Ana SayfaBiyografilerHüseyin Rahmi Gürpınar

Hüseyin Rahmi Gürpınar

Doğum:1864, İstanbul
Ölüm:1944, İstanbul
Meslek:Yazar

Hüseyin Rahmi Gürpınar Kimdir?

17 Ağustos 1864’te İstanbul’da doğdu. Padişahın yaveri Mehmet Sait Paşa’nın oğlu Hüseyin Rahmi, üç yaşındayken annesinin ölümü üzerine Girit’teki babasının yanına gönderildi. İlkokula başladı, ancak babasının evlenmesi üzerine altı yaşında İstanbul’a geri gönderildi ve büyükannesinin yanında yaşamaya başladı ve eğitimine orada devam etti. Yakubağa Mektebi, Mahmudiye Rüştiyesi ve lisede okuyan Hüseyin Rahmi, tarihçi Abdurrahman Şeref Bey’in himayesinde Mülkiye Mektebi’ne girdi. Okulun ikinci yılındayken ağır bir hastalığa yakalanan Hüseyin Rahmi, eğitimini orada bıraktı. Kısa bir süre Adalet Bakanlığı Ceza Dairesi’nde kâtip ve Ticaret Mahkemesi’nde Şikâyetçi olarak çalışan Hüseyin Rahmi, geçimini kalemiyle sağlamaya çalıştı.

1887 yılında Tercüman-ı Perakende gazetesinde yazmaya başlayan Hüseyin Rahmi, daha sonra İkdam ve Sabah gazetelerinde çevirmenlik ve yazarlık yaptı. II. Meşrutiyet döneminde 37 sayı çıkan Bozboğaz ve Güllâbi adlı bir gazete çıkardı. İbrahim Hilmi Bey ile birlikte çıkardığı Millet gazetesi uzun sürmedi. 1925-1927 yılları arasında yayınlanan Türk Kadın Yolu dergisinin yazarları arasında yer aldı. Sonraki yazılarını İkdam, Söz, Zaman, Vakit, Son Posta, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinde yayımladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 5. ve 6. Dönem Kütahya Milletvekili olan Hüseyin Rahmi, 8 Mart 1944’te ömrünün son otuz bir yılını geçirdiği Heybeliada’daki yalısında vefat etti ve defnedildi. Abbas Paşa Mezarlığı’ndadır.

Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbulluların sosyal ve geleneksel yaşamlarını, aile içi çatışmalarını, hurafelerini, yaşadığı çağın Türk toplumunun krizlerini mizahi bir dehayla anlatır. Servet-i Fünûnistler çağında olmasına rağmen sanata farklı bir bakış açısını sürdürmektedir. Romanlarındaki kahramanların çoğu 19. yüzyılın sonundaki İstanbul’un canlı, renkli insanları ve yaşam sahneleridir. Eserlerinde Anadolu yoktur. Mizah, komik olmanın yanı sıra gülünç yönlerimizi yansıtmak ve hicvetmek için gerekli bir araçtır. Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri ustaca, seviyelerine uygun konuşturur, olayları mizahi ve acıklı yönleriyle anlatır. Güçlü bir gözlem gücüne sahiptir. Realist, natüralist bir bakış açısıyla “toplum için sanat” yapar. 1976 yılında Ertem Eğilmez tarafından çekilen Süt Kardeşler filminin konusu Hüseyin Rahmi’nin Gulyabani adlı romanından uyarlanmıştır. Bağımsız sanatçılardan biri olarak da anılır.

Hüseyin Rahmi Gürpınar Eserleri

Hikaye, oyun ve roman türündeki eserlerinin sayısı 54’tür.

Eserlerinden bazıları:

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Sözleri ve Alıntılarına Bakmanızı Öneririz.

Sayfamızda Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın sözleri ve alıntıları yer alır.

KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
En eski
En yeni En çok oy alan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

774BeğenenlerBeğen
4,854TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
62AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular