Doğum: | 1866, Kingisepp – Rusya |
Ölüm: | 1925, Paris – Fransa |
Meslek: | Gazeteci ve yazar |
Grigori Petrov Kimdir?
1869 yılında St. Petersburg, Yamburg’da doğdu. Babası bir meyhane garsonuydu. 1886’da din okulundan ve 1891’de Petersburg İlahiyat Akademisi’nden mezun oldu ve din adamı olarak atandı. Kilisedeki görevlerinin yanı sıra Petersburg’da Mihaylov Harp Okulu, Aleksandrov Lisesi, Teknik Okul ve farklı liselerde dersler verdi. Hatip, gazeteci ve öğretmen kimliği yaygınlaşınca şehzadeleri eğitmek üzere Çarlık ailesi tarafından saraya davet edildi. Ancak fikirleri Kilise yöneticilerini rahatsız etmeye başlayınca, 1903 yılında öğretmenlik yaptığı okullardan alındı ve kilisesinden kovuldu; Saraydaki işini de bırakmak zorunda kaldı. 1907’de “zararlı gazetecilik faaliyetleri nedeniyle” Petersburg yakınlarındaki bir manastıra sürgün edilen yazar, adaylığı olmamasına rağmen manastırda bulunduğu sırada Rusya’nın ikinci Duma’sına milletvekili seçildi.
1908’de Kilise yönetimine yazdığı mektuptaki eleştirileri nedeniyle Kilise’den aforoz edildi. Aleyhinde açılan dava sonucunda din hizmeti mesleğinden ihraç edilmiş, Petersburg ve Moskova’da 7 yıl yaşaması, 20 yıl devlet işlerinde çalışması yasaklanmıştır.
Papaz olduktan sonra ünü artan yazar, 1908’den beri Kırım’da ikamet ediyor. Rusya’yı ve yurt dışını gezdi, birçok konferans verdi. Yurtdışında gezdiği yerler arasında en çok Finlandiya’dan etkilenmiştir. Makaleleri günlük olarak “Russkoye slovo” gazetesinde yayınlandı. Kitapları Balkanlar ve Avrupa ülkelerinde tercüme edilip yayımlanarak yurtdışında tanınır hale geldi.
Ekim Devrimi’nden sonra Petrov, Bolşevikleri rahatsız eden görüşleri nedeniyle çeşitli baskılarla karşı karşıya kaldı; Akrabalarını ve oğlunu devrimin kargaşasında kaybetmişti. 1920’de Kırım’dan yola çıkan ve yurttan kaçan Denikin Ordusu mensuplarını yalınayak ve pijamalı olarak taşıyan son gemiye binerek hayatını kurtarmayı başardı. İstanbul’u geçtikten sonra kısa bir süre Gelibolu’da kaldıktan sonra bir grup Rus göçmenle Yugoslavya Krallığı’na yerleşti. Sanatçı, Yugoslavya Krallığı’ndaki yöneticiler tarafından büyük ilgi gördü ve Belgrad Üniversitesi’ne profesör olarak atandı. Son yıllarında üniversitedeki derslerinin yanı sıra tüm ülkeyi gezdi ve dersler verdi; Bir hatip ve gazeteci-yazar olarak büyük bir ün kazandı.
1925 yılında sağlığı bozulan Petrov, mide kanseri nedeniyle devlet imkânlarıyla ameliyat için Paris’e gönderildi; Ancak iyileşemedi ve 18 Haziran 1925’te öldü. Yakılan cesedinin külleri, karısı ve kızının yaşadığı Novi Sad kasabasına gömüldü. Mezarı daha sonra kızı tarafından Münih’teki Ostfriedhof Mezarlığı’na nakledildi.
Ölümü
1925 yılında sağlık durumu kötüleşmeye başladı. Mide kanseri nedeni ile devletin imkanları ile Paris’e ameliyat olması için gönderildi. Ancak burada iyileşemedi ve 18 haziran 1925 tarihinde hayatını kaybetti. Ölümünün ardından bedeni yakıldı. Külleri eşinin ve kızının yaşamakta olduğu Novi Sad kasabasına defnedildi. Mezarı ise daha sonraları bizzat kendi kızı tarafından Münih şehrinin Ostriedhof mezarlığına nakledildi.
Grigory Petrov Eserleri
Grigory Petrov’un Sözleri ve Alıntılarına Bakmanızı Öneririz.
Sayfamızda Grigory Petrov’un sözleri ve alıntıları yer alır.