Hepsinden Acı – Halit Ziya Uşaklıgil
Tür: | Hikayeler |
Yazar: | Halid Ziya Uşaklıgil |
Yayınlanma Tarihi: | 1984 |
Yayınevi: | Özgür Yayınları |
Karakterler
Galip Ferruh: Yaşam dolu, genç, zengin bir genç adamdır.
Dilhoş Dadı: Sahibine bağlı gizemli biridir.
Katina: Şişman, sevimli bir kadındır.
Zehra: genç, güzel bir kızdır.
Bekir: Genç, gözü yükseklerde olmayan bir delikanlıdır.
Adnan: Geleceğe dair umutları olan bir şairdir.
Konusu
İnsanların başından geçen acılı ve dramatik olayları konu ediniyor.
Hepsinden Acı Özeti
Hepsinden Acı
Galip Ferruh heyecanlı, zeki, genç bir adamdır. Kötü bir hayat kadınına âşık olur ve onunla yaşamaya başlar. Hayat Ferruh’un umduğu gibi gitmez. Hikâye Ferruh’un kadını öldürmesiyle sona erer.
Dilhoş Dadı
Yazar küçük bir çocukken Dilhoş adında siyah bir dadısı vardı. Dilhoş dadı, anne ve babasının her türlü olumsuzluğuna ve cezalarına karşı onu korur. Dilhoş dadı ile yazar arasında mükemmel bir aşk bağı vardır. Ancak bir gün dadı hastalanır ve evi terk etmek zorunda kalır.
Mayıs Pazarı
Katina, İstanbul’da yaşayan zengin bir Rum kadındır. Kocasının ölümü hayatında fazla bir değişikliğe neden olmaz. Mutlu bir şekilde yaşamaya devam edecek.
Acı Sadaka
Zehra çok güzel ve genç bir kızdır. Babası öldü, annesi ve amcası ile yaşıyor. Bekir adında bir gence aşık olur ve onunla evlenir. Bekir askere gider. Bu sırada Zehra çiçek hastalığına yakalanır ve kör olur. Annesinin ölümü de kaderin Zehra’yı vurduğu bir başka akıbettir. Bu bir darbedir. Amcası Zehra’yı dilenci olarak çalışmaya zorlar. Bekir askerden döndüğünde eski Zehra’yı bulamayacaktır.
Üç Mektup
Bastırılan hükümetin gizli polis baskıları, genç bir adamın ruhunda içsel yıkıma neden olur. Olaylar onu deliliğe hatta ölüme götürür.
Tatlı Rüya
Adnana bir şairdir ve son kitabından gelir beklemektedir. Bu sayede arkadaşlarına verdiği sözü yerine getirecek ve almak istediği hediyeyi eşine alabilecektir. Ancak satışlar umduğu gibi gitmez ve çok az kitap satar.
Hepsi Acı – Kitap Açıklaması
Sanat eserinin oluşumunda çevre ve gözlemin kurgudan önce geldiğini kimse yadsıyamaz. Halid Ziya Uşaklıgil’in birçok eserinde olduğu gibi, iki kitaptan oluşan bu eserinde de, kendi çocukluk, gençlik ve olgunluk döneminden izlerin rahatlıkla görülebildiği hikâyeleri okurken bir yandan sanatçının “doluluk”unu oluşturan bu tür dikkatlerini yakalama fırsatı bulacak, bir yandan da sanatçının olgunluk döneminin üslubuyla bu etkilerin nasıl sanat eserine dönüştüğünü görme fırsatını bulacaksınız.