Döner Ayna – Halide Edib Adıvar
Tür: | Roman |
Yazar: | Halide Edib Adıvar |
Yayınlanma Tarihi: | 2015 |
Yayınevi: | Can Yayınları |
Karakterler
Hanife: Romanın kadın karakteridir. Zorluklar yaşayıp babasına yıllar sonra kavuşan bir insandır. Ama yine de bir adamın yaptıkları yüzünden ölümden korkuyor.
Mürsel: Romanın kötü karakteridir. Hanife’ye büyük zararlar verir.
Macid: Hanife’nin abisidir. Hanife’nin yanında durup ona zarar verenlerden kurtarır.
Konusu
Döner Ayna, çiftlik sahibinin küçük kızının ölü bulunmasının ardından tüm çiftliğin birbirine karışmasını konu alıyor.
Döner Ayna Özeti
Hanife adında küçük bir kız katır kervanıyla babasının yanına gelir. Hanife babasını hiç görmemiştir. Çok meraklıdır. Yolda bir kulübede durdular. Burada katırcının çırağı Mürsel, Hanife’ye tecavüz etmeye çalışır. Ama patronu Kamil onu hemen yakalar ve dövmeye başlar. Yumruklar, tekmeler, tokatlar. Bu sırada Hanife, Mürsel’i çimdikler, ısırır ve tokatlar. Bunlar Mürsel’in hafızasına kazınmıştır. Sonra Samananbarı’na gelirler. Kamiller onu eve bırakır. Orada üvey annesiyle tanışır. Babasının önüne getirir. Babası Hacı Murat, kızına hafifçe gülümser. Karısına Hanife’yi güzelce yıkayıp giydirmesini söyler. Kız kardeşi Hasan ile tanışır. Onu çok sever ve ardından üvey kardeşi Huriye ile tanışır. Huriye, Hanife’yi hiç sevmez. Daha sonra Hacı Murat’ın en büyük oğulları Macit, Hasan ve Huriye şehre gider. Orada bir film izlerler. Hanife filmden çok korkar. Yıllar geçip gider. Hanife genç bir kız olur. Buradaki tecrübesi ona güven verir. Ancak Mürsel’de buraya gelerek Hacı Murat ile çalışmaya başlar.
Mürsel onların arasına girer ve Hanife’nin on yıl önce kendisine yaptıklarının intikamını almak için planlar yapar. Karısı ile yaptığı plan işe yarar. Düğününde Hanife’yi kaçırır. Çok uzun bir süre o ve arkadaşı Hanife dağlarda yürürler. Bir olay sonucunda arkadaşını Hanife’nin gözleri önünde uçuruma atar. Sonra bir kasabaya gelirler. Orada bir anne ve oğlunun evinde dinlendiler. Buradan anne ve oğullarının yardımıyla İstanbul’a gelirler. İstanbul’da tenha bir daireye yerleşip bir süre burada kalırlar. Bu sırada polis olay yerine baskın yapar. Kızı bulurlar, ancak polis, kızın işkence ve zorbalığı sonucu eli boş döner. Daha sonra oradan kaçarlar ama Hanife’nin ağabeyi onları bırakmaz. Onları arar ve bulur. Mürsel ve arkadaşları eroin kaçakçılığı yapmaktadır. Macit tüm bunlara bir son verir. Hanife’yi o kaçakçılardan kurtarır. Hanife kurtulur ve Bilal adında bir adamla evlenir.
Döner Ayna – Kitap Açıklaması
“Kader insanın kafasına hep vura vura mı iniyor? İndiği zaman bazen öyle bir eziyor ki, insan zavallı bir solucana dönüyor; fakat bazen de galiba ayaklarını yerden kaldırıyor, meleklerin erişemeyeceği bir saadete yükseltiyor. Acaba bundan sonra, Hanife’nin döner aynasına aksedecek hayat sahnesi, mavi göklerde mi yoksa kara kızıl cemiyetin göbeğinde mi geçecek?”
Halide Edib, Meşrutiyet dönemi romanlarında konak ailesine yerleştirdiği kadın kahramanları üst sınıftan seçmiştir. Bu son dönem romanlarında ise, II. Dünya Savaşı döneminde türedi zenginlerin konaklarında ya da Cumhuriyet devrinde eğitimli seçkin orta sınıf ailelerin lüks dairelerinde çalışan çoğu Anadolu kökenli hizmetçi ya da evlatlıkları odağa almış olduğunu görüyoruz. Böylece, onlar aracılığıyla farklı yaşam izleklerinden, coğrafi ve toplumsal hareketlilikten söz edebilmiştir.
-Ayşe Durakbaşa-
Kaleme aldığı her metinle yeniden tartışılan Halide Edib’in bütün eserleri, gözden geçirilmiş baskılarıyla Can Yayınları’nda.
(Tanıtım Bülteninden)