Ana SayfaRomanYarın Yok

Yarın Yok

Yarın Yok – Ayşe Kulin

Tür:Roman
Yazar:Ayşe Kulin
Yayınlanma Tarihi:2023
Yayınevi:Everest Yayınları
Konusu

Bir dünya düşünün; sabah pencereyi açtığınızda güneşin olmadığını, gökyüzünün gri olduğunu ve etrafta canlılık belirtisi olmayan bir yapay dünya düşünün. Yaşarken farkında olmadığımız sıradan güzelliklerin yok olduğunda anlamını daha çok hissettirdiği bir dünya. Ayşe Kulin, “Yarın Yok” romanında bu konuyu işleyerek olayın ciddiyetini hatırlatıyor. Savaşların ve doğa katliamlarının hızla tükettiği, kazanma hırsıyla ne kadar çok şey kaybettiğimizin farkındalığını sunuyor. Yaşamı anlamlandıran, bizim dışımızdaki doğal yaşam, bu savaşların sonunda yok olmuş; eski dünyanın güzelliklerini atalarından dinleyen yeni nesiller çare arayışı içindedir. Yenidünya virüsünün formülü, yok olmuş tarihin arasından bulunup çıkarılmaya çalışılıyor. Bilim insanlarının bu konudaki çabaları, nesiller boyu devam etse de ne yazık ki dünyanın sonunun gelmesine engel olamıyor. Yeni icatlarla bulunan gaz bombalarının yok ettiği dünya, yine yeni icatlarla yaşanır hale getirilmeye çalışılıyor.

Yarın Yok Özeti

Tüm zamanların en ölümcül keşfi olan Nutrogen gazının kullanıldığı savaş, tarihe “Felaket Savaşı” adıyla geçmiştir. Farklı rotalardan ülkeler birbirlerine saldırmış, savaş dokuz yıl sürmüş, milyonlarca insan ve canlı ölmüştür. Söndürülemeyen yangınlar sonucu geriye çorak topraklar, suyu zehirleyen çamurlu nehirler ve denizler, ölümcül virüsler kalmıştır. Zamanla, ölüme direnebilenlerin genlerinde hayatta kalabilmek için değişimler başlamıştır. İlk başta bu değişimin bir ceza olduğu düşünülmüş, ancak sonradan bu değişimin yeni yaşam şartlarına uyum sağlamanın bir yolu olduğu anlaşılmıştır. Yani evren, insanlığa bir şans daha vermiştir.

M.S. 2285 yılında bu savaşın ardından, ülkeler savaşların doğaya ve insana sadece zarar getirdiğini kabullenmişlerdir. Dünyanın geleceği için çalışan bilim insanları, her türlü ihtimali değerlendirerek gezegenin ömrünü uzatmayı amaçlamışlardır. Bu bilim insanlarından biri olan Mira, yüksek lisansını Müphem Alanda tamamlamıştır. “Öbür dünya” olarak adlandırılan bu alanda, Dünya’da insanların virüslerle, bakterilerle ve mikroplarla nasıl başa çıktığını araştırmıştır. Mira, araştırmalarını yapabilmek için Setta adlı bir gezegene gitmeyi hayal etmektedir. Mira, renksiz bir gökyüzü, tek tip kıyafetler, besin drajeleri, orgazm odaları ve koğuş şeklindeki yatakhaneden sıkılmıştır.

Birim şefi, Mira’ya Tayro virüsünün formülünü bulan kişinin Mira’nın atalarından olduğunu söyler. Mira’nın görevi, Müphem Alanda bu kişiyi bulmak ve formülü kullanarak bir aşı geliştirmektir. Uzun araştırmaların sonunda Mira, Dr. Esra’ya ulaşır. Dr. Esra’nın büyük babası da bir hekimdi ve anavatanında yaşanan katliamlardan kaçarak yeni bir ülkede yaşamaya başlamıştır. Esra da dedesi gibi doktor olmuş ve hayatını çocuklara adamıştır. İki kadının ataları aynı olsa da, onları bir araya getiren asıl şey üzerinde çalıştıkları aşıdır. Esra, aşının formülünü nereye yazdığını hatırlar: Aile yadigârı olan Kuran-ı Kerim’in bir sayfasına. Ancak yıllar içinde bu Kuran’ın nerede olduğunu unutmuştur.

Zaman ötesi bir yolculukla 2000’li yılların başlarına giden iki kadın, o dönemin kaotik atmosferiyle karşılaşır. Ancak aradıkları formüle ulaşamazlar. Esra, Mira’dan depremde öldüğünü sandığı oğlunun akıbetini öğrenmesini ister. Mira, verdiği sözü tutar ve oğlunun izini bulur. Ancak Esra da formülü bulmuştur. Ancak dünyaya yaklaşan bir göktaşı, her şeyin sonunun başlangıcıdır ve artık çok geçtir. Artık yarın yoktur.

Yarın Yok – Kitap Açıklaması

Ayşe Kulin Yarın Yok romanında, her zamanki ustalıklı ve sürükleyici üslubuyla bizi bu kez bambaşka bir zamana götürüyor. Günümüzden yüzlerce yıl sonra, Dünya’dayız. Aradan geçen zamanda gezegenimiz bütün doğal kaynaklarını tüketmiş, takvimi sıfırlayan felaket bir savaş yaşamış, hayatta kalan bir avuç insanın özverisiyle nihayet kalıcı bir barışa kavuşmuştur; ancak şimdi yine bir tehlikeyle karşı karşıyadır. Merkez Şehir Devleti’nin en genç bilim kadınlarından biri olan Mira, uzun zaman önce biyolojik bir silah olarak üretilen Tayro virüsünün formülünün peşinde zamanları aşan büyük bir serüvene atılacak, bu sırada hem aşkı ve dayanışmayı hem de soyağacında yer alan cesur kadınları tanıyacaktır…

Ayşe Kulin’den bugün hafife aldığımız sorunların olası sonuçlarına işaret eden, aynı zamanda kıymetini bilmediğimiz zenginliklerin altını çizen ve umudu asla bırakmamaya çağıran bir roman.

(Tanıtım Bülteninden)

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
Nurhayat Akbulut
Nurhayat Akbulut
İyi kitap okumak geçmiş yüzyılların en iyi insanlarıyla sohbet etmek gibidir.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

788BeğenenlerBeğen
4,126TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
55AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular