Knut Hamsun

Doğum:1859 Gudbrandsdal – Norveç
Ölüm:1952, Grimstad Nørholm – Norveç
Meslek:Yazar, Oyun Yazarı ve Şair

Knut Hamsun Kimdir?

Babası tersi ve kalabalık bir aileye sahip Knut, Babası doğduğu topraklardan daha kuzeye gidip Hamaröy kasabasına yerleşerek 6 kardeş, baba, anne ve kaynanası ile yaşamıştır. Babası terzilik ile çok çalışmasına rağmen ev sahibine borçlanıyordu. Küçük yaşlarda dayısının isteği üzerine bir rahip tarafından eğitime alınır. 14 yaşında doğduğu topraklara giderek orda tüccarlık yaparak tezgahtarlık yapmaya başlar. Daha sonraları bir tezgahtarın yanında kalfalık yapmaya başlar ki bu esnada o tezgehtarın kızına da aşık olmuştur. Fakat tüccarın iflası üzerine oradan ayrılır ve   yıl gibi bir zaman geçmesinin ardından ilk romanını yazar. Ve romanını gezginlik yıllarında tanımış olduğu bir kitapçı tarafından basılmıştır. (Esrarengiz Adam) İşsizlik sıkıntıları devam ediyor, meslekler edinmek üzere işlere girip çıkıyordu. Bir yıl sonra daha büyük, epik bir eser kaleme aldı. Henrik Ibsen’i okumuştu, onun etkisi altında bulunuyordu. “Bir Karşılaşma” adındaki bu kitabını da, Bodö’de bir kitapçı yayımladı. Daha sonra bir aşk hikâyesi daha yazdı.

Kitaplarını okuyan ailesi artık bir iş bulmanın zamanı geldi diyerek onu bir bucak müdürünün yanına yardımcı olarak verdi. Bu bucak müdürünün pek çok kitabı vardı. Björnson’un toplu eserlerini okumasına izin verilmişti. Knut bu heyecanla kitaplara sarıldı ve gözlerini bozana kadar okumuştur. Kitapların etkisiyle Knut bir kitap daha yazmaya başlar fakat yayımcılar bu romanı basmaya yanaşmazlar. Bu kitapları basabilmesi için ciddi paraya ihtiyacı olan Knut Erasmus Zahl adında bir tüccarla tanışır, Knut ona yazar olmak istediğini ve yazdığı kitaplar hakkında bilgiler vererek etkilemişti. Tüccar kâğıtlara değil yüzüne baktı Knut’un. Genç Hamsund tüccardan çıkarken cebine bin kron indirmişti bile.

Ardından Frida adında bir köy hikâyesi ve şiirler yazmaya başlayan Knut, Adını Knut Pederson diye değiştirdi. Hikâyesini tamamlayınca bir vapur bileti alarak Kopenhag’a gitti. Bir kitapçıya, sonra da Norveçli bir şaire eserlerini kabul ettirme çabaları boşa çıkınca Oslo’ya döndü. Sonra göçebe olarak uzun bir yolculuğa çıktı.

Parası tükenmek üzere olan Knut tekrardan aynı tüccarın yolunu tutarak yardım istedi. Ve tüccar geri çevirmeyerek yardım etmiştir, ancak bu parayla oda kiralamış ve yazdığı yazıların bir çoğunu yakmıştır. Parası tekrardan tükenmeye başlayan Knut aç kaldığı dönemlerde yazmış olduğu Açlık kitabı şöhretindeki yükselişinin başlangıcıdır diyebiliriz

Yirmi bir yaşındaydı ama çalışmaktan ziyade yazmak istiyordu. Noelde bir arkadaşı onu çiftliğine davet etti. Arkadaşının annesi Knut’u çok sevdi ve ona bir rahip olmasını öğütledi. Ama Knut’un Amerika’ya gitmek istediğini öğrenince bu aile, Knut’a yol parası dört yüz kron ödünç verdi. O da, hemen İngilizce öğrenmeye koyuldu. Ünlü yazar Björnson’a gidip ondan bir tavsiye mektubu aldı. 1882’de Knut Amerika’ya gitmişti.

Amerika’da Björson’un mektubu bir işe yaramamıştı. Burada kimse onu tanımıyordu. Henry Johnson adında bir öğretmenle ahbap olup ondan İngilizce dersleri aldı. Onun kütüphanesini taradı. Özellikle Mark Twain onu etkilemişti. Önceler Norveççe daha sonra da, İngilizce konferanslar hazırladı. Geceli gündüzlü çalışmalardan sonra Minesota’ya geçti ve orada muhasebe işine başladı.

Knut Hamsun’nun Türkçeye Çevrilen Eserleri

  • Açlık
  • Victoria
  • Pan
  • Göçebe
  • Rosa
  • Gizemler
  • Hilalin Altında
  • Sefelfoss Kenti
  • Toprağın Bereketi
  • Sonbahar Yıldızları Altında
  • Dünya Nimeti
  • Otların Bürüdüğü Patikalarda
  • İstanbul’da iki İskandinav Seyyah

Knut Hamsun’un Sözleri ve Alıntılarına Bakmanızı Öneririz.

Sayfamızda Knut Hamsun’un sözleri ve alıntıları yer alır.

Bizi Takip Edin! @kitapdiyaricomtr

KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

Bilgilendirme
“Sitemiz, kitaplara dair bilgiler sunarak hafızanızı yenilemenize ve yeni okuma deneyimlerine adım atmanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır.”

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

Sosyal Medya

779BeğenenlerBeğen
4,845TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
26TakipçilerTakip Et
127AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular