Namık Kemal

Doğum:1840, Tekirdağ
Ölüm:1888, Sakız – Yunanistan
Meslek:Yazar

Namık Kemal Kimdir?

Namık Kemal Türk milliyetçiliğine ilham veren Genç Osmanlı hareketinin bir üyesi olan yazar, gazeteci, devlet adamı ve şairdir.

Vatanseverlik, özgürlük ve millet kavramlarına bağlı bir Tanzimat aydınıdır. Bu kavramları Türk fikir hayatına ve edebiyatına kazandıran kişi olarak kabul edilir. Heyecanlı, kavgacı kişiliği, akıcı ve parlak üslubuyla devrinin diğer yazarlarından daha fazla tanınırdı. “Vatan Şairi” ve “Özgürlük Şairi” olarak tanınan Namık Kemal, şiirin yanı sıra eleştiri, biyografi, tiyatro, roman, tarih ve makale türlerinde eserler vermiştir. Özellikle Türk edebiyatının ilk edebi romanı olan İntibah ve batılı anlamda Türk edebiyatının ilk teatral eseri olan Vatan veya Silistre adlı eserleriyle tanınır. Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü eserleri ve fikirleriyle etkilemiştir.

Babası Yenişehirli Mustafa Asım Bey, annesi bir Arnavut olan Fatma Zehra Hanım’dır. Tekirdağ’daki evlerinin çevresinde bulunan tekkenin şeyhi Tokatlı Hafız Ali Rıza Efendi, kendisine “Mehmet Kemal” adını vermiştir. Çocukluğunu annesinin babası Abdülatif Paşa ile geçirir. Abdülatif Paşa, Tekirdağ (Tekfurdağ) sancağının vali yardımcısıydı; Afyonkarahisar sancağına atanınca ailesi Afyon’a taşınır. Annesi Fatma Zehra Hanım’ı 1848’de Afyon’da kaybeder. Mehmet Kemal, dedesiyle birlikte yaşamını sürdürmeye devam eder.

Abdülatif Paşa’nın farklı şehirlerdeki görevleri nedeniyle düzenli bir eğitime devam edemez. Özel dersler alır ve kendini yetiştirmeye çalışır. Arapça ve Farsça öğrenir. Dedesi, Afyon’da vali yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra ailesiyle birlikte İstanbul’a gelmiştir. Orada 3 ay Bayezid Ortaokulu’na, ardından 9 ay Valide Okulu’na devam etme fırsatı bulmuştur.

Ölümü

Sakız Adası’nın kuru havası nedeniyle hastalanan Namık Kemal, 2 Aralık 1888’de 47 yaşında ölür. Adadaki bir caminin mezarlığına defnedilir Arkadaşı Ebüziyya Tevfik, şairin Bolayır’a gömülmek istediğini dile getirir. Abdülhamit’e gönderdiğinde naaşı Gelibolu’ya nakledilmiştir. Bolayır’da Orhan Gazi oğlu Şehzade Gazi Süleyman Paşa’nın türbesinin yanına defnedilir. Birkaç yıl sonra Sultan Abdülhamit bir türbe yaptırır. Tevfik Fikret türbenin planını çizer. 1912 Mürefte-Şarköy depreminde sütunları hasar gördüğü için hala mermer kaplı bir türbe içindedir.

Namık Kemal Eserleri

Romanlar
Oyunlar
Tarih Konulu Eserler
  • Bârika-i Zafer
  • Devr-i İstîlâ
  • Evrâk-ı Perîşan Serisi
  • Silistre Muhâsarası
  • Kanije Muhâsarası
  • Osmanlı Tarihi Medhali
Makale türünde eserler
  • Lisan-ı Osmanî’nin Edebiyatımız Hakkında Bazı Mülâhazatı Şamildir

Namık Kemal’in Sözleri ve Alıntılarına Bakmanızı Öneririz.

Sayfamızda Namık Kemal’in sözleri ve alıntıları yer alır.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
En eski
En yeni En çok oy alan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

779BeğenenlerBeğen
4,957TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
56AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular