için tokat yer. Hasan cezalandırılır ve babası diyene kadar bir odaya çıkmaz. Zavallı Hasan, üzüntüsünden o odada kuş felcine yakalanır. Ömer ise gün geçtikçe ağabeyi hastalığın pençesindeyken suçluluk çeken kardeşi Hasan’a veda etmek istemektedir. Pervin ise bugün yarındır diyerek erteler ve bir sabah uyandıklarında Hasan ölmüştür.

Kısa Bilgiler
  • Kaşağı’nın ilk basımı, yazarın ölümünden 6 sene sonra, 1926 yılında Ali Canip Yöntem tarafından hazırlanan bir derlemenin içinde yapılmıştır. Ancak öykünün popüler anlamda kitlelerle buluşması, 1938 yılında Ahmet Halit Yaşaroğlu Kitabevi’nin 9 cilt olarak yayınladığı Ömer Seyfeddin Öyküleri adlı derleme serisi ile olmuştur.

Kaşağı – Kitap Açıklaması

Ömer ve kardeşi Hasan, çocukluklarını büyük bir çiftlikte geçirmişlerdi. Küçük Ömer ve Hasan, en çok atlarla oynamayı, özellikle de onları tımar etmeyi seviyorlardı. Bunun için İstanbul’dan özel getirtilen KAŞAĞI’yı kullanıyorlardı. Ama bir gün Küçük Ömer, çocukluk heyecanıyla KAŞAĞI’yı kırar ve suçu kardeşi Hasan’a atar. Babası bu olaydan sonra Hasan’a çok kızar ve ona:

-Yalancı, der…

Hasan, bu olaydan sonra içine kapanır ve bir gün hastalanır. İşte o zaman Ömer için zor günler başlar.

Kitapta ayrıca ‘HÜRRİYET BAYRAKLARI, NÂDÂN, ÇAKMAK, KÜTÜK, ‘KIZILELMA’ NERESİ?” adlı öykülerde yer almaktadır.

Bizi Takip Edin! @kitapdiyaricomtr

KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

Bilgilendirme
“Sitemiz, kitaplara dair bilgiler sunarak hafızanızı yenilemenize ve yeni okuma deneyimlerine adım atmanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır.”

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone
Bildir
guest
3 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Kerem Ceylan
Kerem Ceylan
1 yıl önce

Kaşağı en sevdiğim hikayeler listesine girmeye hak kazandı.

ada
ada
1 ay önce

Çok güzel

Yunus atmaca
Yunus atmaca
1 ay önce

İlk firsata okucam

Sosyal Medya

779BeğenenlerBeğen
4,844TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
26TakipçilerTakip Et
127AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular