Yük – Monika Helfer
Tür: | Roman |
Yazar: | Monika Helfer |
Yayınlanma Tarihi: | 2021 |
Yayınevi: | Düşbaz |
Karakterler
Josef: Savaşın ortasında askere giderek karısını yalnız başına bırakmak zorunda kalan bir koca.
Maria: Savaşın ortasında kocasının askere gitmesi ile bir başına köyde kalan kadın.
Konusu
Savaşın ortasında bir aileyi çevreleyen şüpheler ve sessizliklerle örülmüş bir hikâyeyi anlatıyor. Hikâyenin önemli bir yönü, kocası Josef’in askere çağrılması üzerine köyde kalan Maria’nın, diğer kadınların kıskanç tavırları ve köy erkeklerinin arzularıyla yüzleşmesi konu ediniyor.
Yük Özeti
Monika Helfer, anneannesi Grete’nin yaşadığı travmalar üzerinden anlattığı, kısmen otobiyografik özellikler de barındıran bu kitabımız akıcı bir dille anlatılıyor.
Bir taraftan yaşanan güzel anıları konuştuğu gibi anlatılırken ailesinin yükünü de biz okurlarının omuzlamasını bekliyor.
Birinci Dünya Savaşı’nın tarihsel arka planda gezindiği, erkeğin cephede, kadınınsa çocuklarıyla evde açlık sınırında yaşadığı, toplum normlarının ev etrafında şekillendiği, üstelik savaş, aile ve yuva üçgeninin çocuk psikolojisi üzerindeki etkisini de güçlendirdiğine değinen kitabımızı elinizden bırakamayacaksınız.
Yük – Kitap Açıklaması
“Bundan yüz yıl önce bir dağ köyünde alt tabakadan bir kadının güzelliği bir nimet değil, bir lanetti. Hele bir de kadının kocası uzaklarda, İtalya dağlarında cephedeyse.”
Katharina Teutsch
“Monika Helfer bu kısacık romanda kolay kolay unutulmayacak canlılıkta portreler çiziyor. Yirminci yüzyıl başlarının son derece sert hayatını sahte bir romantizme kapılmadan resmederken, yaşanan güzel anları da gözden kaçırmıyor. Farklı zaman dilimleri arasında gidip gelirken, okurlarını ailesinin yükünü omuzlamaya davet ediyor. Harika bir kitap!”
Petra Reich
“Monika Helfer tıpkı konuştuğu gibi yazıyor. Ne bir sözcük eksik ne bir sözcük fazla. Yük gerçekten de en iyi yapıtı.”
Christina Pausackl
“Kısacık bir roman olmasına rağmen insan saatlerce elinden bırakamıyor. Çünkü her bir cümlesi tarif edilmesi zor, belli belirsiz bir güzellikte.”
Alexander Solloch
(Tanıtım Bülteninden)