Sessiz Ev – Orhan Pamuk
Tür: | Roman |
Yazar: | Orhan Pamuk |
Yayınlanma Tarihi: | 1983 |
Yayınevi: | Yapı Kredi Yayınları |
Karakterler
Recep Karataş: Kardeşi İsmail gibi o da annesinin Doktor Selahattin ile evlilik dışı ilişkisinden doğdu. İki kardeş “sakat”: Recep cüce ve İsmail topaldır. Recep’in düşüncesinde adeta büyülü bir şey var: Yunus Peygamber’in düşüncesi, mide vb. Mistik yaklaşım. Özellikle büyükannem onu hep olumsuz imajlarla düşünür, kibirli vb. Sürekli anlatır ve aşağılar.
Fatma(Büyükanne): Romanda Büyükhanım ya da Büyükanne olarak da anılıyor. Roman başladığında eşi Doktor Selahattin’in ölümünün üzerinden yıllar geçmiştir. Nilgün, Faruk ve Metin’in büyükannesidir. Recep, eşi Selahattin’in evlilik dışı çocuğudur.
Hasan: Piyangocu İsmail’in oğludur. On sekiz yaşında. Okulla sorunları olduğu olayları vardır. Babasının okulla ilgili beklentilerine cevap veremiyor ve kimlik-kişilik sorununu idealist harekete katılarak çözmeye çalışıyor. Lise, iki İngilizce ve Matematik dersinden beklemelidir.
Nilgün: İkinci torundur. Belki de büyükanneyi anlayabilecek en iyi kişidir. Anne babasını ve torunlarını erken yaşta kaybetmesi nedeniyle hayata biraz farklı bakar. Uzun süredir Hasan’ın kendisine aşık olduğunun farkında değildir.
Faruk: Tarihçi, üniversite profesörü, doçent. Evli ama çocuğu yok. Boşanmış eşi Selma başka biriyle evlenmiştir.
Metin: Cennethisar’a geldiğinde lise ikinci sınıfı bitirmiştir. En büyük tutkusu zengin olmak, her zaman Amerika hayaliyle yaşıyor. Ablası Nilgün ile zıt kutuplardalar. Büyükannenin evi yıktırıp yerine bir daire yaptırmasını tavsiye ediyor. Zenginlerin çocuklarına özel ders veriyor. Markaya düşkün biridir.
Konusu
İstanbul’a elli kilometre uzaklıktaki Cennethisar’da, 1980 yazında babaannelerinin konağında geçirdikleri, bir tarihçi, bir devrimci, biri zengin olmaya adanmış üç torunun hikayesidir.
Sessiz Ev Özeti
Yüzyılın başlarında İstanbul’dan kovulan ve siyaseti nedeniyle sürgün edilen dede, Cennet Hisar’da bir konağa yerleşir ve tüm hayatını Doğu arasındaki boşluğu kapatacağını düşündüğü büyük bir ansiklopedi yazmaya verir. Öldükten sonra birlikte çalıştığı büyükanne ve cüce bir hizmetçi yalnız yaşar ve uzaklaşır. Her yaz olduğu gibi bu yaz da torunlarını şehirden bekliyorlar. Torunlar geldiğinde, aynı büyükannenin düşündüğü gibi aynı sohbetler yapılır ve herkes odasına ve dünyasına çekilir. Büyükanne ile birlikte büyükbabalarının mezarını ziyaret ederler.
Kitap tek bir konuyu kapsamıyor. Aslında kitabı ilginç kılan da budur. Etkinlikler sırasında insanların düşüncelerinin anılarını kendi bakış açılarından öğreniyorsunuz. Genel olarak iki aşk hikayesi işlenmiştir. Aslında ikisi de platoniktir. Torunlarından Nilgün, halen Cennet Hisar’da yaşayan eski çocukluk aşkından etkilenir. Adı Hasan olan bu platonik aşık, zamanla sol görüşlerden etkilenmiş ve kasabada bir adam olarak yardım parası anlamında haraç topluyor. Bir diğer torun Metin, Ceylan adında zengin bir kıza aşıktır. Bir süre sonra evdeki insanlar da bunu öğrenecek. Faruk Bey uzun süredir çok içiyor. Hane halkı ve büyükanne bunu gördükleri ve hiçbir şey yapmadıkları için üzülüyorlar. Olaylar genellikle insanların kendi anılarıyla kesintiye uğrar. Kitabın sonlarına doğru Nilgün’ün Cumhuriyet gazetesini aldığını gören Hasan Nilgün ile tartışırlar. Tartışma sonucu yere düşen Nilgün, bir gün sonra beyin kanamasından ölür.
Sessiz Ev – Kitap Açıklaması
Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk’un 1983 yılında yayımlanan ikinci eseri Sessiz Ev, üç kardeşin babaannelerini ziyaret etmek üzere İstanbul’daki Cennethisar kasabasında geçirdikleri bir haftayı konu edinmektedir.
Orhan Pamuk, Sessiz Ev kitabını 32 bölüm halinde kurgulamıştır. Her bölüm farklı karakterlerin gözünden anlatılmaktadır. Romandaki zamanın, 12 Eylül 1980’de yaşanan askerî darbeden kısa bir süre önce geçmesi nedeniyle darbeden önceki siyasî ve toplumsal gerginlikler romanda derinden hissedilmektedir.