Ana SayfaPsikolojiİnsan Olmak

İnsan Olmak

İnsan Olmak – Engin Geçtan

Tür:Psikoloji
Yazar:Engin Geçtan
Yayınlanma Tarihi:1983
Yayınevi:Metis Yayıncılık
Konusu

Psikiyatrist ve psikoterapist olan yazar, 1982 yılında üniversiteye kendisini ziyarete gelen birinin, “Sizden bir ricam var. Lütfen bizim için de yazın” demesiyle bu kitabın temellerini attığını belirtiyor. Kitap, “Birey ve Toplum” başlığı altında insanı anlatarak başlıyor ve günlük hayatta hepimizin yaşadığı ortak sorunları 12 genel başlık halinde bölümlere ayırıp tüm detaylarıyla inceliyor.

İnsan Olmak Özeti

On iki bölümden oluşan İnsan Olmak adlı kitabımız; insan ve insan olmayı başarılı bir şekilde bize anlatıyor. Öyle ki ders kitabı niteliğinde olan bu kitabı okurken satırların altını çizeceğinizden şüphem yok. Akademik dil kaygısı gütmeden herkese ulaşabilen bu eserde bakalım neler var.

Engin Geçtan, Birey ve Toplum isimli bölümde var olduğumuz ilk andan günümüze kadar bireyin toplumdan etkilenişi ve toplumu etkileyişini konu ediniyor.

Ana-Baba ve Çocuk isimli bölümde bireylerin çocukluk yaşantılarının önemine değinirken çocukken ihtiyaçlarımızın aşırı karşılanması ya da karşılanmamasının bireyin gelecek yaşantılarını olumsuz etkileyeceğini de belirtiyor.

Güven duygusuyla büyümesinin önemli olduğu nu bizden sevgisini esirgeyen ya da terk eden kişiye duyulan öfkenin bilinçaltımızda bireyi yok etme isteği olarak var olduğunu fakat bilincimizde kendimize dönerek intihar olarak yaşandığını Öfke ve düşmanlık bölümünde ifade ediyor.

Bunun yanında Çevrenizde defalarca şahit olduğumuz problemli ilişkileri ve kadın erkek ilişkilerinin temelini açıklayarak aile içi ve ikili ilişkilere ılık tutmayı da unutmuyor. Orta yaşa ya da yaşlılık dönemine gelmiş bireylerin içinde bulundukları ruh durumlarına da değinen yazarımız kitabın sonunda kuramsal bakış açısını etkileyen psikoloji alanının önde gelen isimlerine yer veriyor.

Yazarımızın klinik deneylerden edindiği tecrübeleri ve gözlemleri, hayatımızı nasıl daha değerli hale getirebiliriz bulmak adına çok ama çok faydalı bilgiler ve tavsiyeler doğrultusunda anlatıyor. Benim de sizler tavsiyem kitabı okumanız olacaktır.

İnsan Olmak – Kitap Açıklaması

İlk kez yayımlandığı 1983’ten günümüze defalarca baskı yapmış ve okurla kurduğu yapıcı ilişkiyi kanıtlamış olan bu kitabında Engin Geçtan insan olmanın ikilemini şöyle anlatır: “Çağdaş toplumlar kendine özgü bir olguyu da birlikte getirmiştir. İnsan eskisinden çok daha fazla sayıda insanla, çok daha kısa süreli, daha yüzeysel ilişkiler kurma eğilimindedir. Bu, soğuk bir günde karşılaşan bir grup kirpinin öyküsüne benzer. Kirpiler ısınabilmek için birbirlerine sokulurlar, ama dikenleri birbirine batar. Birbirlerinden ayrıldıklarındaysa soğuktan rahatsız olurlar. İleri geri hareket ederek sonunda dikenlerini batırmadan birbirlerini ısıtabilecekleri en uygun uzaklığı bulurlar.”

Son yirmi yılın dünyasındaki sosyal ve maddi değişimler düşünülürse, kirpilerin birbirine daha da çok ihtiyaç duyduğunu, her kirpinin bu ikilem karşısında kendi cevabını bulması gerektiğini, tam da bu yüzden İnsan Olmak’ın bugün daha da güncel olduğunu söyleyebiliriz.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

788BeğenenlerBeğen
4,161TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
55AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular