Ana SayfaÇocukBaşını Vermeyen Şehit

Başını Vermeyen Şehit

Başını Vermeyen Şehit – Ömer Seyfettin

Tür:Çocuk, Hikayeler
Yazar:Ömer Seyfettin
Yayınlanma Tarihi:2005
Yayınevi:Baloncuk
Karakterler

Kuru Kadı: Öykünün başkahramanıdır. İncecik boyunlu, çıkık alınlı, iri kafalı, esmer zayıf yüzlü, gayet titiz, gayet sert ve sinirli bir karakterdir.

Deli Mehmet ve Deli Hüsrev: Öykünün diğer önemli diğer karakteridir. Deli Mehmet ala bıyık, geniş beyaz çehreli, gök gözlüdür. Öyküde bu iki kişi şöyle betimlenir: Bunların ikisine de deli derlerdi.

Ahmet Bey: Palankanın (küçük kale) kumandanıdır.

Konusu

110 Osmanlı askeri tarafından savunulan Grijgal Kalesi, binden fazla düşman tarafından saldırıya uğrar. Bu savaşta Deli Mehmet isimli bir derviş şehit düşer ve düşman tarafından başı vücudundan ayrılır.

Bu savaşta kahramanlık gösteren dervişin hikayesidir.

Başını Vermeyen Şehit Özeti

Ömer Seyfettin’in tarihi hikâyesinde, yüz on kişilik Osmanlı mücahitleri tarafından savunulan Grijgal Kalesi, binden fazla düşman tarafından saldırıya uğradı. Bu savaşta Deli Mehmet adında bir derviş şehit düşmüş ve kafası düşman tarafından gövdesinden kesilmiştir. Bunu gören yakın arkadaşı Deli Hüsrev, “Canını verdin, aklını kaybetme!” dedi. Bağırınca, kopan beden yerinden fırladı ve kendi başını alıp başını alan şövalyenin peşine düştü. Bu olağanüstü olay, buna tanık olan Grijgal yargıcı Kuru Mehmet tarafından destansı bir hikâyeyle anlatıldı. Yaşanan gerçeği anlatan bu destanın yüze yakın beyitti Peçevi Tarihi’nde yer almıştır. Usta hikâyeci Ömer Seyfettin (ö.1920) bu tarihi olayı Peçevi’den alıp “Başını Vermeyen Şehit” adıyla on beş sayfalık güzel bir hikâyeye dönüştürmüştür.

Başını Vermeyen Şehit – Kitap Açıklaması

Yarın arifeydi.

Öbür günkü bayram için hazırlanan beyaz kurbanlar, küçük Grijgal palankasının etrafında otluyorlardı. Karşıda… Yarım mil ötede Toygun Paşa’nın son kuşatmasından çılgın kışın hiddeti sayesinde kurtulan Zigetvar kalesi, sönmüş bir yanardağ gibi, simsiyah duruyordu.

(Tanıtım Bülteninden)

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

788BeğenenlerBeğen
4,166TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
55AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular