Ana SayfaÇocukÇaylak ile Filozof

Çaylak ile Filozof

Çaylak ile Filozof – Özkan Öze

Tür:Çocuk
Yazar:Özkan Öze
Yayınlanma Tarihi:2018
Yayınevi:Uğurböceği
Karakterler

Çaylak: Filozofla tanışmadan önce herkesin Aylak olarak bildiği bir işe yaramaz çaylaktır.

Filozof: Çaylak yani aylak adama doğru yolu göstermeye çalışan ve bununla ilgili hikâyeler anlatarak kendisini bulmasını sağlayan kişidir.  

Konusu

Filozof ve Çaylak arasında geçen doğruyu bulma, kendini bulma çabaları örneklerle anlatılarak konu edilmiştir.  

Çaylak İle Filozof Özeti

Çaylak filozofla tanışmadan önce herkes tarafından Gezgin olarak biliniyordu. Adı gibi o da işe yaramaz bir serseriydi. Üstelik kendisine boşuna diyenleri yalancı yapmamak için elinden geleni yapıyordu. Peki boş durmak için ne gerekiyordu? Aslında çok zor bir şey değildi, yapılması gereken tek şey yapılması gerekeni yapmamaktı.

Çaylak, aslında çaylak olduğunu düşünmüyordu. “Boş olmadığını düşünüyorsan, ne düşünüyorsun?” diye sordu filozof. Bunu düşünmemişti. Kimse ne olduğunu düşünmez. Çünkü herkes ne olduğunu biliyordu. İnsanlar bildiklerini düşünmezler. Filozof artık kimsenin Çaylak’a serseri demesini istemiyordu. Onun kim olduğunu bilmesini ve ona uygun yeri bulmasını istiyordu. Bu nedenle Aylak’a birçok hikâye anlattı. Artık aylak değildi, çaylaktı.

Sana Prokrustes’in Karyolası’nı anlatayım der Filozof;

Procrustes, Antik Yunan Masallarında bolca bulunan mitolojik canavarlardan bir canavar, psikopat ve bir katildir. Atina yolunda bir baba evi işletir. Onları evine davet eder, besler, içirir, uyumalarına izin verir. Sonra konuğu paslı karyolasına yatırır. Bu yatak Procrustes’in boyuna göre. Konuk kısaysa, canavar onu kollarından çeker ve yatağın yüksekliğine getirir. Misafir uzunsa, yatağın sarkan kısımlarını keser ve adamı kısaltır. Bazen kestiği parçaları uzun olanlardan alıp uzatamadığı kısalara diker.

Procrustes’in yatağı, insanları istedikleri şekle sokmaya çalışanların metamorfozudur. Yani aynı bakış açısını insanlara veya toplumlara, hatta bütün bir kuşağa empoze etmek, aynı düşünce tarzını dayatmak, daha doğrusu düşünmemek, farklı fikirleri öğretmek, herkesi birbirine benzetmek gerekir. Öteki, onlar gibi düşünmek, onlar gibi inanmak ve hatta eski çağlardan günümüze onlar gibi giyinmek. Şimdiye kadar gelen simgedir.

Hikâyesini bitirerek, bana bak Çaylak dedi Filozof, eğer bu yıldızların altında değerini bilmiyorsan ve olman gereken yeri bulamıyorsan, kimsenin seni boynundan tutup Procrustes’e sürüklemesine gerek yok paslı karyolada. Çünkü o yatakta zaten kendi başına yatabilirsin. Biri sana ne halt ettiğini sorarsa, neden onları şaşırtıyorsun? Herkes bunu yapıyor çünkü siz bunun moda olduğunu söylüyorsunuz.

Filozof, Çaylak’ın kim olduğunu öğrenmek için örneklere günlerce devam etti. Toplumdaki yerini belirlemede sorgulayan, temelli bir birey olmanın ve bundan asla bıkmamanın önemine dair hikâyeler anlattı. Ama kimdi bu filozof? Çaylak’a ne oldu? Kitabı okurken derin düşüncelere dalıp kendinizi ve hayatınızı sorgulamamak elde değildir.

Çaylak ile Filozof-Ben Bir Neyim? – Kitap Açıklaması

“Özel biri olmak istiyorsan, kendin olmalısın Çaylak. Bu yıldızların altında senden bir tane daha yok!”

İlk gençlik yıllarının başında, hayatı hiç beklemediği bir trajedi ile değişen Çaylak için Filozof, sakin bir limana sığınmak gibiydi. Ama bunu fark etmesi kolay olmadı…

Onun en büyük sorunu, bu yıldızların altında kendisine ait yeri henüz bulamamış olmasıydı. Dahası böyle bir yer olup olmadığından bile emin değildi henüz… Oysa hepimiz gibi hayatın anlamını keşfedip, içini yaşamaya değer bir şeylerle doldurabilmesi buna bağlıydı.

Çaylak ile Filozof, zaman zaman eğlenceli, –itiraf etmek gerekirse– zaman zaman da sinir bozucu bir fikir yolculuğudur. Oldukça cesur konuların ortalıkta fink attığı, aklınızın ve kalbinizin derinliklerinde gizlenmiş duyguların, adına harfler dediğimiz şu eğri büğrü işaretlerle sayfalara cömertçe döküldüğü maceralı bir yolculuk bu…

Bu kitap sizi işte böyle yolculuğa davet ediyor. Gelin ve Çaylak ile Filozof ’a katılın. Birlikte uzun bir seyahate çıkın! Tarihin, felsefenin, hikmetin, bilginin, aklın ve kalbin vadilerinden, vahyin aydınlattığı yollardan geçen bir seyahate…

(Tanıtım Bülteninden)

Gönderen: Merve Şen

Bizi Takip Edin! @kitapdiyaricomtr

Misafir Yazıları
Misafir Yazıları
Bir kitabın ne kadar okuyucusu varsa o kadar değişik çeşidi var demektir.

Bilgilendirme
“Sitemiz, kitaplara dair bilgiler sunarak hafızanızı yenilemenize ve yeni okuma deneyimlerine adım atmanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır.”

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone
Bildir
guest
5 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Merve
Merve
2 yıl önce

Ellerime sağlık 🤣

Asude
Asude
2 yıl önce

Özet dediğin şeyin kısa olması gerekir, halbuki burada özet olarak verdiğiniz şey olabildiğince uzun.

Özgür
Özgür
Cevaplamak için  Asude
2 yıl önce

neden özetin uzun yada kısa olması sorun oluştursun ki? amaç burda özet okumak mı kitap hakkında bilgi almak mı ?

Eymen
Eymen
Cevaplamak için  Asude
1 yıl önce

özet dediğin şey illaki kısa olmak zorunda değil.

amine
amine
1 yıl önce

okicam

Son düzenleme 1 yıl önce tarafından amine

Sosyal Medya

779BeğenenlerBeğen
4,845TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
26TakipçilerTakip Et
127AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular