Doğum: | 1952, İstanbul |
Ölüm: | |
Meslek: | Yazar |
Orhan Pamuk Kimdir?
Nobel ödüllü Orhan Pamuk, 1952 yılında İstanbul’da doğdu. Amerikan Lisesi olan Robert Kolej’den mezun oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 3 yıl Mimarlık okudu. Üç yıl sonra üniversiteden ayrıldı. İstanbul Üniversitesi’nde Gazetecilik okudu. Okulu bitirdikten sonra gazeteci olarak çalışmadı. Kendini roman yazmaya adadı.
Orhan Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan ilk ve tek Türk yazardır. Romanlarını büyük bir özenle yazarak bunlar için çok okuyup araştırmalar yapmıştır. Roman yazmaya büyük önem verdiği için adı romanla eş anlamlıdır. Romanlarında sık sık iç konuşmalara yer verir. Tarih, felsefe, gazete ve şiir gibi çeşitli metinlerden alıntılar yaparak, zaman kavramı geçmişe ya da geleceğe gidilerek şekillenir. Eserlerinde sık sık Türk kültürüne, inançlarına ve antik motiflere yer vermiştir. Bunu yapmasının temel nedeni olarak batılı bir taklitçi olmak istememesinden gelmektedir. Sığ ve basit cümleler kurmayı sevmediği için çok uzun cümleler kullanmıştır. Yazar genellikle dağınık bir dil kullanmıştır. Ancak kurgulamadaki başarısı oldukça yüksektir.
Postmodernizm hareketinden etkilenmiş ve eserlerini bu bağlamda yazmıştır. İlk bakışta belirsiz görünen olay örgüsü daha sonra kendini göstermektedir. Etkilediği hareketin yanı sıra anlatım teknikleri ile de dikkat çeker. Romanlarında entelijansiyayı anlattır. Anlaması zor romanlar yazmak onun en büyük özelliklerinden biridir. Doğu-Batı meselesini ele alan yazar, olaylara felsefi ve kültürel bir bakış açısıyla bakmıştır.
Kısa Bilgiler
- 2007 Mayıs’ında yapılan 60. Cannes Film Festivali’nde jüri üyeliği yapmıştır
- Birçok edebiyat ödülünün yanı sıra 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü kazanarak bu ödülü alan en genç kişilerden biri olmuştur.
- Kitapları atmış üç dile çevrildi, yüzü aşkın ülkede yayımlandı ve 13 milyon baskı yapmıştır.
- 2006 yılında TIME dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisinden biri seçilen Pamuk, Nobel ödülünü alan ilk Türk vatandaşıdır.
Orhan Pamuk Eserleri
Roman
- Kırmızı Saçlı Kadın
- Kafamda Bir Tuhaflık
- Kara Kitap
- Cevdet Bey ve Oğulları
- Sessiz Ev
- Beyaz Kale
- Benim Adım Kırmızı
- Yeni Hayat
- Kar
- Babamın Bavulu
- Masumiyet Müzesi
- Şeylerin Masumiyeti
- Saf ve Düşünceli
Seçmeler
- Öteki Renkler
- Ben Bir Ağacım
- Hatıraların Masumiyeti
- Manzaradan Parçalar
Önsöz ve Fotoğraflar
- Balkon
- Turuncu
Anı
- Resimli İstanbul – Hatıralar ve Şehir
- İstanbul: Hatıralar ve Şehir
Seneryo
- Gizli Yüz
Orhan Pamuk’un Sözleri ve Alıntılarına Bakmanızı Öneririz.
Sayfamızda Orhan Pamuk’un sözleri ve alıntıları yer alır.